Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. augusztus 31-i adás

Augusztus 20-i kitüntetések / Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye – II.rész / Gond van a hódokkal?! – III.rész / Böjte Csaba: Köszönet az erdészeknek! – II.rész / A Barcsi Erdészet gyöngyszeme: A Vitéz Vadásztanya! / Aranysakálok nyomában – Egy éjszaka a Petesmalmi Vadászháznál! / HUNTTROPHY.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

 

Augusztus 20-i kitüntetések

k1

Az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter állami és miniszteri kitüntetéseket adott át a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A kitüntetettek között az erdész és a vadgazdálkodási szakma is képviseltette magát.

 

Hivatásos Vadászok Országos Szakmai versenye  – II.rész

hiv2

Július 24-25-én tartották meg a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészetéhez tartozó Sasréti Vadászházánál a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai versenyét. Az Országos Magyar Vadászkamara és a Mecsekerdő Zrt. közös rendezvényén 21 vadőr mérhette össze a tudását. Az első napon a körcsönyei lőtéren korongvadászat és állócélra, illetőleg futó vaddisznóalakra történő golyós lövészet szerepelt a programban, míg másnap elméleti és gyakorlati feladatokat kellett teljesíteni.

hiv1

A Baranya Vadászkürt Együttes szignáljai után egy százhúsz pontos, vadgazdálkodási, természetvédelmi és vadászetikai teszt kitöltése tette próbára az ország minden megyéjét képviselő vadőröket, akik a rendelkezésre álló egy óra elteltével nekivágtak a gyakorlati állomásokat összekötő cserkelő útnak.

 

Gond van a hódokkal?! – III.rész

hód2Folytatjuk idei adásaink egyik legnagyobb visszhangot keltő témáját! Tavasszal a Szigetközbe és a Hanságba, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területére látogatott el a HAZAI VADÁSZ stábja, hogy konkrétumokat, tényeket tudjunk bemutatni Nézőinknek. Ahogyan az két filmünkből kiderült, a hódok mindkét területen “hallatják” magukat!

A Szigetközben a kontinensünk legnagyobb testű rágcsálói által kidöntött faanyag mennyisége éves szinten meghaladja az 500 köbmétert. A ma már a Duna teljes hazai szakaszán megtalálható faj állománynagysága jelenleg mintegy 900 egyedre tehető.

hód1

A legjelentősebb hazai populáció valószínűleg itt él. A Hanságban az okoz problémát, hogy a számtalan szűkebb vízelvezető csatorna némelyikében a hódok által épített kisebb gátak jelentősen, akár tizedére képesek csökkenteni a lefolyó víz mennyiségét. A huzamos ideig vízben álló korosabb fák – 24-26 évesek – az olykor-olykor felerősödő szélnek nem képesek ellenállni. Gyökérzetük nem tudja tartani, kitámasztani őket.  Tucatjával dőlnek ki! Sokszor az erdészet üzemi útjára, amely alatt a kiszámíthatatlan helyeken megjelenő hódjáratok hatására lyukak, mélyedések keletkeznek. A hódok száma exponenciálisan növekszik, folyamatosan bővítik életterüket, újabb területeken jelennek meg.

A filmek bemutatása után megkerestük a WWF Magyarország szakembereit, hiszen a szervezet jelentős szerepet vállalt a hódok magyarországi visszatelepítésében. A megoldásra váró problémákról, a nemzetközi tapasztalatokról, és a hód téma magyarországi jövőjéről szól a záró filmblokkunk!

 

Böjte Csaba: Köszönet az erdészeknek! – II.rész

böjte1Július 29-én Balatonalmádiban, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar ötven tagjával jótékonysági koncertkörúton járt Böjte Csaba ferences atya. A második Balaton körüli csillagösvény célja az volt, hogy támogatást gyűjtsenek a tehetséges gyerekek számára, melyből Szovátán egy kórus- és kultúrközpontot hoznak majd létre.

Itt találkoztunk az atyával, ahol a gyermekeknek a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vendégeként eltöltött vakációjáról, a gyermekek életéről, az erdészek önzetlen segítségéről is nyilatkozott.

Hiszen lassan elmúlik ugyan a nyár, de a gyermekek emlékezetében még élénken él a Bulyáki és Süttői Vadászházban eltöltött, aktív programokban  bővelkedett pár hét, amelynek létrejöttében, szervezésében az erdészek jártak az élen!

 

A Barcsi Erdészet gyöngyszeme: A Vitéz Vadásztanya!

vitéz3

A Vitéz Tanya a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete által kezelt Közép-Rigóci vadászterület szívében helyezkedik el, amely a horvát-magyar határ mentén, közvetlenül a Drávát érintve. Nagysága 3200 hektár, amely a sajátosságaival ugyancsak kitűnik a környezetéből.

vitéz4

Az egyik sajátossága, hogy tartozik hozzá két  kis területrész, amely átnyúlik a Dráván, beékelődve Horvátországba. Csak vízi úton, a Dráva felől közelíthető meg, így a vadgazdálkodáshoz is hajó, motorcsónak szükséges. A vadászterület nagyobbik része, mintegy 2500 hektár, a Drávától északra fekszik, természetesen magyarországi területen.

vitéz1

Vendéglátóinkkal a környéket is bejártuk, és így megismerhettük a halastavakat, a mocsaras erdőterületet, Patkó Bandi 350 éves tölgyfáját, a fantasztikus formájú Lant alakú fekete fenyőt! A Vitéz Tanya legfőbb vonzereje, hogy viszonylag elzártan a világtól, csendben, a természethez valóban nagyon közel, szinte annak részeként tud itt mindenki pihenni. Egy olyan romantikus kis zug, ahol az idelátogatók valóban el tudnak húzódni a világ elől!

 

 

Aranysakálok nyomában – Egy éjszaka a Petesmalmi Vadászháznál!

sakál1

Közel egy évvel ezelőtt járt a HAZAI VADÁSZ stábja a Petesmalmi Vadászháznál. Akkor egy késő őszi napot töltöttünk el ott – http://fhmag.hu/hazai-vadasz/aktualis/backstage-petesmalmi-vadaszhaz-dr-studinka-laszlo-szellemi-alkotomuhelye .

sakál2

Most azonban egy éjszakát is beterveztünk, hiszen a környéken előforduló aranysakálokról szerettünk volna forgatni! Beesteledett mikor elindultunk arra a területre, amelyet számunkra Ács Kornél, a SEFAG Zrt. Lábodi Erdészetének fővadásza javasolt. A 4×4-es terepjáró csendesen tette a dolgát, így a rendkívül esős napok nyomán keletkezett hatalmas pocsolyákat leküzdve félórás autózás után meg is érkeztünk a kiszemelt vadleshez. Az előttünk húzódó U alakú terület szélét pásztáztuk az objektívekkel, mégis Kornél éles szeme volt a nyerő! Halkan jelezte, mutatta, hogy hol bukkant elő az óvatos aranysakál.

 

sakál4Varázslatos pillanat volt, amikor megpillantottuk! Tartsanak velünk, és ismerjenek meg nagyon sok érdekességet az aranysakál életmódjáról, szokásairól, magyarországi előfordulásáról! Informálódjanak azoktól a vadász szakemberektől, akik évek óta figyelik a sakál populációt a területükön! / folytatjuk…

 

 

 

HUNTTROPHY.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

Tudás alapú játékunkban értékes nyereményeket nyerhetnek Nézőink, Olvasóink! A minden hónapban minden kvízjátékunkban helyesen válaszoló felhasználóink között a 2015-ös FEHOVA-n egy őzbakvadászatot sorsolunk ki 400 g agancssúlyig, valamint a Blaser Magyarország Kft. által fölajánlott limitált Zeiss bőr/lóden tradicionális hátizsákot.

A szeptemberi kvíz kérdés:

Az angolok vasutat építettek Kenyában, amikor Tsavoban feltűnt a két emberevő oroszlán. A bestiák 1898 – ban, kilenc hónapon keresztül tartották rettegésben a munkásokat, megölve majd’ 150 embert, mígnem egy brit katonatiszt – mérnök, John H. Patterson alezredes ártalmatlanná tette őket. A két oroszlán jelenleg a chicagói Field Természettudományi Múzeumban látható. Hogyan nevezték el az emberek a két állatot?

h11.  Ravasz és Erő

2. Szellem és Sötétség

3. Gyilkos és Sánta

A helyesen válaszoló felhasználók között 1 db 200 ml-es fegyverolaj spay és 1 tubus fegyverzsír kerül kisorsolásra a Blaser Magyarország Kft. felajánlásából.

A választ a www.hunttrophy.com vadászati közösségi oldalon a KVÍZ menüpont HAZAI VADÁSZ játék oldalán lehet megadni!

 

Sorsolás: minden következő hónap 5- ig! A nyertes nevét a sorsolást követően a www.hunttrophy.com HAZAI VADÁSZ játék oldalán tesszük közzé!

 

Műsorunkat 2014. augusztus 31-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag