Célkeresztben: Kansas Spin Heavy – 2,70m/50-180g – A YAD legendás pergető botcsaládja, amely sokak szerint a megismertebb YAD bot Európában!

A Kansas Spin Heavy botcsalád szinte a YAD cég megindulása óta, az elsők között van jelen a választékban. Tehát 1990 óta megtalálhatjuk, mint a kifejezetten nagy testű ragadozó halak – harcsa – pergető pálcájaként. Az eltelt – közel emberöltőnyi – idő alatt a tervezők mindig ügyeltek arra, hogy a kor technikai vívmányai, technológiai újításai bekerüljenek a Kansas botok tulajdonságai közé.

1025 – 270 Kansas Spin Heavy: 2,70m / 50-180g

1025 – 270 Kansas Spin Heavy: 2,70m / 50-180g

A vezető tervezővel felidézett kezdetek során ennél a botcsaládnál alkalmazták először a fajlagosan vastag blank fal, és – a már általánossá vált YAD technológiát – a nagy mértékű mángorló nyomást. Az eredmény – ma már tudjuk – egy megbízható, terhelhető blank lett, amely kitűnően elviseli a horgászsportban normálisan jelentkező olykor extrém igénybevételeket.

Célkeresztben: YAD Kansas Spin Heavy 2,70m / 50-180g

http://www.youtube.com/watch?v=T6BceDI7OdY

http://ehorgasz.hu/kansas_spin_2,70_50-180?search=Kansas%20spin

A Kansas -nak van azonban egy olyan tulajdonsága, amely teljesen egyedül állóvá teszi a harcsa pergető botok között! Az elasztikus alakváltozásra képes elemi Soft-Carbon spicc élénk – az alap blank színétől eltérő – piros színe mutatja “magát”!

Soft-Carbon spicctag

Soft-Carbon spicctag

Adatai:

  • Hosszúság: 2,70 m
  • Dobósúly: 50-180 g
  • Szállítási hossz: 1,40m
  • Önsúly: 275 g
  • Két részes, Put-In toldású pergető bot
  • IMX8-Carbon mikroszál szerkezet
  • Soft -Carbon spicctag
  • Kéttalpas, háromlábas Titanium SIC gyűrűk
  • Minőségi Top borított SIC spiccgyűrű
  • Portugál parafa nyél, parafa záróvég
  • Fémhüvelyes, betétes orsószorító
  • Karctűrő, UV fényálló epoxy gyanta borítás
Put-In toldású pergetőbot

Put-In toldású pergetőbot

Nézzük sorjában, hogy mit is kapunk a YAD-tól, ha egy Kansas Spin Heavy-t  választunk. Említettük az átlagostól vastagabb blank falat, amely minden Kansas egyik  biztos ismérve. De ez egyáltalán nem jelent önsúly növekedést! A végeredményt is megtapasztalhatjuk, ha kézbe vesszük. Könnyűnek fogjuk érezni a Kansast, és a hajlítási teszt próbák alatt viszont nagyon erősnek! A Put-In toldat Kevlar-Carbon erősítést kapott, amely arra is jó, hogy a botot könnyebben tudjuk össze- és szétszedni.

asasa

A Put-In toldat Kevlar-Carbon erősítést kapott, amely arra is jó, hogy a botot könnyebben tudjuk össze- és szétszedni

A minőségi SIC gyűrűk jó kontaktot biztosítanak a két részes alap blankekkel. A Top borított SIC spicc gyűrű sem “tegnap” került a helyére, és okkal! A finom rétegű rugalmas karctűrő epoxy gyanta az egész bottestet beborítja.

Kéttalpas, háromlábas SIC gyűrűk

Kéttalpas, háromlábas SIC gyűrűk

Így a Nap UV-B sugarai nem árthatnak a terhelést viselő felületeknek. Ezt akkor értékelnénk igazán, ha kezünkbe kerülne egy-egy nyolc-tíz évnél “korosabb” Kansas. Kicsit kevésbé csillog a bottestje egy ilyen veteránnak, de a borítás teljesen “egyben van”!

asas

A Top borított SIC spicc gyűrű sem “tegnap” került a helyére, és okkal!

A Kansas nemcsak harcsa pergetésre való, hanem az elasztikus Soft-Carbon spicce miatt egészen finom horgász módszerekhez is . Érdekes tapasztalatként hozzuk fel a tiszai márnázást, amihez – mint tudjuk – elengedhetetlen egy finom, puha spicc. Ennek a kritériumnak 100%-ig megfelel a Kansas spicce, amely azonban csak egy “darabig” engedi hajlítani magát. Próbáljuk ki, hogy milyen finoman lehet “pengetgetni” ezt az elasztikus mozgásra képes spiccet. Egy ponton azonban megáll az alakváltozás, és a spicc az alatta lévő felsőtag résznek, majd az alsó tagnak közvetíti egy-egy nagyobb hal ellenállásából adódó hajlító nyomatékot. Ez a segítség “dukál” is egy olyan horgásznak aki YAD Kansas-ra “adta a fejét”.

asasas

A Kansas-t több hosszban gyártják

Érdekes, – és kicsit durvának tűnő alakváltozást – szemléltető tesztnek vetik alá a Kansas-t hozzá értő szakképzett horgászbolti eladók. A spicc ugyanis képes a terhetés során “S” alakot is elviselni, amely egy terheléses tesztnél egészen megdöbbentő látványt képes okozni. Ilyen természetesen soha nem fordulhat elő a vízparton, vagy egy csónakban velünk, tehát pusztán az anyagban rejlő energiatartalékok meglétére utal! A Kansas-al csak egy gond van, több hosszban gyártják. Érdemes belekezdeni a gyűjtögetésbe!

( szöveg és képek: www.ehorgasz.hu )