Hány darabot kell vegyünk egy gumicsali típusból? – Gumik, horgok, ólmok

Hány darabot kell vegyünk egy gumicsali típusból, ha változatos terep meghorgászására készülünk, és a szilikonból a test sérülését elkerülendő, nem vesszük ki a már beillesztett horgot? A kérdésre két válasz adható! Mielőtt megválaszolnám a kérdést, a vertikális gumicsalik „felhorgozásának” szerepéről ejtenék pár szót. Ez a művelet legalább olyan fontosságú, mint a csalik méretének, és színének helyes megválasztása.

Egyik korai vertikális horgászatom alkalmával történt meg velem, hogy bár az első kapást a süllő mohósága következtében halra tudtam váltani, a nap folyamán az összes további kapást üres bevágások követék

Egyik korai vertikális horgászatom alkalmával történt meg velem, hogy bár az első kapást a süllő mohósága következtében halra tudtam váltani, a nap folyamán az összes további kapást üres bevágások követék

AMIKOR A HORGÁSZ PATKOL

Egyik korai vertikális horgászatom alkalmával történt meg velem, hogy bár az első kapást a süllő mohósága következtében halra tudtam váltani, a nap folyamán az összes további kapást üres bevágások követék. Bár későbbi horgászataim során mikor már megfelelően felhorgozott csalikat használtam kiderült, hogy ezeket a „fantomkapásokat” a békés halak, például jól megtermett dévérek is okozhatják, ebben az esetben nem a halak ragadozó mivoltában kellett keresni a hibát. A 11 cm-es csaliba egy darab 15 grammos 4/0-s jigfejet tűztem. A horog öble, valahol a csali közepében kandikált ki, hegye pedig elállt vagy 1,2 cm-re a testtől. A probléma abból adódott, hogy a csalimat nem 2,5 kilós átlagsúlyú fogasok ostromolták, amiknek gyerekjáték lett volna a csali behörpintése. Az általam használt horogbeállítás, egy dunai hagyományos gumizáskor megfelelő lett volna, de ebben az estben alkalmatlanak bizonyult, ugyanis 20-35 cm-es kősüllők álltak a rejtély hátterében. A kis szájú apróságok figyelmét felkeltette ugyan a könnyen megszerezhetőnek vélt halimitáció, így érdeklődésüknek hangot adva oda-oda is csíptek a nagy falatnak. Én viszont a folyamatos rántásokon kívül nem tudtam kézzelfogható eredményt felmutatni. Evidens lett volna a csali jól ismert „patkolása” de valahogy akkor nem gondoltam erre a lehetőségre. Csak András kész csalijait látva döbbentem rá, hogy mekkorát hibáztam a segédhorgok elhagyásával.

A jighorgon kívüli második horog beiktatásának három fő oka van

  1. A csalihoz mérten kisebb halak jelentkeznek.

Az előbbi példa érzékletesen szemlélteti az első okot. Nagyon mohón kell kapniuk a kisebb süllőknek ahhoz, hogy teljesen elnyeljék csalinkat. Van erre is példa természetesen, de azt mégsem várhatjuk el a 30 cm-es ragadozóktól, hogy a 15 centis csalit minden alkalommal torokra nyeljék. A támadás alkalmával ilyenkor a csalinkhoz képest alul méretezett hal valahol elkapja a vélt zsákmányt, de ha nincs éppen ott horog, akkor csak egy gyors ütést érzünk az akcióból. Reflexszerűen bevágunk, és ezzel a mozdulattal ki is tépjük a csalit a meglepődött hal szájából. Vakargatjuk még homlokunkat pár percig, elfilózunk azon mekkora nagy szörny is lehetett a támadó, aztán jobb esetben kezdődik az egész elölről. Rosszabb esetben a nap egyetlen kapását szúrtuk el a saját hibánkból.

Második horgon az apróság

Második horgon az apróság

  1. Amikor „nem esznek” a halak.

Hidegfront után, vagy a nap egyes inaktív szakaszában, esetleg rosszul megválasztott csali esetén, és még számos ismert és ismeretlen okból kifolyólag, a halak csak odakapnak a csalinak, különösebb táplálékszerző cél nélkül. Ilyenkor is jól jön a második horog, mert a csali farkát éppen csak érintő ragadozó rajta veszthet bekódolt ösztönszerű mozdulata miatt.

