“Olvad jég, csobban a kosár” – Egy időszerű cikk Erdei Attilától, 2011-ből

 

Vannak olyan cikkek, amelyeket évről évre mindig érdemes elővenni, és figyelmesen újra átolvasni. Erdei Attila 2011-ben papírra vetett gondolatai abszolút ilyenek!

 

Pelletjeimet tömény dipbe vagy Aktivátorba mártom a csalizás előtt

Pelletjeimet tömény dipbe vagy Aktivátorba mártom a csalizás előtt

Már egy éve, hogy a horgászboltokban is hozzáférhető a Maros pelletnyomó és a hozzávaló porok. Az eddigi eladásokból és a számtalan érdeklődő telefonhívásból, személyes megkeresésből úgy tűnik, nem volt hiábavaló a beleölt idő és energia.

Nagyon sok új ismeretségre tettem szert általa. A hazai érdeklődőkön túl a szerb, román, szlovák, orosz, angol és német horgászok is kezdik felfedezni a módszerben rejlő lehetőségeket. Ez az eszköz a kreatív horgászok számára nyújt lehetőséget, hogy gondolataikat, ötleteiket megvalósítsák és egy utánozhatatlanul friss, hatékony, titkos csalit kreáljanak maguknak.

 

Boszorkánykonyha

 

A felfűzés pillanata...

A felfűzés pillanata…

Az alapporokból készült pelletek is remekül működnek, de ezeket többnyire még mindenki tovább tuningolja. Lassan kisebb kötetet lehetne összeállítani a hozzám visszaérkezett receptötletekből, felhasználásra javasolt adalékanyagokból. Mondhatom, már megérte a dolog, hiszen ennyiféle ötletet magam és közvetlen környezetem életünk végéig sem tudtunk volna kipróbálni, letesztelni. A sok figyelemreméltó ötletből válogatva az érdekesebbeket igyekszem magam is elkészíteni, kipróbálni. Ami eredményesnek bizonyul, természetesen bejegyzésre kerül a saját receptkönyvbe, majd tesztek sora, az arányok pontos beállítása után a legjobbak némelyike mehet a gyártásba, gazdagítva az EA pellet por kínálatot.

 

A pelletpor speciális alapanyagának köszönhetően csalink ki van balanszírozva

A pelletpor speciális alapanyagának köszönhetően csalink ki van balanszírozva

Néhány újdonság már dobozokban várja a jégvesztét, az első télvégi teszteket. A bolti adalékokon túl többen érdekes anyagokkal is próbálkoztak. Csak a megemlítés szintjén néhány a beérkezett adalékötletekből: galambtrágya, turmixolt vagy szárított szúnyoglárva, reszelt citrom- és narancshéj, dafnia (vízibolha), pépesített halhús vagy garnéla, különböző őrölt fűszerek, stb. Feltűnt, hogy nagyon sokan a természetes adalékokban, összetevőkben keresgélnek, és véleményem szerint a gondolat jó. A saját pelletjeimnél is gyakran alkalmazok természetes összetevőket a bolti adalékok, aromák kiegészítésére. Többször tapasztaltam, hogy a megszokott dolgoktól eltérő újdonságok meglepően jó hatással vannak a halak kapókedvére. A gond csak az, hogy egy-egy sikeres vagy sikertelen horgászatból nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. A sorozatos teszteken egyenletesen jól működő csalikra érdemes rábólintani, de még ekkor is lényeges, hogy a fogósság okait is meg tudjuk indokolni.

 

Ébredező remények

 

Télen is kiválóan működik a method szerelék

Télen is kiválóan működik a method szerelék

Sajnos az idei tél nem kedvez nekünk, horgászoknak. Karácsony óta szinte nem volt lehetőségem horgászni. Itt Szegeden a Lencsés horgásztó olvad ki először. Ez most szombaton történt meg, a szélnek és a napok óta tartó enyhe időnek köszönhetően. Alig vártam a déli zárórát a horgászboltban, már ültem is a kocsiba és irány a vízpart. Vagy harminc horgász vallatta a tavat, mikor kiértem. Egy gyors pecát nem bírtam kihagyni magam sem. A háromórai zárásig három kapást még sikerült elérnem. A 7 mm-es epres pelleten két szép kárász és egy kiló körüli dévér vesztett rajta. A vasárnap délelőtt is a tóparton telt. Jó volt már a vízparton találkozni az ismerősökkel, barátokkal. Szinte mindenkinek jutott egy kis élmény.

 

Munkában a felszerelés. Tubertini Blackwood-FD 3,60-as feederem egy Vertigo 5500-as orsóval, 0,18 mm-es főzsinórral és 6 m hosszú, 0,22 mm-es csapóval

Munkában a felszerelés. Tubertini Blackwood-FD 3,60-as feederem egy Vertigo 5500-as orsóval, 0,18 mm-es főzsinórral és 6 m hosszú, 0,22 mm-es csapóval

 

 

A kilátogató sporttársak keszegeket, kárászokat és néhány pontyot fogtak. Nekem ezen a napon két kárász és egy kettes potyka jutott. Mindenki a tó közepét vallatta feeder vagy hagyományos fenekező botokkal. Volt, akinek a csonti-pufi vegyes csali, vagy a horogra tűzött kukorica, de a többségnek a fűzött, lebegtetett kukorica, vagy az apróbb pelletek hozták meg a várt eredményt. Az én halaim is a 12-es horog mellé fűzött 8 mm-es lebegő pelleteket szippantották fel. Többnyire látható volt mindenki horgászatán a kényszerű téli pihenő hatása. A horgászhelyek kialakítására, precíz horgászatra most még kevéssé figyeltünk. Mindenki olyan „év első horgászata” hangulatban élvezte a kellemes, de múlandó januári tavaszt.

 

A kitartás jutalma

 

Horgon az első pikkelyes

Ízlett neki a házi készítésű pellet

 

A hét második felére már lehűlést jelez a meteorológia. Egy gyors egyeztetés után Hajagos Tomi barátommal szerda délelőtt még ráereszkedtünk a vízre, néhány pontyportré reményében. A hétvégi verőfény ekkorra a múlté. A fenti összeállítással a 20 g-os kosár a benne lévő etetőanyaggal együtt korrektül dobható a megfelelő távolságba. A hevenyészett, rövid előkészületek után hatkosárnyi etetés következett a 70 méterre klipszelt zsinórral. A horogra az előző este dupla aromaadaggal legyártott 8 milliméteres epres illetve vaníliás, a 12-es horgot épp hogy tartó, lebegő pelletek kerültek.

 

Ez a végletekig kibalanszírozott csali kis túlzással a ponty bajszának érintésére is fellibben. Nagyjából két óra telt el kapás nélkül, de bízva az etető és a csali hatékonyságában, a lelkesedésünk nem csökkent.

 

Horgon az első pikkelyes

Horgon az első pikkelyes

Gyorsan szákba terelem

Gyorsan szákba terelem

Húszpercenként csaliztam és dobtam újra, tudva, hogy csak idő kérdése és csavarodni fog a botom spicce. A finom, precíz szerelék, a jó etető, a klipszelt távolság miatti pontos horgászat és a tökéletesen felkínált csali szinte sikerre van ítélve. A harmadik órában ezt három kapás, akasztás igazolta. Végül a fáradozásunk jutalma így is két portré lett.


( írta: Erdei Attila, Fotók: Hajagos-Tóth Tamás )