Backstage – Petesmalmi Vadászház: Dr. Studinka László szellemi alkotóműhelye

Az ősz egyik legszebb napján látogatott el a HAZAI VADÁSZ stábja a petesmalmi vadászházhoz. Az évszakhoz képest sokkal naposabb idő, a varázslatos lombú fák között kanyargó erdei út látványa lassúbb haladásra “kényszerített” minket. Többször is megálltunk és igyekeztünk rögzíteni a hangulatot, a színeket, formákat.

asasasasa

Az évszakhoz képest sokkal naposabb idő, a varázslatos lombú fák között kanyargó erdei út látványa lassúbb haladásra “kényszerített” minket

asasas

Igyekeztünk rögzíteni a hangulatot, a színeket, formákat

Így az erdei út végén hirtelen került a látóterünkbe az újjá varázsolt, a régi miliőt mégis megőrzött épület, a “Dr. Studinka László” Természetismereti Központ, amelyet a régi erdész-és vadászházból 2012-ben alakított át a SEFAG Zrt.

asasasas

Az erdei út végén hirtelen került a látóterünkbe az újjá varázsolt, a régi miliőt mégis megőrzött épület

asasaas

A petesmalmi tórendszer mellett található a piros cserepes, fehér kéményes, tornácos épület

A petesmalmi tórendszer mellett található a piros cserepes, fehér kéményes, tornácos épület. A közvetlen környezete is egyedülállóan szép, mert az erdő, és a vízi világ itt találkozik.

asaas

A közvetlen környezete is egyedülállóan szép, mert az erdő, és a vízi világ itt találkozik

asaa

A közvetlen környezete is egyedülállóan szép, mert az erdő, és a vízi világ itt találkozik

Ebből a természeti csodából is merített, és tárta az Olvasók elé a tapasztalatait a vadászház egykori lakója, a híres lábodi vadászterületet megalapozó fővadász, a magyar vadgazdálkodás egyik legendás alakja, Dr. Studinka László.

asasas

Könyvei közül csak négy jelent meg magyar nyelven

A gróf Széchenyi Zsigmond, báró Schell József és Dr. Studinka László által kedvelt vadászlak falai mai is őrzik az elődök szellemét. Így írt erről a korszakról: “Azért Petesmalom, mert valamikor régen, amikor a sok ottani patak – mind Rinya – még nem volt táplálócsatornává degradálva, a mai halastavak helyén pedig üde rétek zöldelltek, amikor az őrölni valót még a vízimalomba hordták, Petesnek hívták a vízimolnárt.

asasassa

A gróf Széchenyi Zsigmond, báró Schell József és Dr. Studinka László által kedvelt vadászlak falai mai is őrzik az elődök szellemét

asasassa

“Mindnyájunk élete a vadászatra volt beállítva”

kjéljéji

“Igazi vadásztanya volt Petesmalom”

A világ végén állt ez a ház, ez volt a legszebb benne. Olyan barátságos hely volt, hogy aki oda betette a lábát, rögtön megszerette. Igazi vadásztanya volt Petesmalom: mindnyájunk élete a vadászatra volt beállítva. Ez volt a dolgunk – de az örömünk is! Életem legszebb hat esztendejét töltöttem ott – ezt most már biztosan tudom…”.

dgsgfsdfh

“Olyan barátságos hely volt, hogy aki oda betette a lábát, rögtön megszerette”

Dr. Studinka László nemcsak jeles madarász és a természetet imádó vadgazda volt, hanem világhírű vadászíró is egyszemélyben. Könyvei közül csak négy jelent meg magyar nyelven.

dgsfgsd

Dr. Studinka László nemcsak jeles madarász és a természetet imádó vadgazda volt, hanem világhírű vadászíró is egyszemélyben

A somogyi emberek számára különös jelentőségűek a “Minden nap vadásznap” és az “Egy marék vadászemlék” című alkotása, hiszen az ezekben a művekben megelevenedő vadásztörténeteket olvasva lépten-nyomon a Lábod környéki erdőkben találják magukat, és egy-egy nyiladék, erdőfolt, házikó még ma is használt népi elnevezései élednek újjá. Ilyenek többek között: a “Prépost-puszta”, “Hengergő”, Kányató”, “Tiboktó”, “Büdöstó”, “Skrublics-tanya”, “Cukortó”, “Szélestó” nevek.

dfggfh dg

A műveiben megelevenedő vadásztörténeteket olvasva lépten-nyomon Lábod környékén találjuk magukat

Az 1957-ben létrehozott vadrezervátumot 1959-től vezető Studinka – írásai szerint – élete legszebb éveinek színhelye e ház. A maga nemében példátlan eredményeket hozó kezdeti évtized során olyan jeles vadász személyiségek fordultak meg itt – és élvezték a terület adta lehetőségeket –, mint a ’60-as évek első felében gyakori vendégnek számító gróf Széchenyi Zsigmond és felesége, valamint báró Schell József grafikus-festőművész.

dagsdgsfh

A maga nemében példátlan eredményeket hozó kezdeti évtized során sok jeles vadász személyiség fordult meg itt

A Somogyban akkor még kuriózumnak számító nagy disznóterítékek, a legendás szalonkázások, a kapitális őzbakok és Studinka munkásságát mintegy betetőző, az 1967-ben terítékre hozott Auloch-féle bika emléke, illetve a területen folyó vadgazdálkodás szellemiségének ekkor lerakott alapjai előtt tisztelgő és azokat mentő renoválás szinte mindenre kiterjedt.

sdsdfdj

A kialakított Studinka emlékszoba mellett számos korabeli képpel,  relikviákkal, a fővadászt ábrázoló fafaragványokkal díszített, cserépkályhákkal fűtött étkező és társalgó hamisítatlan vadászhangulatot áraszt

A külső a régmúlt petesi időket idézi. A kialakított Studinka emlékszoba mellett számos korabeli képpel,  relikviákkal, a fővadászt ábrázoló fafaragványokkal díszített, cserépkályhákkal fűtött étkező és társalgó hamisítatlan vadászhangulatot áraszt. A megújult épületben visszahelyezték a felújítás során leválasztott és restaurált nyolc, báró Schell által készített falfestmény is.

sdgsdgs

A korabeli képpel,  relikviákkal, a fővadászt ábrázoló fafaragványokkal díszített, cserépkályhákkal fűtött étkező és társalgó hamisítatlan vadászhangulatot áraszt

Életképek:

Tél a télben - kép a képben

Tél a télben – kép a képben

ybxfgngdh

Az izzó parázs látványa régen és most is összehozta az embereket

sasdv

Dr. Studinka László emlékszoba

A petesmalmi Vadászházról forgatott filmünket december 8-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

www.echotv.hu

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )