Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2013.05.26-i adás

Vadkár-elhárítás / C.I.C. 60. közgyűlése Budapesten / Júniusi adásunk műsorajánlója

 

Vadkár-elhárítás elterelő etetéssel

vaddisznókA vadászok és a mezőgazdaságból élők között régóta okoz igen komoly feszültséget a vadkár kérdése. A növénytermesztők szerint túl sok a vad, és lassan már elviselhetetlen méreteket ölt a vadkár, pedig a vadgazdálkodók – a tervszerű hasznosítás mellett – mindent elkövetnek a sok esetben túldimenzionált károk megelőzése, illetőleg csökkentése érdekében. A növénytermesztők szerint túl sok a vad, és lassan már elviselhetetlen méreteket ölt a vadkár, pedig a vadgazdálkodók – a tervszerű hasznosítás mellett – mindent elkövetnek a sok esetben túldimenzionált károk megelőzése, illetőleg csökkentése érdekében. Persze, a vadkár-elhárítás közös feladat volna, mégis a vadászoknak kell különféle módszereket alkalmazva cselekedniük, ha nem akarnak mélyen a zsebükbe nyúlni és kifizetni a nem ritkán több millió forintra rúgó kártérítést.

 

A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács 60. közgyűlése

CIC közgyűlésÁprilis utolsó hétvégéjén Budapesten tartotta hatvanadik közgyűlését a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács. Az Országházban megtartott megnyitóünnepség, illetve plenáris ülés keretében négy magyar szervezet csatlakozását is megszavazták a Felsőházi üléstermében, így a C.I.C.teljes jogú tagjává vált a Magyar Solymász Egyesület, a Magyar Vadászíjász Egyesület, az Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége, valamint a Vadászati Kulturális Egyesület. A rendezvény nemzetközi visszhangját tekintve igazán büszkén mondhatjuk, hogy mindenki elismeréssel szólt a szervezésről, illetőleg a programok változatosságáról, s külön kiemelték a magyar vadászati kultúra nagyszerűségét, amely az előadások mellett egy vadász-képzőművészeti kiállítás formájában is megnyilvánult. Stábunk nemcsak a hivatalos sajtótájékoztatón volt jelen, hanem a közgyűlés számos résztvevőjével készített interjút.

 

Júniusi adásunk műsorajánlója

IMG_1173Műsorajánlónkat a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett, a „Vadászat objektívvel” című természetfotó kiállítással kezdjük, melyen három kiváló művész, Berényi Csaba, Fekete Orsolya és Mráz Edina felvételeit láthatják, és az ünnepélyes megnyitón történteket ismerhetik meg. A rendhagyó kulturális rendezvénnyel júniusi adásunkban részletesen foglalkozunk.

Helyszíni tudósítást láthatnak majd a június 1-jén, Várpalotán, a Thury-várban megtartandó Vadászati Kultúra Napja című rendezvényről, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

szarvasbőgő EBMájusi adásunkkal egy időben, Csehországban, Lysa nad Labem-ben zajlik a 15. Szarvasbőgő Európa-bajnokság,ben zajlik a 15. Szarvasbőgő Európa-bajnokság, ahová stábunk – egyedüli forgatócsoportként – elkísérte az ifjabb Homolya Károly, Kasper Máté, Molnár Renátó összetételű nemzeti együttest, így természetesen első kézből láthatnak majd részletes összefoglalót erről a rangos eseményről is.

 

HAZAI VADÁSZ TV Magazin, május 26-án, vasárnap 11 órakor az ECHO Televízió csatornán!