Veszélyes horgászvizek: a nagy víztározók!

Hajnali kettő felé járhatott. Mintegy 400 méterre voltam a hatalmas víz közepén, ahol hullámok közt hányódtam a koromsötétben. Alattam egy kicsi, gyorsan eresztő gumicsónak, ami lassan, de biztosan körözött velem a 30 méter mély, jéghideg vízen. Hirtelen átfutott az agyamon: „Mi a csudának csinálom én ezt? Ha vízbe esnék, vagy a csónakom teljesen leeresztene, semmi esélyem se lenne. Senki nem tudja, hogy itt vagyok, a partot se látom a sötétben, ki se szúrna senki és minden hangos próbálkozásom elnyomná a szél üvöltése.”

Semmilyen halért nem szabad kockáztatni az életedet!

Semmilyen halért nem szabad kockáztatni az életedet!

Semmilyen halért nem szabad kockáztatni az életedet!

A botspicc megmozdult és ezt pillanatokkal később már az orsómon is megéreztem. A hal közel volt, hiszen ezt jelezte a vízfelszín örvénylése néhány méterre a csónakomtól. Egyszerre sóhajtottam fel, és húztam ki a merítőhálóm. A szél rögtön bele is kapott, a csónak is megpördült, és a bot vége a vállam fölé került. Megfordultam a csónakom ülésén, pedig a hullámok ide-oda dobáltak. Merész húzás volt, de több-kevesebb szerencsével sikerült. Ismét eljött a merítés ideje, tehát újra felkaptam a hálót. Pikkelyes barátom egyenesen beleúszott! Egy pillanatig minden teljesen normálisnak tűnt, hiszen megkaptam a jutalmam. De a következő másodpercben már rádöbbentem azokra a következményekre, amelyektől mindig is tartottam. Hiszen minden horgász őrült egy bizonyos pontig, de ne feledd! Semmilyen halért nem szabad kockáztatni az életedet! Az az igazság, ha túl akarod élni a nagy víztározókon tapasztalt, olykor extrém időjárási körülményeket, akkor ezekre a vizekre rendesen fel kell készülnöd! Az előbbi alkalommal nem voltam elég felkészült, de szerencsém volt, és túléltem!

Nem voltam elég felkészült, de szerencsém volt, és túléltem!

Nem voltam elég felkészült, de szerencsém volt, és túléltem!

Ha a Horgász Mennyországot keresed a Földön, akkor a víztározókon biztos, hogy nem találod meg!

Néhány nagyobb víztározó úgy viselkedik, mint egy belföldi tenger. Így előfordulnak rajtuk sokszor váratlan, heves szélrohamok és kegyetlen viharok is. Minden előzetes figyelmeztetés nélkül! Viszont nagyon érdekes, hogy az ilyen szélsőséges időjárási viszonyok között jelentősen megnövekszik a halak étvágya. Tehát ha ilyen vízre mész horgászni, készülj fel, hogy ne érjen meglepetés! Elárulom, hogy én az ilyen stílusú pecát nem nagyon kedvelem, hiszen már majdnem tengeri horgászatról van szó. Itt a túléléshez, és a sikerhez elengedhetetlen egy komoly csónak! Egy nagy víztározó meghorgászása messze nem olyan laza, mint amikor egy csendes, nádfoltokkal borított öbölbe lazán belógatva a csalit, könnyű fogáshoz juthatunk. Egy nagy víztározó nem az a csendes, nyugodt víz, ahol egy forró, nyári napon, a part menti fák árnyékában heverészve várhatod a kapást. A változó vízszint miatt inkább egy mocsaras, sáros, szúnyogokkal „dúsan terített” helyen érezheted magad. Ha a Horgász Mennyországot keresed a Földön, akkor a víztározóknál biztos, hogy nem találod meg! Az egyedüli érv, ami vonzóvá teszi őket számunkra, az a halak mérete, amit foghatunk bennük. Ezért gondolom úgy, hogy csak idő kérdése egy újabb európai ponty rekord, amit biztosan egy ilyen hatalmas tavon fognak majd meg. Minden halat élvezettel fogok ki, méretétől függetlenül, de alkalmanként érzek olyan késztetést, hogy egy igazán hatalmas vaddal találkozzam. És bizony, ha érzem ezt a bizsergést, akkor egy ilyen hatalmas tó felé veszem az irányt.

Ha horgászni indulsz, készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

Ha horgászni indulsz, készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A botnak, zsinórnak és horognak erősnek kell lennie!

Hogy mire is van szükséged egy ilyen pecához, segít, ha ismered a tó kialakulását és fő funkcióját. Ezek a víztározók túlnyomórészt elöntött völgyek, kiterjedésük 1500 és 10000 hektár között is lehet. Azért épültek, hogy ellássák a növekvő nagy városokat, és ezért vizüket a nyári- őszi hónapokban folyamatosan leapasztják. Következésképpen ezekben az időszakokban a vízszintjük folyamatosan esik. Néhányuk olyan hatalmas, hogy alattuk elöntött falvak és erdők is találhatók. Tehát néhány rész tele van akadályokkal, ezért a botnak, zsinórnak és horognak erősnek kell lennie. Munkára fel! Tavasszal és nyár elején, amikor még magas a vízszint, nagy esély van dobótávon belül halat fogni. Miután a vízszint apadni kezd, a nagyobb halak a mélyebb részek felé vándorolnak. Ilyenkor 7 – 12 méter mélységben találhatóak. Hogy ez miért van így, azt nem tudom, talán ebben a mélységben állandóbb a víz hőmérséklete. Az okok nem is lényegesek.

