Házibuhera – Rend a lelke…- A takarítás nem a legkellemesebb része a horgászatnak

Sajnos újabb évet hagytunk magunk mögött. Igen sokan vannak azok, akik az elmúlt évekhez képest jóval-jóval kevesebbet horgásztak. Mások fittyet hánytak a rossz időre, ha ki akartak menni a vízpartra, akkor özönvíz sem akadályozhatta meg őket ebben. Két különböző horgásztípus, ám egy valamiben így, a tél kezdetekor erőst hasonlítanak egymásra. Mindkettő horgászfelszerelése némileg megkopott, elkoszolódott.

Felszerelésünk meghálálja majd a gondoskodást!

Felszerelésünk meghálálja majd a gondoskodást!

Tisztogatni jó!

Na jó, ha macsó szöveggel jönnék elő, akkor azt mondanám: persze, tisztogatni, takarítgatni jó… a nőknek. De mivel igen tisztelem a szebbik nemet, és azt is bizton tudom, hogy magára valamit is adó horgász nem fogja hagyni, hogy szeretett felesége suvickolja tisztára a féltett horgászcuccait, így nem mondom. No, meg jobb vigyázni a nem kivilágított sodrófákkal, amik reám is leselkedhetnek itthon ilyen kijelentések után. Ha a horgászfelszerelésünk őszi-téli tisztításáról, karbantartásáról beszélünk, akkor nemcsak egyszerű, pórias törölgetésről van szó. Senki ne tegye el úgy a horgászfelszerelését, hogy koszos, sáros, etetőanyag-maradékos. Eszközeink meghálálják a gondoskodást.

A tisztogatást minden horgászat után meg lehet ejteni...

A tisztogatást minden horgászat után meg lehet ejteni…

Horgásztáska, szerelékes táska

Nálunk nem csak nekem van egy igen terjedelmes horgászbőröndöm, hanem mindhárom gyermekem rendelkezik saját kis műanyag dobozkával, amiben kincseiket tárolják. Ezek közé néha olyan dolgok is bekeverednek, amiknek nincs ott helyük. Horgászat előtti napon kiadom az ukázt, hogy készítsék oda a táskájukat a többi cucchoz, ekkor mindig megnyílnak a táskák egy ellenőrzésre. És bizony nem ritka esemény ilyenkor, hogy fel-felröppen belőlük zümmögve egy-egy fekete színű légy, mely a hirtelen támadt szabadságnak megörülve szédeleg, röpköd ide-oda a lakásban. Természetesen némi horgászat előtti bemelegítő mozgás gyanánt illik ezeket levadásznunk. Előfordult olyan is, hogy némelyik ládába beleömlött a kukorica, valami aroma, esetleg egy-két doboz giliszta és csonti, vagy kis zacskóban etetőanyag, bojli bújt meg benne. Hiába, no, gyerekdoboz. Ekkor csak a förtelmesen áradó bűz volt az, ami valami rosszat sejtetett. Még nekem is borzasztó volt… Nekünk, felnőtteknek ilyen dolgokkal nem kell számolnunk, legalábbis normál esetben. Ám a horgászatok közben igen sokféle szennyeződés, eső kerülhet bele ládánkba. A gondatlanul visszarakott apróságok, a csak simán bedobált, már nem használt kosarak, horgok, ólmok mind-mind a káoszt erősítik. Ha már látjuk a horgászszezon végét, ne várjuk meg a tavaszt, hanem pakoljunk ki mindent az asztalra, avagy tálcára, és szappanos vízzel mossuk ki jó alaposan. Ha valami belefolyt a táska belsejébe, ne spóroljunk a súrolókefe használatával.

Így nem szabad elrakni egy botot! Mennyivel jobb tavasszal szépen csillogón elővenni...

Így nem szabad elrakni egy botot! Mennyivel jobb tavasszal szépen csillogón elővenni…

Botok, orsók tisztítása

Botjainkra és orsóinkra számtalan szennyeződés vadászik, melyek jó alaposan meg is tapadnak rajtuk. Az „ágasra” letett felszerelésünkre felveri az eső a sarat, etetőanyagos, földes kézzel nyúlunk cuccunkhoz, a zsinórunkról kitekeréskor szennyeződés rakódik rá a gyűrűkre stb. Legegyszerűbb megoldás, ha egy nagyobb lavórban, vagy a fürdőkádban kezdünk neki a tisztogatásnak. Ha erősebb a szennyeződés, akkor a horgászbotok spicctagjait akár be is lehet áztatni. Pár perc áztatást követően könnyebb a szennyeződések eltávolítása. Ugyanez megtehető a szivacsos orsótartós nyélrésszel is. A parafás nyéllel azonban jobb vigyázni. Én ezt is be szoktam áztatni, ha túlságosan koszos, ám valóban csak pár percre. A horgászorsót azonban senkinek ne jusson eszébe beáztatni, mert ezzel akár végleg ki is végezheti a jobbsorsra érdemes, hosszú távon használni kívánt szerkezetet. Sőt! Magában a dobot sem egészséges dolog vízbe beáztatni! Ha már megvan a víz, a mosóedény, akkor ezeken felül két apróság kell a felszerelésünk takarításhoz. Egy olyan kefe, melynek viszonylag hosszúak és puhák a sörtéi, illetve egy nyomkodós folyékony szappan vagy mosogatószer. Takarítás közben érdemes a botok gyűrűit végignézni. Mert míg a szennyeződések jótékonyan eltakarják az esetleges bemaródásokat, repedéseket, addig tisztítás után mindent észrevehetünk. A sérült gyűrű zsinórunk gyorsabb kopását, sérülését, szakadását eredményezheti. Ha valamelyik gyűrű sérült, akkor annak kicseréltetésére a téli időszak pont megfelelő.

Kosz a gyűrűkön, gondos gazdira vár!

Kosz a gyűrűkön, gondos gazdira vár!

Fontos!

Figyelem! Fontos, hogy a horgászeszközeink tisztogatásához semmiféle durva vegyszert ne használjunk! Ezek többségének illat és hatóanyagai beívódhatnak, tartós réteget hozhatnak létre a botokon, orsókon, míg a táskánkba, csalijainkra, ólmokra és horgokra kerülő vegyszerek riasztóan hathatnak a halakra. Mindezeken felül erős vegyszerek használatával környezetünket is indokolatlanul megterheljük. A szappanos-mosogatószeres vizet is célszerű leöblíteni sima, langyos tiszta vízzel. Aki alaposabb, az egy puha ronggyal vagy egy törülközővel szárazra is törölheti a már tiszta cuccait.

asasa

A takarítás nem a legkellemesebb része a horgászatnak, de legalább ilyenkor is alkalmunk adódik kézbe venni, simogatni, becézgetni lelkünknek oly kedves felszerelésünket

Tudom, a takarítás nem a legkellemesebb része a horgászatnak, de legalább ilyenkor is alkalmunk adódik kézbe venni, simogatni, becézgetni lelkünknek oly kedves felszerelésünket. Gondoljunk csak bele, hogy milyen sok pénzt költöttünk el ezekre a holmikra. Képzeljük magunk elé feleségünk arcát, amikor bejelentjük, hogy a tönkrement, elkopott, elhanyagolt eszközök helyett kénytelenek vagyunk újakat beszerezni. Na ugye, hogy kellemesebb és biztonságosabb elővenni a kefét és a rongyot…

( szöveg és képek: Nyika Sándor )