Tudnivalók a hullott agancs gyűjtésről

181399488152e23ce631ddfKis Balázs a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. vadászati ágazatvezetője a hullott agancs gyűjtéséről, erdőlátogatási korlátozásról és a vadászati tevékenységről a Forrás Rádiónak adott interjút a közelmúltban.

 

 

Miért nem szabad agancsot gyűjteni az erdőben?

A Vadászati Törvény szerint a hullott agancs a vadászatra jogosult szervezetek (erdészeti társaságok, vadásztársaságok, földtulajdonosi közösségek) tulajdona. Ezért a hullott agancs gyűjtésére csak ezen szervezetek (írásbeli) engedélyével nyílik lehetőség. A hullott agancs a vadállomány minőségére vonatkozóan fontos információforrás, ezért szakmai szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a vadászterületeket gondozó erdészek és/vagy hivatásos vadászok kézbe foghassák, regisztrálhassák azokat.

Meddig tart a szezon?

A gímszarvasok agancshullatása a bikák kora függvényében február-március hónapokat érinti, mely időszak megegyezik a vaddisznók ellési időszakával. Az illegális agancsgyűjtők ismert módszere, hogycsatárláncban, hajtókutyákkalvégigjárják a vad által kedvelt nappali pihenőhelyeket. Mindez  honos vadfajaink súlyos és indokolatlan zaklatásával jár, akár elhullásukhoz is vezethet. Ugyanakkor a malacaikat őrző, könnyen agresszívvá váló vaddisznó kocák miatt a gyűjtőkre nézve is veszélyes tevékenység.

Meddig tart az erdőlátogatási tilalom, mely részek érintettek?

A Vértesi Erdő Zrt. kezelésébe tartozó vadászterületek magukba foglalják a teljes Vértes hegységet, a Gerecse nyugati felét, a Császári-dombságot és a Bakonyalja egy részét. Társaságunk az erdőlátogatási tilalom bevezetését jelenleg nem tervezi, de szakszemélyzetünk a rendőrséggel együttműködve rendszeres terepi bejárásokat tart. Amennyiben a későbbiekben mégis szükség lesz az erdőlátogatási korlátozás bevezetésére, úgy az a turistautakra, várhatóan nem fog kiterjedni.

Aktuális tájékoztatás a vadászatról, mely területek érintettek, mettől meddig lehet? 

A legtöbb vadfaj vadászati idénye február utolsó napjáig tart, ezért a következő hetekben a működési területünkön mindenhol számítani lehet vadászati tevékenységre. Az ezzel kapcsolatos, a nappali órákat is érintő eseti és időszakos látogatási korlátozásokat a községhatár megjelölésével honlapunkon, közösségi oldalakon közzétettük, illetve elküldtük mindazon turistaszervezeteknek, akikkel a korábbiakban együttműködési megállapodást kötöttünk.

Milyen általános szabályokat kell betartani, ki vadászhat?

A vadászatok végrehajtása a jogszabályok által előírt biztonsági szabályok betartásával történik. A vadásznak minden esetben pontosan meg kell győződnie arról, hogy milyen vadfaj, mely egyedét célozza, valamint ki kell számítania a lövedék várható útját, annak érdekében, hogy alövés testi épséget, illetve vagyonbiztonságot ne veszélyeztessen. Magyarországon csak az vadászhat, aki vadászjeggyel, vagy vadászati engedéllyel rendelkezik, amelyek előfeltétele a biztonsági ismereteket is tartalmazó vizsga teljesítése.

Elsődleges feladatunk az erdő, és a benne élő vadállomány fenntartható módon való kezelése, mely tevékenységnek egyik eszköze -a természet egyensúlyának fenntartása érdekében- a vadászat is. Az erdő látogatói úgy segítik a munkánkat, ha betartják az erdőjárás (Erdőtörvényben) írott és íratlan szabályait, kirándulásaikat olyan időpontokra és útvonalakra tervezik, hogy a hatóságok által előírt és ellenőrzött vadászati tevékenységet ne akadályozzák, illetve együttműködnek a helyszínen a rendészeti feladatokat is ellátó erdész és hivatásos vadász munkatársainkkal.

( szöveg és kép: www.verteserdo.hu )