Ajánló – HAZAI VADÁSZ EXTRA – augusztus 4-i adás

10 éves a VKE Diana Vadászhölgy Klub / Tea és pihenés= egészség! / Így nevelik a legjobb röpképességű fácánokat

10 éves a VKE Diana Vadászhölgy Klub

IMG_2288A VKE Diana Vadászhölgy Klubja idén ünnepli tizedik születésnapját. A jeles évforduló alkalmából a szervezet vezetőivel és néhány tagjával beszélgettünk, a klub céljairól és tevékenységéről, illetőleg a puskaforgató lányok, asszonyok törekvéseiről. Hogyan is indult? – „A Diana Vadászhölgy Klub a Vadászati Kulturális Egyesület keretén belül, de annak önálló szekciójaként alakult meg 2003. október 29- én Budapesten, közel 150 vadászhölgy részvételével. A Klubot a barátságra építettük, melyet közös szenvedélyünk, a vadászat iránt érzett szeretet és tisztelet kovácsol össze.

IMG_2291Működésünk során az ismerkedésre, a főzési tudományok és a viselkedési kultúra fejlesztésére, szakmai előadások, kiállítások, bemutatók, valamint közös vadászatok szervezésére kívánjuk a fő hangsúlyt fektetni. A legfontosabb feladatunknak azonban azt tartjuk, hogy segítsünk a gyermekek nevelésében, tanításában. Számtalan programot szervezünk, melynek célja, hogy iskolás gyerekeket ismertessünk meg a természet csodáival, a vadászat értelmével” –

IMG_2282Tea és aktív pihenés = egészség!

Hogyan kerül a Diana és a Vadásznak teakeverék a csészénkbe? Javarészt a természet segítségével, de fontos szerepet kapott elődeink hozzáértése, a kézzel begyűjtött alapanyag, és a szakszerű feldolgozás is. Elődeink tudták, hogy mit-hol keressenek, mit-mire használjanak. Az erdő-mező volt a patikájuk is, értettek a termés szüreteléséhez. Megőrizve a tapasztalataikat, hozzátéve a találékonyságot, és a 21.századi technológiát: ez együtt a titka a minőségi teakeveréknek.

IMG_2401Miért jó, ha minőségi teát fogyasztunk és ha aktívan, a természetben töltjük el a pihenésre fordított szabadidőnket? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, mikor stábunk ellátogatott a a különleges természeti szépségekben gazdag, Mátrában található, Parádsasvár Fényespusztára.

 

fasanÍgy nevelik a legjobb röpképességű fácánokat

Az utóbbi években-évtizedekben folyamatosan csökken az apróvadállományunk, így a fácán létszáma is. A becslési- és terítékadatok egyaránt azt jelzik, hogy valamilyen megoldást kell találni a problémára, mert az apróvad fogyásával egyidejűleg a vadászati igények is fokozatosan emelkednek. A fokozódó keresletet a természetes törzsállomány hasznosítása nem fedezheti, ezért van szükség a tenyésztésre, a nevelésre és a kibocsátásra.

IMG_2239A számtalan technológiai lehetőség közül a legolcsóbb, a legkisebb beruházást igénylő – egyúttal a legjobb röpképességű vadászmadarakat biztosító – megoldás a kotlóssal történő nevelés, amely szerencsére az utóbbi időben egyre több jogosultnál elkezdődött. Ezek közül stábunk egy Pest megyei földtulajdonosi közösséghez látogatott el, hogy bemutassa, hogyan zajlik a kotlóssal történő fácánnevelés a gyakorlatban.

HAZAI VADÁSZ EXTRA augusztus 4-én, vasárnap 11 órakor, az ECHO TV csatornán!