Csiperó Fesztivál – Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó Kecskeméten

csip1

2014. július 12-én Kecskemét felé vette az irányt a HAZAI VADÁSZ TV Magazin stábja, pontosabban a Csalánosi Parkerdőbe, a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetéhez. Ezen a napon itt piknikezett, sportolt, napozott és játszott a Csiperó Fesztiválra érkezett több száz fiatal. A hivatalos nevén Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó immár tizenharmadik alkalommal került megrendezésre, az Európa Jövője Egyesület szervezésében.

 

kefagju

 

 

 

 

 

 

Az erdészek alapos munkájának köszönhetően a Parkerdő ideális körülményeket nyújtott az aktív pihenéshez, szórakozáshoz, és a színes programokhoz. Az elmúlt napok esős, hűvös időjárásától eltérően ideális, igazi nyári napsütés fogadta a vidám fiatalokat. A Parkerdőben most nem csendes sétára, hanem közös táncra sarkaló, jó zene dübörgött, ami meg is tette a hatását, és gyorsan összeállt a soknyelvű csapat.

IMG_3764

Backstage – Tánc a Parkerdőben: https://www.youtube.com/watch?v=XEmliopqOOk

IMG_3765

A bátrabbak kipróbálhatták a karcsú mászófalat is, ami rendkívül népszerű volt, tekintélyes sor állt össze a várakozókból. A türelmes időtöltés jó ürügy volt a beszélgetésre, amelynek nyelve főleg az angol volt, és amelynek alkalmazása nem jelentett problémát senkinek sem.

Backstage – Falmászás:  https://www.youtube.com/watch?v=m-3cN1Z7NNs

 

IMG_3756IMG_3758IMG_3762

 

 

 

 

 

 

 

 

A hagyományőrzők jóvoltából a honfoglaló ősmagyarok harcművészetével, szokásaival, öltözékével is megismertették a szervezők a vendégeket. A lovas íjászat óriási sikert aratott, vissza is tapsolták a bemutató résztvevőit egy igazi lovasrohamra!

Backstage – Lóháton: https://www.youtube.com/watch?v=RInJ0jSQ-CY

 

IMG_3776IMG_3786IMG_3778

 

 

 

 

 

 

 

 

A szervezők további meglepetése az 1966-os évjáratú tűzoltóautó volt, amelynek a szervezők nemcsak a puszta jelenlét szerepét szánták. Az igazi funkciójára csak a delelőre álló Naptól közel 30 fokra emelkedő hőmérséklet elérésekor derült fény!

IMG_3770

Switch off the lights, and close your eyes.
Feel the energy inside.
Chilly Bo… Chilly Bo… Chilly Bo…
Fire!!!
Fire!!!

A SCOOTER együttes ikonnak számító FIRE című számának jelzésére működésbe lépett a tűzoltóautó és a tűzoltók! A melegtől kicsit elcsigázott lányok, fiúk legnagyobb örömére – szakszerű kezelés mellett – beindult a vízfecskendő, és kellemes, hűvös vízzel szórta meg a közeli, és távoli csoportokat. Sokan persze késői Húsvéti locsolkodásba is fogtak, aminek a lányok ugyan nem nagyon örültek, de végül ők is bevállalták a melegben jóleső megázást.

Backstage – Vizeskedés: https://www.youtube.com/watch?v=r_hrnVhgdvg

IMG_3796

IMG_3793IMG_3800IMG_3801

 

 

 

 

 

 

 

cs1

cs2

cs6

Egymás után jöttek a jobbnál – jobb programok és kb. egy óránként a felüdítő vizeskedés. A fiatalok élvezték a Csalánosi Parkerdő kitűnő adottságait, sokan nemzeti játékaikat ismertették meg egymással, mások napoztak, vagy az aktuális szórakoztató programmal ismerkedtek.

cs11

cs4

A Parkerdőt karbantartó KEFAG Zrt. csapata is együtt töltötte ezt a napot a fiatalokkal. Kreatív táborhelyük, melyet a Juneperus Parkerdészet gyönyörű dísznövényeivel, virágaival díszítettek méltán nyerte el a Fesztivál résztvevőinek tetszését!

cs25

Most pedig ismerkedjünk meg egy kicsit a Csiperó Fesztivál szervezőjével, ötletgazdájával az Európa Jövője Egyesülettel. 1990. szeptember 29-én azzal a céllal alakult, hogy a kecskeméti gyerekeket megismerteti Európa gyermekeivel a gyermektalálkozók során. Az alapötlet egyszerű volt, a kontinens országaiból gyermekeket hívnak meg, akiket kecskeméti iskolák látnak vendégül. A külföldi gyerekek családoknál laknak, majd a következő évben a külföldi csoportok hívják viszontlátogatásra vendéglátóikat. A gyermektalálkozókra érkező külföldi csoportoktól csupán annyit kér az egyesület, hozzanak magukkal nyelvi nehézségek nélkül átadható ajándékot, zenét, táncot, olyan műsort, mely megismerteti kultúrájukat másokkal.

csip

Így nőtt fel Csiperó, a gyermektalálkozók kedves figurája, akit ma már Európa szinte minden pontján ismernek és szeretnek. Az eddigi találkozók során több mint 15 000 gyermeket láttak vendégül a világ 35 országának mintegy 150 településéről. A találkozókra Európán kívülről is érkeztek már vendégek: Koreai Köztársaságból, Japánból, Izraelből, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából. Ma sem lehet más feladata a civil szervezetnek, mint megszületésekor volt, a jövő Európa polgárait segítse abban, hogy előítéletektől mentes, a másságot elfogadó, toleráns nemzedékké váljanak a ma gyermekei.

cs15

A Csalánosi Parkerdőt felügyelő KEFAG Zrt. dolgozói munkájukkal ideális színhelyet biztosítottak a Csiperó Fesztiválon résztvevő fiatalok számára, határainkon túlra is eljuttatva a magyar erdészek jó hírnevét!

cs12

Filmünket augusztus 3-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

 

( szöveg, képek: HAZAI VADÁSZ, forrás: http://www.csipero.hu )