Backstage – A tengelici Benyovszky-kápolna és parkerdő átadása

2014. május 16-án Tengelicen, a GYULAJ Zrt. jóvoltából került sor a Benyovszky-kápolna és parkerdő ünnepélyes átadására.

_DSC0488.NEF

A GYULAJ Zrt. különös figyelmet fordít a területein emberkéz alkotta építmények és épületek fokozatos felújítására. Nem hagyja elveszni a vidéki múltat, azért, hogy a valaha virágzó terület múltja egyben a jövője is lehessen a tájnak.

 

_DSC0445.NEF_DSC0466.NEF_DSC0472.NEF

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek szellemében döntött a hányatott sorsú Benyovszky családi kápolna renovációja mellett. A 2013. év végén elkezdődött felújítási munkálatok az erős megrongálódás és a kifejezetten rossz állapot miatt egészen 2014. késő tavaszáig elhúzódtak.A munkálatoknak köszönhetően a kápolna teljes tetőszerkezete megújult, a téglakerítés és a repedező téglafalak kijavításra, valamint újjáépítésre kerültek.

 

IMG_7538IMG_7711IMG_7751

 

 

 

 

 

 

 

 

A kovácsoltvas kerítés és ablakrácsok, és a bádoglemez tető teljes egészében pótolva lett. A végtisztességnek, valamint a földi és égi törvényeknek eleget téve a kápolnában nyugvó gróf és gyermekei földi maradványai újbóli temetési szertartáson lettek végső nyugalomba helyezve, megadva a tiszteletet Tolna megye egykori egyik legnagyobb gazdálkodójának és földbirtokosának. Így a pontosan 100 éve épített kápolna 2014. tavaszára a gróf eredeti szándékának megfelelően, újból teljes méltóságában állít emléket a gróf Benyovszky képviselőinek, örök nyugalmat adva az ág utolsó leszármazottainak.

IMG_7507

Az átadó ünnepséget Gőbölös Péter vezérigazgató nyitotta meg, üdvözölve a rendezvény résztvevőit, majd Dr. Jung László a MFB Zrt. Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója, és Nyiri János a MFB Zrt. szóvivője mondott beszédet. 

 

_DSC0448.NEF_DSC0465.NEF_DSC0459.NEF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_DSC0481.NEF

A kápolna megáldásának és átadásának ünnepélyes pillanatait, az ódon épület megmentésének folyamatát Gőbölös Péter vezérigazgató ünnepi köszöntőjével szeretnénk érzékeltetni:

Ha nem az Úr építi a házat, építői hiába dolgoznak rajta. Ha nem az Úr őrzi a várost, őre hasztalan virraszt felette.” (127 zsoltár)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Munkatársaim!

Itt a tengelici parkerdőben, a körülöttünk lévő kalábriai fenyők között állva azt érzem, hogy az embertől elvárható építő munka eredményesen alakult, nem egyedül építettünk. A múlt homályába vesző, a pusztulás és a megsemmisülésre váró épített és teremtett értékeket tudunk a mai nappal sok-sok ember örömére bemutathatóvá tenni. Mint, a 22 állami erdészeti részvénytársaság mindegyike a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. is a napi gazdálkodói munkája mellett kiemelten fontosnak tartja, hogy a területén található kultikus, történelmi emlékhelyeket megőrizze és továbbadja a következő generációk számára.

IMG_7659

A Kárpát-medencében az Erdészek évszázadok óta átgondolt gazdálkodással, tájszeretettel óvják és tartják fenn a rájuk bízott Erdőt, ez a mély hazaszeretetükről is bizonyítékként szolgál. A magyar erdőkben folyó erdészeti munkák, az édesvíz készletek, a termőtalaj, klíma, a teremtett természeti értékek védelmét és fenntartását is jelentik, emellett jelentős lakosságmegtartó szereppel bírnak.

IMG_7515

A körülöttünk lévő kastélypark a benne álló emlékkápolna a pusztulásnak, tolvajoknak és vandáloknak a terepévé vált. A Benyovszky család sírrablók által meggyalázott emlékét, a kápolna átadásának 100. évfordulóján egyházi újratemetéssel az utódokhoz méltóan emberileg is rendeztük, gróf Benyovszky Rezső és Benyovszky Emánuel nyugodjanak békében. Úgy gondoltuk, hogy az elfeledett, lepusztult parkot visszaállítjuk a hajdani alkotók eredeti szándéka szerint, természetesen megmentve benne a természeti és az épített értékeket.

IMG_7741

Ehhez a szándékunkhoz a lelkesedésünk és a saját erőforrásaink nem voltak elegendőek, ezért kértük és megkaptuk a felettünk tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank támogató segítségét, melyet ezúton is köszönök, minden itt kiránduló ember nevében. Nagyrabecsüléssel köszönöm a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatójának és munkatársainak a segítségét, akik a vas megyei erdőkből származó pénzügyi forrásaikból számunkra pénzeszközt adtak át, így segítették a tolna megyei közjóléti munkánkat. Szép példája ez az erdészek szoros együttműködésének és összefogott ország-építő munkájának.

Ahogy azt mondani szokták: „bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta”, de ezt a Gyulaj Zrt. csapata nem így tette.

IMG_7706

Köszönöm a munkában minden résztvevő Kollégámnak a fáradozását, kiemelve a Pincehelyi erdészeti egységünket.

Nem utolsó sorban köszönöm a kivitelezést végző megyei és térségi vállalkozások vezetőinek és munkavállalóinak a fáradozását egyaránt.

A munka első ütemén vagyunk túl, a további fejlesztési terveink elkészültek és reméljük, hogy a Darányi Ignác terv keretében, vagy másképp, de megvalósítjuk azokat itt Felsőtengelicen. Erdei tematikus tanösvényeket és egy szép kilátót szeretnénk építeni a közelben. Annak örülnénk, ha a tengelici parkerdő Paks város lakosságának is kellemes kiránduló helyévé válhatna.

IMG_7664

Kérem továbbra is a megyei és térségi vezetők, hivatalok támogatását, hogy az építő és megőrző munkánkat az eddigiekhez hasonlóan továbbra is segítsék.

Kiegészítő információként elmondom, hogy a Zrt. más területein három erdei játszóteret építünk meg az idén nyár végéig: – egyet a Tamási város melletti Parkerdőnkben, – egyet a Lengyel község közelében lévő Erdei Iskolánk mellett, – egyet pedig Kisszékely közelében, átadva azokat a gyermekeknek, akik a Hazánk jövőjét jelentik!

Köszönöm, hogy meghallgattak!”

IMG_7662

 

Filmünket 2014. május 25-én, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

(képek: HAZAI VADÁSZ, Gyulaj Zrt. )

( forrás: www.gyulajzrt.hu )