  1. Vákuumhatás.

Én azt vallom, hogy különböző intenzitással, de minden ragadozóhal használja a szája hirtelen kinyitása közben keletkező vákuumhatást a zsákmányszerzés során. A harcsáról köztudott, hogy hangos pukkanások közepette szippantja le áldozatát éjszakai vadászatai alkalmával. Akváriumi megfigyeléseim más ragadozók hasonló magatartását igazolták. Az angolna például kizárólag a vákuumhatást használja, mialatt csigalassúsággal (szó szerint) közelíti meg áldozatát. Öreg bika módjára, (aki ugye, mint a szakállas viccből ismeretes, a fiatal bikával ellentétben, a domb tetején várja be a teheneket) csak a hatótávolságán belül került halakra lövöldözi patronjait, és a jól ismert cuppanós hangeffektusok kíséretében tünteti el áldozatait. A sügér óriásira tátott szájjal, jelentős vákuumhatás kifejtése közben hörpöli be az ivadékokat. A csuka mikor éhénél van, villámgyors letámadással kombinálja a végső „behörpölési fázist”. A táplálék érzékelésének pillanatában, egy precíziós célpontkövető hadászati eszközhöz hasonlóan testével becélozza a prédát, és egy lassú, megközelítési, nevezzük „betájolási fázis” után szinte szemmel már nem érzékelhető sebességgel kilő a cél felé. A felgyorsult haltest tehetetlensége miatt, a ragadozó, a zsákmány eredeti helyéhez képest jócskán arrébb fejezi be a támadást. Ez a viselkedés magyarázza a csuka horgászatánál jelentkező megtolós kapások gyakoriságát. Ezekben az esetekben, a krokodilpofájú éppen a behúzott damilunkkal megegyező irányba támad. A süllő nappali zsákmányszerző viselkedése más, mint az éjszakai. Amíg éjszaka több méteren át képes követni kiszemelt áldozatát, addig a nappali „pihenő fázisban” jobb szereti ő is a hatótávolságán (éjszakaihoz képest lecsökkent) belül került prédára felhasználni energiáját. Táplálékszerzésében jelentős szerepet kap a szívó hatás, ami vertikális horgászatánál kiemelten fontossá teszi a 2. horog használatát. Az alábbi két ábrán próbálom meg szemléltetni a hagyományos, és a vertikális csalivezetésnél fellépő erőket, és azok következményét.

Látható, hogy a hagyományos gumihalazásnál a csalira egy a vízszintessel kis szöget bezáró húzóerő hat, a spiccgyűrű irányába tekerjük a zsinórt

Látható, hogy a hagyományos gumihalazásnál a csalira egy a vízszintessel kis szöget bezáró húzóerő hat, a spiccgyűrű irányába tekerjük a zsinórt

Az első ábrán láthatóan, hagyományos gumihalazásnál a csalira egy a vízszintessel kis szöget bezáró húzóerő hat, (a spiccgyűrű irányába tekerjük a zsinórt). Így mikor a süllő alulról ráront a csalira, a szája kinyitásával keletkező szívó hatásnak semmi nem áll ellen (leszámítva az elhanyagolható függőleges eredőt), a csali a süllő számításai szerint belibben a kitátott szájba.

Vertikális horgászatnál viszont az alulról érkező szívó hatással ellenkező irányú erő tartja a csalit a jigfejnél

Vertikális horgászatnál viszont az alulról érkező szívó hatással ellenkező irányú erő tartja a csalit a jigfejnél

Vertikális horgászatnál viszont az alulról érkező szívó hatással ellenkező irányú erő tartja a csalit a jigfejnél. Az ellentétes erők következményeként, a kapásnál a jigfej egyhelyben marad, (felülről feszesen tartjuk a zsinór) míg a gumi farka lefelé mozdul, így a farokba vezetett hármashorog a süllő szájában landol. Természetesen hagyományos gumizásnál is indokolt a „patkolás” (második horog beiktatása), mert a csali ugyan lefelé el tud mozdulni, de a hátulról támadó süllő szájába hasonló elvek miatt (kihúzzuk a csalit a ragadozó szájából), csak a csalink farka jut.

VÁLASZ A TALÁLÓS KÉRDÉSRE

A kérdés megválaszolásakor nem számolok a beszakadásokhoz tartalékolt munícióval.

A válasz: 5 db

Kell egy 5 grammos fejjel szerelt (speciális eset), egy 10 grammos (tavakon, vagy folyók lassú szakaszán) egy 15 grammos (folyók lassú szakaszán, mélyebb tavakon), egy 20-25 grammos fejjel szerelt csali (folyók mélyebb szakasza, tavak mélyebb szakasza erős szélben, vagy áramlásban) és egy 30 grammos, extrém gyors vizeken (ritka eset).

B válasz: 1 db

Amennyiben a horgon az ólomfej cserélhető, csak egyetlen gumicsali szükséges. A vertikális csalikat nem kell 40-50 méterre dobálni, ezért nincsenek olyan terhelésnek kitéve, mint a hagyományos társaik. Ezt a tény használja ki egy magyar újítás. Az MCSJ (Magyar Cserélhető Jigfej) típusnevű együttes számos előnyt nyújt a vertikális horgászoknak. Az elnevezés hasonlóan „ötletes” a korombéliek számára ismerősen hangzó régi magyar Neptun orsók típusnevével. Az MPOX 100, 200, 300 megnevezésben az a bizonyos rövidítés nem mást jelentett, mint: Magyar Peca Orsó.

Készletek

Készletek

  1. Mivel csak 1 felhorgozott szerelék kell a különböző csalikból, rengeteg időt takaríthatunk meg.

  2. Kisebb súlyú táskát kell magunkkal vigyünk. Egy 10 grammos jig ólom, az összes csalinkhoz felhasználható. A felszerelt csalin kívül már csak a tartalékokat kell magunkkal vigyük.

