Egy webshop megindulásának margójára: www.ehorgasz.hu – „YAD – Német minőség azoknak, akik komolyan gondolják”

Manapság komoly értéknek számít, ha egy-egy használati tárgy egy olyan technológia végeredménye, ahol a kisebb sorozat miatt több időt fordítanak a minőségre. A német YAD GmbH horgászbotjai, termékei mindig is ebbe a kategóriába tartoztak! A történetük 1990-re nyúlik vissza, amikor mindössze nyolc botcsalád alkotta szerény gyártmány katalógusuk tartalmát.

„YAD – Német minőség azoknak, akik komolyan gondolják”

„YAD – Német minőség azoknak, akik komolyan gondolják”

A „lassan megyünk messzire” marketing gyakorlatuk már akkoriban sem volt jellemző a versenytársaikra, de az eltelt – közel emberöltőnyi – idő őket igazolta. A 90-es évek végén a YAD horgászbotok eljutottak Magyarországra is, és akkor kezdtük megismerni a Kansas, Cleveland neveket.

A Kansas Spin botcsalád szinte a YAD cég megindulása óta, az elsők között van jelen a választékban

A Kansas Spin botcsalád szinte a YAD cég megindulása óta, az elsők között van jelen a választékban

A Kansas Spin botcsalád szinte a YAD cég megindulása óta, az elsők között van jelen a választékban   (1025 Kansas Spin http://youtu.be/T6BceDI7OdY ). Tehát 1990 óta megtalálhatjuk, mint a kifejezetten nagy testű ragadozó halak – harcsa – pergető pálcájaként. A tervezők, és technológusok mindig ügyeltek arra, hogy a kor technikai vívmányai, technológiai újításai bekerüljenek a Kansas botok tulajdonságai közé.A vezető tervezővel felidézett kezdetek során ennél a botcsaládnál alkalmazták először a fajlagosan vastag blank fal, és – a már általánossá vált YAD technológiát – a nagy mértékű mángorló nyomást.

Ennél a botcsaládnál alkalmazták először a fajlagosan vastag blank fal, és - a már általánossá vált YAD technológiát - a nagy mértékű mángorló nyomást

Ennél a botcsaládnál alkalmazták először a fajlagosan vastag blank fal, és – a már általánossá vált YAD technológiát – a nagy mértékű mángorló nyomást

Az eredmény – ma már tudjuk – egy megbízható, terhelhető blank lett, amely kitűnően elviseli a horgászsportban normálisan jelentkező olykor extrém igénybevételeket. A Kansas -nak van azonban egy olyan tulajdonsága, amely teljesen egyedül állóvá teszi a harcsa pergető botok között! Az elasztikus alakváltozásra képes elemi Soft-Carbon spicc élénk – az alap blank színétől eltérő – piros színe mutatja “magát”!

Az elasztikus alakváltozásra képes elemi Soft-Carbon spicc élénk - az alap blank színétől eltérő - piros színe mutatja "magát"!

Az elasztikus alakváltozásra képes elemi Soft-Carbon spicc élénk – az alap blank színétől eltérő – piros színe mutatja “magát”!

Nézzük sorjában, hogy mit is kapunk a YAD-tól, ha egy Kansas Spin-t választunk. Említettük az átlagostól vastagabb blank falat, amely minden Kansas egyik biztos ismérve. De ez egyáltalán nem jelent önsúly növekedést! A végeredményt is megtapasztalhatjuk, ha kézbe vesszük. Könnyűnek fogjuk érezni, és a hajlítási teszt próbák alatt nagyon erősnek! A Put-In toldat Kevlar-Carbon erősítést kapott, amely arra is jó, hogy a botot könnyebben tudjuk össze- és szétszedni.

A Soft-Carbon spicc egy olyan tulajdonsága, amely teljesen egyedül állóvá teszi a harcsa pergető botok között!

A Soft-Carbon spicc egy olyan tulajdonsága, amely teljesen egyedül állóvá teszi a harcsa pergető botok között!

A minőségi SIC gyűrűk jó kontaktot biztosítanak a két részes alap blankekkel. A Top borított SIC spicc gyűrű sem “tegnap” került a helyére, és okkal! A finom rétegű rugalmas karctűrő epoxy gyanta az egész bottestet beborítja, így a Nap UV-B sugarai nem árthatnak a terhelést viselő felületeknek. Ezt akkor értékelnénk igazán, ha kezünkbe kerülne egy-egy nyolc-tíz évnél “korosabb” Kansas. Kicsit kevésbé csillog a bottestje egy ilyen veteránnak, de a borítás teljesen “egyben van”!

