Kevesebb gímszarvast lőnek ki az idén Tolnában

Kevesebb gím- és dámszarvas szerepel az idén a Tolna megyei vadász- és vadgazdálkodási társaságok kilövési terveiben, mint 2012-ben, a gímszarvas szeptember 1-jén kezdődő vadászati szezonja előtt változó minőséget várnak a szakemberek.

A gímszarvas szeptember 1-jén kezdődő vadászati szezonja előtt változó minőséget várnak a szakemberek

A gímszarvas szeptember 1-jén kezdődő vadászati szezonja előtt változó minőséget várnak a szakemberek

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott adatai szerint 2013-ban Tolnában szabad területen a gímszarvasok becsült száma 5312, a dámvadállomány nagyságát 2961-re teszik. A jóváhagyott vadgazdálkodási tervek alapján 2827 gímszarvast, köztük 786 bikát, valamin 1526 dámot, ebből 324 bikát terveznek lelőni. Az elejtésre szánt állatok száma alacsonyabb a tavalyinál: a 2012-es kilövési tervekben a megye összes területén 3942 gímszarvas és 2641 dámvad szerepelt. Az előző évek tapasztalatai alapján a kilövésre szánt gímbikák körülbelül fele szeptemberben, a bőgés után kerül terítékre – mondta az MTI-nek Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.

Hozzátette: jó minőségű trófeákat várnak, bár a három egymást követő, aszályos év az agancsok minőségének nem kedvezett. Az idei szezonra is érvényes, hogy fiatalodik a gímbikaállomány, a vadásztársaságokra nehezedő gazdasági nyomás és vadkár miatt idősebb bikákat a kelleténél nagyobb számban lőnek ki – jegyezte meg. A Gemenc Zrt. 52 ezer hektáros vadászterületén az árvízmentes időszakokban évente átlagosan 120-130 gímbikát ejtenek el – mondta Sipos Sándor, a zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója. Azt, hogy az idén hány kerül terítékre, az árvíz miatt nehéz megjósolni.

A vad jelentős része ugyanis kiszorult a szomszédos vadászterületekre, így nem lehet megmondani, hogy a bőgés folyamán mennyi tér vissza

A vad jelentős része ugyanis kiszorult a szomszédos vadászterületekre, így nem lehet megmondani, hogy a bőgés folyamán mennyi tér vissza

A vad jelentős része ugyanis kiszorult a szomszédos vadászterületekre, így nem lehet megmondani, hogy a bőgés folyamán mennyi tér vissza – tette hozzá. Az árvíz a trófeák minőségére is hatással van, az árhullám utáni szúnyoginvázió miatt a bikák gyengébb minőségű agancsokat tudtak felrakni. A megyei kamara titkára szerint a vadásztársaságok jellemzően nem emeltek a vadászati árakon. A Gemenc Zrt. tarifái három-négy éve nem változtak, és a 30 ezer hektáron vadgazdálkodást folytató, Tamási székhelyű Gyulaj Zrt. is a tavalyi árakat hirdette meg. A Gemenc Zrt.-nél egy gímbikát 10 kilogrammos trófeával 6950 euróért ejthet el a vendégvadász, a Gyulaj Zrt.-nél, a cég árlistája szerint, ugyanezért egymillió 365 ezer forintot kell fizetni. Az október 1-jétől vadászható dámbika elejtése 4 kilogrammos trófeával ugyanitt 815 ezer forintba kerül.

(szöveg: MTI, képek: HAZAI VADÁSZ, Gemenc Zrt. )