Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. augusztus 17-i adás

 

A vadgazda augusztusi teendői / Kattints rá!: www.erdeiszallas.hu / Muzsikál az Erdő – Tar – Fenyvespusztán – II.rész / A Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolája / Böjte Csaba ferences atya: A gyermekek vakációjáról / A Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye / Hunttrophy.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

 

A vadgazda augusztusi teendői

a2Készülődés… Röviden talán ezzel a szóval lehetne jellemezni a vadgazda augusztusi teendőit. Ez a hónap a munkáról szól. Az őznászt követően sem lehet tétlenkedni, hiszen az apróvadas és a nagyvadas területeken egyaránt a főidényre való előkészületek jegyében telnek az egyre rövidülő nappalok. Ilyenkor kell lekaszálni a nyiladékokat, megtisztítani a cserkelőutakat, karbantartani és kijavítani a magasleseket, bekészletezni a téli takarmányt és a csapadékviszonyoktól függően gondoskodni a dagonyák, illetőleg itatók rendszeres feltöltéséről.

 

a3

A hajnalokat és az estéket a hivatásos vadászok leginkább a bikák befigyelésének szentelik, hiszen hamarosan elérkezik az a várva várt pillanat, amikor először szólal meg a magyar erdők koronás királya. A szarvasok mindennapjait ugyancsak a bőgésre való felkészülés tölti ki: a bikák letisztítják az agancsukat, azaz ledörzsölik róla a háncsot, egyúttal „színezik” az alig fél év alatt felrakott, nemritkán tíz kilogrammosnál is nagyobb súlyú, csontos fejdíszeiket.

 

a4

Az agancsárok ilyenkor erejük teljében vannak, augusztus közepére szépen kigömbölyödnek, vadásznyelven úgy mondjuk, hogy döhérekké válnak. A hónap közepétől az egyre hűvösebbé váló, gyakran ködös pirkadatok már magukban hordozzák a szarvasbőgés „előszobájának”, az úgynevezett előbőgésnek a lehetőségét, sőt: időjárástól függően – amely a bőgésért felelős hormonális szabályozást jócskán befolyásolja – akár már ekkor beindulhat az a hetekig tartó erdei koncert, amely nem csupán a vadászemberek szívét dobogtatja meg.

Most már nem kell sokáig várni, hogy megtudjuk, idén mikor hallhatjuk először ezt a lenyűgöző, semmi máshoz nem hasonlítható, páratlanul izgalmas hangorgiát…

 

e

Kattints rá!:www.erdeiszallas.hu

Országosan több, mint 100 erdei környezetben található szállás helyet kínál a 22 állami erdőgazdaság által működtetett www.erdeiszallas.hu online szállásfoglaló weboldal. A kategóriák az egyszerű kulcsosháztól a turistaházon, vendégházon, erdei iskolán, vadászházon keresztül az üdülőig, hotelig terjed.

 

 

 

mu1

Muzsikál az Erdő – Tar-Fenyvespusztán – II.rész

Július első vasárnapján a tizenegyedik Muzsikál az Erdő rendezvény sorozat záró napját Tar-Fenyvespusztán rendezték meg. Ennek a napnak a legnagyobb erdei meglepetése Palya Bea és Szokolai Dongó Balázs volt. Az igényes zenei koncertekben, élményekben gazdag, az erdei túravezetések során meglepetésekben bővelkedő idei rendezvény sorozat hatalmas érdeklődés mellett zajlott.

 

 

4

A Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolája

Hazánk egyik legszebb, természeti, geológiai és kultúrtörténeti értékekben gazdag térségének, a Balaton-felvidék szívében, Vigándpetend közelében működik a Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolája. A négy évszakot átölelve, egész évben várja a nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit.

 

 

5Böjte Csaba ferences atya: A gyermekek vakációjáról

Július 29-én Balatonalmádiban, a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar ötven tagjával, jótékonysági koncertkörúton járt Böjte Csaba ferences atya. A második Balaton körüli csillagösvény célja az volt, hogy támogatást gyűjtsenek a tehetséges gyerekek számára, melyből Szovátán egy kórus- és kultúrközpontot hoznak majd létre. Itt találkoztunk vele, ahol a dévai gyermekeknek a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vendégeként eltöltött vakációjáról is nyilatkozott.

 

 

Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenye

6

 

Ideális helyszín, tökéletes szervezés, kiváló idő, felkészült résztvevők. Röviden így lehetne jellemezni a hivatásos vadászok idei Országos Szakmai Versenyét, amelyet július 24-25-én tartottak meg a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészeténél, a Sasréti Vadászháznál. Az Országos Magyar Vadászkamara és a Mecsekerdő Zrt. közös rendezvényén 21 vadőr mérhette össze a tudását.

 

f1Az első napon a körcsönyei lőtéren korongvadászat és állócélra, illetőleg futó vaddisznóalakra történő golyós lövészet szerepelt a programban, míg másnap elméleti és gyakorlati feladatokat kellett teljesíteni. A Baranya Vadászkürt Együttes szignáljai után egy százhúsz pontos, vadgazdálkodási, természetvédelmi és vadászetikai teszt kitöltése tette próbára az ország minden megyéjét képviselő vadőröket, akik a rendelkezésre álló egy óra elteltével nekivágtak a gyakorlati állomásokat összekötő cserkelő útnak.

 

Hunttrophy.com – HAZAI VADÁSZ Kvíz

Tudás alapú játékunkban értékes nyereményeket nyerhetnek Nézőink, Olvasóink! A minden hónapban minden kvízjátékunkban helyesen válaszoló felhasználóink között a 2015-ös FEHOVA-n egy őzbakvadászatot sorsolunk ki 400 g agancssúlyig, valamint a Blaser Magyarország Kft. által fölajánlott limitált Zeiss bőr/lóden tradicionális hátizsákot.

Az augusztusi kvíz kérdés:

A természet nagyon előrelátóan gondoskodik arról, hogy bizonyos fajok ne pusztuljanak ki. Előfordulna egyes ragadozók esetében, hogy a hímek még saját kölykeiket is felfalnák, ezért a nőstényeket erősebbnek teremtette, amelyek így könnyen megvédhetik a kicsinyeket. Melyik ez az állat?

ké11. sakál

2. hiéna

3. nyestkutya

A helyesen válaszoló felhasználók között Sauer zsebkés kerül kisorsolásra a Blaser Magyarország Kft. fölajánlásból.

A választ a www.hunttrophy.com vadászati közösségi oldalon a KVÍZ menüpont HAZAI VADÁSZ játék oldalán lehet megadni!

Sorsolás: minden következő hónap 5- ig! A nyertes nevét a sorsolást követő HAZAI VADÁSZ TV Magazin adásában, és a www.hunttrophy.com HAZAI VADÁSZ játék oldalán tesszük közzé!

 

Műsorunkat 2014. augusztus 17-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag