Szelektív wagglerezés – Jámbor Attilával, a DOVIT teszthorgászával

Szerettük volna kihívás elé állítani Attilát, ezért nem véletlenül választottuk az SII tavat, melynek híres a békés halállománya. Ennek a víznek azonban van egy kis nehézsége, mert sok a sneci és a pici keszeg benne. Így érthető, hogy óriásira nőnek benne a csukák! Minket azonban most a kárászok, testesebb keszegek érdekeltek. Attilának ilyen szempont szerint kellett az egész etetést, a csalizást, sőt a szerelést is összeállítania. Néhány óra ”előnyt” azért biztosítottunk számára, hiszen korábban még nem horgászott a tavon.

Életemben először járok itt, gyönyörű a környezet

Hogyan sikerült kihasználnod a reggeli időszakot?

Szükség volt erre a néhány órára, hogy kellően felmérjem a vizet. A halőrtől a reggeli forró kávé mellé fontos információkat is kaptam, melyeket azonnal beépítettem a mai stratégiámba. A szokásos módszeremmel, megfigyelésekkel kiválasztottam ezt a nádas melletti helyet. Majd az alapozó etetés, és a szerelés összeállítása következett. Életemben először járok itt, gyönyörű a környezet. Ja, és kezdenek bejönni a kárászok!

A jó, szélmentes időt sajnos nem tudtuk biztosítani!

Pedig az úszózáshoz az lenne a tökéletes. De azért vagyunk horgászok, hogy megoldjuk az ilyen nehézségeket. Jó, hogy már az ideérkezéskor fújt a szél, mert így eleve erre a szituációra szereltem.

Still0802_00032

Kezdjük akkor a szerelékkel, aztán majd kitérünk a szerelésre, és az etetőanyagra is!

Mivel úszózunk, a körülményeket figyelembe kellett venni: erős szembeszél, eléggé hullámzik a víz. Tehát olyan úszót választottam, amelyet jól tudok látni, és bedobni. Mivel közelre horgászom a parttól – 7-8 méterre-, nem kell messzire dobni, így most egy 3+2 grammos, önsúlyos waggler úszó a tökéletes választás. A szélben való úszózásnál az ólmozásra érdemes odafigyelni.

Still0802_00028

Ezért két részre osztottam fel az ólmozást, egyet lehúztam a horogtól felfelé 10 cm-re, az összes többit az úszó tövéhez, tipikus osztott súlyozásként. Ennek két szerepe van: egyik az, hogy hamar merüljön alá a csali, és a kis halaknak ne legyen idejük ezt elkapni. A másik pedig, hogy az ólmozás után legyen egy 15-20 cm-es előkénk. Viszont ha mozgatja a vízfelszínt a szél, akkor a mederfenéken is van egy kis áramlat. Emiatt jobbra-balra tudja a csalinkat mozgatni, ami figyelemfelkeltő lehet a halak számára.

Still0802_00012

Mi került a horogra?

Kukoricát csaliztam, a csontit és a pinkit itt el lehet felejteni, mivel ahogy az úszó beállt, a küszök elkapkodták. A DOVIT csemegekukoricát díjazzák a testesebb keszegek, és a kárászok, ezért úgy érzem, hogy ma ez lesz a nyerő! Ezt a csalit mindig tesztelem én is, így most is megkóstoltam.

Still0802_00018

Milyen dobósúlyú a matchbotod?

Ez egy 5-15 grammos Medium Asterix Blue Match. Egy ridegebb, keményebb match bottal ugyanis nem olyan élvezetes és könnyű az apróhalas peca, mind dobásnál, mind fárasztásnál. Nekem fontos, hogy érezzem a kárászok minden egyes pöccintését, amit a víz alatt tesznek, és ezt egy keményebb bottal nem lehet megtenni.

Still0802_00041

Az előbb egy kárászt akasztottál és egyből rávágtam, hogy itt a ponty!

Igen, bevágásnál is sokkal lágyabb, kellemesebben viselkedik a halak szájában. Egy ridegebb bot akkorát üt, hogy ki is akadhat a horog a hal szájából. Az orsó a megszokott, de most egy nagyobbat raktam fel, egy 3000-es harcifékest. Általában ehhez a bothoz egy sokkal kisebb orsót szoktam használni. De most arra is készültem, hogy ha esetleg messzebb kell dobálni, akkor egy nagyobb dobátmérőjű orsóval dolgozzunk. Hiszen a damil sokkal gyorsabban pereg le a dobjáról.

Still0802_00070

Ha távolabb jönne a hal, akkor ezzel az úszóval milyen messzire tudnál bedobni?

Ezzel a 3+2-es úszóval szélcsendben 20-25 méterre. A damil vastagsága is fontos, 0,16-os főzsinórral horgászom. Ezt már egy vastagabb zsinórral nem lehetne megtenni. Ezzel viszont könnyedén el tudok dobni nagyobb távolságra is.

Van egy olyan megérzésem, hogy a bodorkák egy picit közelebb kapnak, a kárászok pedig mintha bentről jönnének!

Így van, most távolabb dobtam, de nem sokkal. Úgy látszik, hogy ez ennyit számít. Úgyhogy az etetésen már rajta vannak a bodorkák és a kárászok is. Viszont nagyon fontos az is, hogy a mederfenék más 6-7 méternél és más 7-8 méternél. Van egy kis törés, egy kis padka lefelé. Tehát hogy ha a padka mögé dobok, ahol mélyebb a víz, akkor kárászok jönnek, ha elé, akkor pedig bodorkák. Van egy egy méteres mélységkülönbség, vízközt vagyok, nem fenéken.

Still0802_00078

Nagyon érdekes. Azt hinné az ember, hogy a kárász tipikusan fenéken van, Te meg vízközt horgásztad meg?

Igen, ezt is kitapasztaltam, hiszen fenékről indultam és a kapásoknál egyre feljebb jöttem. Onnan lehet tudni, hogy vízközt táplálkoznak a halak, hogy kitolós kapásaink vannak. Tehát ha nem húzza el az úszót, akkor ott tartózkodnak. Érdemesebb feljebb vinni az eresztéket. Ha pedig vízközt is kitolja a szerelékünket, akkor feljebb lehetnek.

Tudtuk, amikor idejöttük, meg láttuk is, hogy sok az apróhal. Ez nagyon megszabta, hogy mit etettél, és hogyan!

Igen és én még hozzátenném, hogy mivel, és hova, mert ez a két legfontosabb szempont. A mai napra a DOVIT egy zöldfűszeres- mézes keverékét hoztam „a’ la” natúr.

Still0802_00079

Nagyon jó az illata, tömény, harcos!

Azért mondom azt, hogy „a’ la” natúr, mert általában én mindig szoktam egy kicsit spékelni az etetőanyagot. Belerakni egy kis morzsát, csontit, szeretek csipegetni, sütni-főzni a halaknak. Nagyon jó minőségű aromák vannak ebben az etetőanyagban, most is intenzíven érezni ezt. Zöld színű, mivel zöld fűszeres. Kicsit korianderes, mézes, narancsos beütésű szemes etetőanyagról van szó, ami szerintem ma már bizonyított. Ez került be alapozó etetésnek. Elvégeztem egy kis trükköt még, mivel van ennek egy 6 mm-es, gyorsan oldódó gabonapelletje is. Ugyanezzel az aromával van átáztatva, alkalmanként, halanként löktem rá egyet-kettőt. Csúzlival lőttem, mivel ebben a szélben embert próbáló feladat pontosan célozni. És ami sosem maradhat ki, az a DOVIT csemegekukorica. Egyet a halaknak, egyet pedig magunknak, mindig szoktam belőle csipegetni. Tehát kb. egy féldoboznyit rá szoktam még szórni.

Still0802_00060

Meg is lett az eredménye ennek a szelektív etetésnek, hiszen bejöttek a kárászok. Persze ahogy jöttek, úgy is mentek vissza – csak egy kép erejéig állt össze a “csapat”. A szél is mérséklődött, a nap is kisütött, mire hazafelé kellett mennünk minden tökéletesen alakult!

( szöveg és képek: HAZAI HORGÁSZ )