A botnak, zsinórnak és horognak erősnek kell lennie!

A botnak, zsinórnak és horognak erősnek kell lennie!

Viszont szükséged lesz csónakra, ha másért nem is, a csalit mindenképpen célba kell juttatni. Ez bármilyen távolság lehet, bár a 250 – 300 méteres táv a megszokott. Ugyanakkor ismerek olyan horgászokat, akik 500 méterre pecáznak. Nyilvánvaló, hogy ehhez nagy kapacitású orsóra van szükséged. Személy szerint a nagy 6500-as Baitrunner-t használom. Népszerű választás még a 7000 és 8000 Biomaster. A távolság – amit át kell hidalni – egy erős zsinórért kiált! Személy szerint a 13lb SB Saberline zsinórt szoktam használni, amire egy 35lb-s SB előtét kerül. Ahhoz, hogy a szerelék ilyen távolságban is feszes maradjon, nagy ólom szükséges. Általában 4 oz-s in-line ólmot használok, amennyiben a horgászott terület nagyon iszapos, akkor 4 oz-s „anti tether clip” bomb-ot. Mivel nagy halra vadászunk, vastag horogra és erős szerelékre lesz szükség. Az én választásom: Cassien black horog 2-es méretben, kombinálva a 20 lb-ás BS Edge 2000-el.

Csak idő kérdése egy újabb európai ponty rekord!

Csak idő kérdése egy újabb európai ponty rekord!

Egy masszív kis csónak egyszerűen kötelező!

Mindig győződj meg róla, hogy néhány extra horgod legyen előre megkötve. Erre különösen az éjszaka lehet szükséged, amikor újat kellene felkötnöd. Ilyenkor kell majd egy megbízható fejlámpa! Ez akkor is nagy segítség, amikor éjszaka a csónakba emeled a halat. Azzal kezdtem a cikkem elején, hogy rámutattam milyen veszélyes is lehet ez a fajta horgászat. Egy masszív kis csónak egyszerűen kötelező! A kis, egy vagy két személyes felfújható plasztik csónakok megteszik egy laza tavi pecánál, de egy ilyen volumenű horgászatnál teljesen használhatatlanok. A merev szerkezetű csónak jó választás, de én mobilitás és kezelhetőség szempontjából egy masszív, felfújható csónak mellett teszem le a voksom. Jó, ha van társad is a csónakban, mert egyszerűbb beemelni a halat. A csúszásgátló padló és a csónak oldalára rögzített biztonsági kötél is alapkövetelmény! Az ideális választás egy 3 – 3,5 méteres csónak, erős, fa keretes hátrésszel az elektromos motornak. Sajnos ezek a csónakok nagyon drágák is lehetnek A Zodiac és Avon cégek nagy hírnevet vívtak ki a kiváló felfújható csónakjaikkal, de ez meglátszik az árukon is. Ugyanakkor több, jó minőségű, olcsóbb alternatíva is van. A Compass és Achilles két ilyen típus, ezeket is tudom ajánlani.

Ismerek olyan horgászokat, akik 500 méterre pecáznak

Ismerek olyan horgászokat, akik 500 méterre pecáznak

Fő a biztonság!

Mindig viselj mentőmellényt, úszó mellényt vagy ruhát! Soha nem lehetsz elég óvatos, én felszereltem magam egy mentőövvel is. Ez egy erős nylon kötél, 1-1 kapoccsal mindkét végén. Az egyik vége a csónak oldalán lévő kötélhez kapcsolódik, a másik vége a mellényemhez. Ennek az extra biztosításnak az az oka, hogy adódhat olyan szerencsétlen szituáció, mikor egy váratlan szélroham miatt vízbe kerülök. Amennyiben nem lennék rögzítve a csónakhoz, pillanatok alatt távol kerülhetek tőle. Hideg őszi éjszakákon, még ha nem is ázol át, könnyen hyphotermia-t kaphatsz, ha sokat tartózkodsz a vízben. Az idő ilyenkor döntő tényező! Tehát tégy meg mindent a biztonságod érdekében!