A finom rétegű rugalmas karctűrő epoxy gyanta az egész bottestet beborítja, így a Nap UV-B sugarai nem árthatnak a terhelést viselő felületeknek

A finom rétegű rugalmas karctűrő epoxy gyanta az egész bottestet beborítja, így a Nap UV-B sugarai nem árthatnak a terhelést viselő felületeknek

A Kansas nemcsak harcsa pergetésre való, hanem az elasztikus Soft-Carbon spicce miatt egészen finom horgász módszerekhez is . Érdekes tapasztalatként hozzuk fel a tiszai kecsegézést, amihez – mint tudjuk – elengedhetetlen egy finom, puha spicc. Ennek a kritériumnak 100%-ig megfelel a Kansas spicce, amely azonban csak egy “darabig” engedi hajlítani magát. Próbáljuk ki, hogy milyen finoman lehet “pengetgetni” ezt az elasztikus mozgásra képes spiccet! Egy ponton azonban megáll az alakváltozás, és a spicc az alatta lévő felsőtag résznek, majd az alsó tagnak közvetíti egy-egy nagyobb hal ellenállásából adódó hajlító nyomatékot. Ez a segítség “dukál” is egy olyan horgásznak aki YAD Kansas-ra “adta a fejét”.

A Put-In toldat Kevlar-Carbon erősítést kapott, amely arra is jó, hogy a botot könnyebben tudjuk össze- és szétszedni

A Put-In toldat Kevlar-Carbon erősítést kapott, amely arra is jó, hogy a botot könnyebben tudjuk össze- és szétszedni

Érdekes, – és kicsit durvának tűnő alakváltozást – szemléltető tesztnek vetik alá a Kansas-t hozzá értő szakképzett horgászbolti eladók. A spicc ugyanis képes a terhelés során “S” alakot is elviselni, amely egy terheléses tesztnél egészen megdöbbentő látványt képes okozni. Ilyen természetesen soha nem fordulhat elő a vízparton, vagy egy csónakban velünk, tehát pusztán az anyagban rejlő energiatartalékok meglétére utal!

 A napjainkban legyártott YAD Cleveland új felső tag pedig "kottyanás" és szorulás mentesen illeszkedett a régi alsó tagra

A napjainkban legyártott YAD Cleveland új felső tag pedig “kottyanás” és szorulás mentesen illeszkedett a régi alsó tagra

Megtörtént és igaz az esetet, mikor – a másik legendás YAD bot -, egy régebbi beszerzésű Cleveland felső tagját elvesztette egy sporttársunk (1009 Cleveland Spin http://youtu.be/FDz07GddrSA ). A napjainkban legyártott új felső tag pedig “kottyanás” és szorulás mentesen illeszkedett a régi alsó tagra. Az öröme leírhatatlan volt, annyira szívéhez nőtt a ZÖLD pálca. Az alkatrész pótlás soha nem volt probléma a YAD-nál, mert ugye a horgász élet produkál “fura” szituációkat.

Az eltelt idő alatt nemcsak  a felszerelések gyakorlati „működéséről”, hanem szervizeléséről is rengeteg tapasztalatot szereztünk, és figyelemmel kísértük a gyártó folyamatos fejlesztéseit is

Az eltelt idő alatt nemcsak a felszerelések gyakorlati „működéséről”, hanem szervizeléséről is rengeteg tapasztalatot szereztünk, és figyelemmel kísértük a gyártó folyamatos fejlesztéseit is

Sok víz lefolyt a Dunán, mióta először kezdtünk el foglalkozni a YAD horgászcikkek forgalmazásával. Az eltelt idő alatt nemcsak a felszerelések gyakorlati „működéséről”, hanem szervizeléséről is rengeteg tapasztalatot szereztünk, és figyelemmel kísértük a gyártó folyamatos fejlesztéseit is.

ehorgasz_logo_nagy_felirattal_atlatszoTesztjeinket, és a termékekkel kapcsolatos észrevételeinket – mint ahogy eddig is – a jövőben folyamatosan meg fogjuk osztani Önökkel a www.fhmag.hu oldalon, és a HAZAI HORGÁSZ TVMagazinban, az ECHO TV csatornán. Reméljük, hogy a www.ehorgasz.hu webshopunkban kedvükre való felszereléseket találnak, amely sok örömöt fog adni Önöknek a vízparton!

( szöveg és képek: www.ehorgasz.hu )