Egy 10 grammos jig ólom, az összes csalinkhoz felhasználható

Egy 10 grammos jig ólom, az összes csalinkhoz felhasználható

  1. Az ólom jigfej nem kezdi ki a szilikonok anyagát. Az újabb szilikon csalik sokkal hamarabb megbarnulnak, mint régebben használt társaik. Nem biztos, hogy az elszíneződés miatt veszítenek fogósságukból, minden esetre az ólomfejeket külön tárolva, ez a negatív jelenség kiküszöbölhető.

Az újabb szilikon csalik sokkal hamarabb megbarnulnak, mint régebben használt társaik

Az újabb szilikon csalik sokkal hamarabb megbarnulnak, mint régebben használt társaik

  1. Kevesebb gumicsalit kell vegyünk.

  2. A kereskedelemben kapható sok jigfej nyaki része, és a nyaki részen található „csalifixáló pöcök”, a nem átgondolt tervezés, és az ólomöntés technológiai korlátai miatt túlságosan vastag. Ez a hiba gyorsan érezteti hatását, szétszakad a csalik feje. A szakadás következtében a pöcök már nem tartja meg a csalit, így az minden dobásra lecsúszik a horog öblére. A MCSJ egységben a horog hátsó részére forrasztott csalifixáló nem feszíti szét a gumicsalik elejét, hanem a legvastagabb testi részben tartja meg azt.

PATKOLÁS

A patkolásra számos variáció létezik. Az egyik legbiztosabb, amikor a hármashorgot fonott zsinór felhasználásával a testen áttűzve a jig horog öblébe rögzítjük.

A patkolás lépései:

1.) A horog hegyének kivezetési pontját célszerű bejelölni a csalin, mielőtt össze-vissza szurkáljuk a pontatlanságok miatt. A használt jig horgok főképp a csalik rögzítésére szolgálnak, így 1/0-tól 3/0-ig érdemes használni. Ennél nagyobb horgok a csali mozgását lebutíthatják. A legtöbb halat a hármas horog fogja meg, ami a halak és a csali méretétől, függően 10-es 8-as méretűek.

A horog hegyének kivezetési pontját célszerű bejelölni a csalin, mielőtt össze-vissza szurkáljuk a pontatlanságok miatt!

A horog hegyének kivezetési pontját célszerű bejelölni a csalin, mielőtt össze-vissza szurkáljuk a pontatlanságok miatt!

2.) A hármashorogra kötött fonott damilt vezessük be egy tű segítségével a csali testébe, majd pont a horog öblénél vezessük ki.

A hármashorogra kötött fonott damilt vezessük be egy tű segítségével a csali testébe

A hármashorogra kötött fonott damilt vezessük be egy tű segítségével a csali testébe

3.) Hurkoljuk rá a horog öblére többször a fonott damilt, és fixáljuk pillanatragasztóval.

Hurkoljuk rá a horog öblére többször a fonott damilt, és fixáljuk pillanatragasztóval

Hurkoljuk rá a horog öblére többször a fonott damilt, és fixáljuk pillanatragasztóval

KRIMPELÉS

Tanácsos előre elkészített krimpelt hármashorgokat is magunkkal vinni, mert a téli hidegekben elgémberedett kezekkel egy beszakadást követően a patkolás előbb bemutatott változatát majdnem lehetetlen végrehajtani. A krimpelést azért nem mutatom be, mert valószínűleg az én hiányosságaim miatt, nálam még nem működik szakadás mentesen.

Krimpelt horog

Krimpelt horog

LUSTÁK HORGA

Kényszerhelyzetben, és kisebb csaliknál használjuk a hármashorog szelepgumis rögzítését. Kevésbé butítja el a csalit, mintha egy 5/0-ás horgot használnánk. Bár a farokban nincsen horog, javítja a kapások és megfogott halak statisztikáját. A szelepgumit mindenképp rá kell húzni a hármashorog szárára, ellenkező esetben vele együtt léphet meg halunk.

Kényszerhelyzetben, és kisebb csaliknál használjuk a hármashorog szelepgumis rögzítését

Kényszerhelyzetben, és kisebb csaliknál használjuk a hármashorog szelepgumis rögzítését

Én az MCSJ szereléket mostanában a hagyományos gumizáshoz is használom a kisebb súlytartományokban. Eddig minden probléma nélkül.

Itt az ideje, hogy a tanultakat a vízparton értékes trófeákra váltsák!

Itt az ideje, hogy a tanultakat a vízparton értékes trófeákra váltsák!

Elérkezett hát a sok hónapos tanulási folyamat vége. Itt az ideje, hogy a tanultakat a vízparton értékes trófeákra váltsák. Trófeákra, azaz fényképekre. Gondoljanak a holnapra, fiaikra, és unokáikra! Kívánom, hogy mindenki élje át nemcsak a halak megfogásának izgalmát, de visszaengedésük gyönyörét is.  Görbüljön!

( szöveg és képek: Medgyasszay Csaba )