Mivel nagy halra vadászunk, vastag horogra és erős szerelékre lesz szükség

Mivel nagy halra vadászunk, vastag horogra és erős szerelékre lesz szükség

Elektromos csónakmotor, akkumulátorok

Ugyan a benzin és dízel üzemű motorok sokkal erősebbek, de ki vannak tiltva az összes víztározóról, így elektromos motorra lesz szükséged. Minél nagyobb a csónakod, annál nagyobb teljesítményűre! Mindig tarts két tartalék akkumulátort magadnál, rögzítsd őket jól, vízhatlan borítással. Te sem szeretnél egy viharban amiatt kint maradni, mert éppen akkor merül le az aksid. Személy szerint mindig hármat viszek magammal és az egyik folyamatosan a töltőn van. Tehát járj utána a környékeden, hogy hol tudsz töltőt beszerezni. Ismerek horgászokat, akik a saját dízel üzemű aggregátorukat viszik magukkal. De őszintén szólva, cipel az ember éppen elég horgászfelszerelést magával! Még két aksi mellett is szükséged lesz evezőre. Használd, amikor csak tudod, hogy megóvd az akkumulátorokat a lemerüléstől!

Legyen nálad iránytű!

Minden mai, nagy tavi horgász elveszett lenne halradar nélkül. Bármekkora tavon is pecázz, a sikered attól függ, hogy megtalálod-e azokat a helyeket, amiket a halak rendszeresen látogatnak. Egy igazán nagy vízen, kilométereken keresztül is sivár lehet az aljzat és bárminemű eltérés jó kiindulópontnak ígérkezhet. Nem mintha jártas lennék a halradar használatában, sőt figyelmen kívül is hagyom és csak a fenék feltérképezésére figyelek. Korábban már említettem milyen nehéz lehet bármit is megtalálni a csónakodban az éjszaka közepén. Egy alkalommal, – a legsűrűbb ködben, amit valaha láttam -, már majdnem két órája eveztem körbe-körbe és semmi fényt nem láttam. Csupán a folyamatos kiabálásomra adott válasz irányított a part felé. Hogy őszinte legyek elég kísérteties volt a ködben, már-már félelmetes. Következő alkalommal biztosan lesz nálam iránytű!

Lámpák, merítőháló, szúnyogriasztó

Fontos, hogy jól be tudd magad tájolni, legfőképp mikor éjszaka horgászol. Keress legalább két olyan „pontot”, aminek a körvonalát az éjszakai égbolt fényeinél is láthatod! Fényvisszaverő vagy fluoreszkáló szalagot mindenképpen ragassz a marker úszódra, így a fejlámpád fényénél is könnyen kiszúrhatod. Ha vissza tudsz menni ugyanarra a helyre az éjszaka közepén is etetni, na, ez az, ami meghozza a nagy fogást és máris úton vagy a siker felé! Azonban ha még sosem emeltél halat a csónakodba, biztosan érni fog néhány meglepetés. Nem olyan egyszerű, a partról sokkal könnyebb, ahol stabilan tudsz állni. Biztos lehetsz benne, hogy a merítőd túl hosszú lesz. A 3-4 méteres merítő az ideális, ennél hosszabbra ne is gondolj! A szúnyogokról még nem beszéltünk, pedig ha nem készülsz fel rájuk, teljesen tönkre tehetik a kiruccanásod. A nyári hónapok alatt a víz visszaapad, kis tócsákat hagyva maga után. Ez mindenféle rovar melegágya! Jobb felkészülni, mint sajnálkozni. Ismerek olyan horgászokat, akiknek meg kellett rövidíteni a túrájukat a rengeteg rovarcsípés miatt. Ezért mindenképpen vigyél magaddal rovarriasztó sprayt és kenőcsöt is!

Tégy meg mindent a biztonságod érdekében!

Tégy meg mindent a biztonságod érdekében!

Kőkemény csalik, fúró, melles csizma és szemetes zsák

A rákok elég problémát okozhatnak a nyári és a kora őszi hónapokban. Nem hiszem, hogy „legyőzheted” őket a csali méret növelésével, de ha kőkeményeket használsz, elég ideig távol tarthatod őket. Éppen ezért egy héttel az indulás előtt vízteleníteni szoktam a csalikat. Egyszerűen kiterítem őket egy levegős helyre, úgy három napra. Azonban ne tedd ki a közvetlen napfényre, mivel az túl gyorsan megkeményíti a külső részt, ezáltal magába zárja a nedvességet. Ne feledd, ezekhez a csalikhoz mindenképpen vigyél magaddal egy kis fúrót, mivel nem biztos, hogy a csali tűt sikerül keresztülszúrnod rajtuk! Végezetül, ne hagyd otthon a melles csizmád, a javító készletet a gumicsónakhoz és néhány szemetes zsákot. A túráid után mindig vidd el a szemetet! Ha nem így teszel, csak idő kérdése, mikor tiltják ki a horgászokat a nagy víztározókról.

Ha vissza tudsz menni ugyanarra a helyre az éjszaka közepén is etetni, akkor ez az, ami meghozza a nagy fogást és máris úton vagy a siker felé!

Ha vissza tudsz menni ugyanarra a helyre az éjszaka közepén is etetni, akkor ez az, ami meghozza a nagy fogást és máris úton vagy a siker felé!

Most már kellőképpen felkészültél, és rendelkezel azokkal a szükséges ismeretekkel, hogy ezeken a hatalmas víztározókon olyan magabiztossággal horgássz, mint más ismert hazai vizeiden.

(szöveg és képek: Rod Hutchinson)