Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2013.12.22-i adás

Hubertus Erdei Iskola / Vadaspark a Koloska-völgyben / Kapcsolat ember és kutya között / Gondoskodás és szeretet / Vallás és vadászat

 

Hubertus Erdei Iskola

IMG_7051December 10-én, az Ajka-Csingerbányánál található Hubertus Erdei Iskolában avatta fel új diorámáját a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. „A jövő a kezünkben van” című közjóléti fejlesztéssorozat keretében az erdei iskola épületegyüttese mellett egy több mint száz négyzetméteres, a Bakony élővilágát bemutató diorámát alakítottak ki. A tematikus bemutatóhely a környezettudatos nevelés szolgálata mellett a környék turisztikai vonzerejét is növeli azáltal, hogy korosztálytól függetlenül minden látogató, azaz a nagyközönség előtt is nyitva áll. A sérültek vagy fogyatékosok által is kezelhető interaktív tablók, érintőképernyős informatikai eszközök a környék élővilágának mind teljesebb megismerését segítik. A Fekete Istvánról elnevezett dioráma 38 állatfaj 58 egyedének teljes alakos preparátumait mutatja be a jellegzetes élőhelyi környezetbe ágyazva.

 

Vadaspark a Koloska-völgyben

IMG_7136Egész éven át, időjárástól függetlenül, térítésmentesen látogatható a Koloska-völgyben létesített vadaspark. A hangulatos létesítmény természetes környezetben mutatja be az ország vadfajainak egy részét, és lehetővé teszi megfigyelésüket – olvasható Balatonfüred városának honlapján. Az idén átadott, 2,2 hektáros területű bemutató kertet egyelőre csak kevesen ismerik, pedig higgyék el, érdemes felkeresni. Az állatok kifutóitól nem messze tanösvény és tornapálya is található, és nincs messze a Lóczy-barlang és a Jókai kilátó sem. A 15 millió forintos beruházás kivitelezését teljes egészében a Bakonyerdő Zrt. finanszírozta, saját forrásból, pályázati lehetőségek igénybevétele nélkül.

 

_MG_0186

Kapcsolat ember és kutya között

„Az ember szól egy pár szót a kutyához, és a kutya a farkát csóválja, a szeme nevet, mert szereti az emberi hang lágy hullámzását, legfőképpen pedig szereti azt a simogató valamit, ami a hang mögött van. És szereti a gazdája szemét is, amelyben annyi erő van, parancsolás, néha harag, de sokszor vidámság, és ha még a kezét is a fejére teszi, akkor valami lágy reszketés szalad végig egész testén, és nyüszíteni kell a boldogságtól.” – vetette papírra egykoron Fekete István, a közismert író, jeles vadász, aki megszállott kutyás ember hírében állott. Hát igen, négylábú kedvencünk egyszerre lehet lelki támaszunk, hűséges barátunk, szolgálatkész segítőnk – és szenvedélyes vadásztársunk. Erről a különleges kapcsolatról, az eb és a gazdi meghitt viszonyáról a leghitelesebben talán egy hivatásos vadász tud beszélni…

 

IMG_7090Gondoskodás és szeretet

Furcsa érzések kavarogtak a lelkünkben, amikor karácsony előtt Baján jártunk, ahol a rászorulóknak, a hátrányos helyzetűeknek és a nagycsaládosoknak vadhúsból készült gulyással és apró kis emléktárgyakkal kedveskedett a Gemenc Zrt. Nekik talán valóban nem kerül majd meleg étel az ünnepi asztalra és nem jut ajándék a fa alá, ám a gondoskodás és a feléjük irányuló szeretet mégis boldogságot lophat a szívükbe.

 

Vallás és vadászat

IMG_6179Kálinger Roland, vagy ahogy sokkal többen ismerik: Rozsé atya – gyakorló vadász. A római katolikus tábori lelkész, a Szent Hubertus misék állandó főszereplője szabadidejében puskával a vállán járja a határt. Munkájából és szolgálati helyéből adódóan kénytelen alkalmanként katonai mundért ölteni, sőt, egy misszió tagjaként még Afganisztánt is megjárta. De vajon hogyan egyeztethető össze a papi hivatás a vadűzéssel, egyáltalán illik-e a reverendához a zöld, zsinóros kalap. Rozsé atyát a vallás és a vadászat kapcsolatáról kérdeztük.

 

Stábunk Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet kíván a HAZAI VADÁSZ TV Magazin valamennyi Nézőjének!

IMG_7158

HAZAI VADÁSZ TV Magazin december 22-én vasárnap, 11 órakor az ECHO TV csatornán!

www.echotv.hu

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag