Erdőgazdálkodási módszerek a MTA-PAB Erdőgazdálkodási és Vadgazdálkodási Munkabizottságának ülésén

A szálaló üzemmód és a folyamatos erdőborítás kérdéskörét is megvitatta a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományi Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága évi első ülésén. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és aktív szakmai hozzászólásával Horn Péter, az MTA rendes tagja, a PAB alelnöke és Solymos Rezső, az MTA rendes tagja, erdész akadémikus.

Az előadásokat és korreferátumokat komoly, tudományos értékű vita követte

Az előadásokat és korreferátumokat komoly, tudományos értékű vita követte

A szálaló üzemmód és a folyamatos erdőborítás kérdéskörét a PAB által képviselt területekkel illetve a már ilyen tapasztalatokkal rendelkező egyéb területekkel kapcsolatban elemezték a munkabizottság tagjai. Dr. Papp Tivadar, a tudományok kandidátusa „A szentegáti erdőtömb vegyeskorú (100-180 éves) bükk elegyes gyertyános-kocsányostölgyeseinek természetszerű kezeléséről” illetve Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök „A folyamatos erdőborítás gyakorlata és tapasztalatai a Pilisi Parkerdőnél” címmel tartott előadást. Dr. Varga Tamás, a Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának igazgatója az új erdőkezelési lehetőségekkel kapcsolatos hatósági tapasztalatokról, dr. Takács László erdészetpolitikai előadó pedig az átalakító üzemmódról osztotta meg gondolatait „Utak és tévutak” címmel. Az előadásokat és korreferátumokat komoly, tudományos értékű vita követte, amely nyomán a munkabizottság egy összefogott véleményt fogalmaz meg és juttat el az Agrártudományi Szakbizottsághoz.

A PAB Erdőgazdálkodási és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2013. szeptemberében alakult meg 30 fővel a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának előmozdítása érdekében, Keszi László, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatójának elnökletével. A közelmúltban megtartott ülésen arra tettek javaslatot a szakbizottság felé a tagok, hogy 6, az ökológiai, a faalapú biomassza-hasznosítás valamint az erdőgazdálkodás általános feladatai területén dolgozó taggal bővítsék a létszámot. Döntöttek arról is, hogy a Pécsi Akadémiai Bizottság megalakulásának 45. évfordulója alkalmából megújítják a székház parkját.

( forrás: www.sefag.hu )