Hogyan kell kapásra bírni a legnagyobb tokhalakat?

A közmondás szerint: „Bolondnak áll a világ!” Ez az életérzés kerített hatalmába április elsején, mivel hihetetlen élményeket éltem át a Nemesnádudvari Tőzeges-tavon megrendezett GIGANT BAITS évadnyitó versenyen. Már tavaly ősszel elhatároztuk néhány elkötelezett horgász barátommal, hogy az idei évet itt fogjuk kezdeni. A tóban található nyolc darab húsz kiló feletti fehér tokhal, valamint a kapitális pontyok, és harcsák rengeteg izgalmat ígértek.

A nemesnádudvari tőzegestó

A nemesnádudvari tőzegestó

Tízen vágtunk neki a hétvégi pecának, de ebből csak nyolcan horgásztunk, két társunk a főzésben segédkezett. Csütörtök estére két csapat érkezett meg a tópartra, de a harmadik társaság csak péntek reggel tudott csatlakozni hozzánk. Ezért a háziversenyünket péntek reggeltől vasárnap délig ütemeztük. A szabályokat nem akartuk túlbonyolítani, ezért úgy határoztunk, hogy a legnagyobb súlyú hal kifogóját fogjuk győztesnek kikiáltani. A verseny folyamán folyamatosan tájékoztattam társaimat az aktuális nagyhal méretéről, így az ennél kisebb példányokat mérlegelés nélkül vissza tudtuk helyezni a tóba.

Táborhelyünk a vízparton

Táborhelyünk a vízparton

Megtapasztaltuk az igazi „bolondos” áprilisi időt!

Sajnos az időjárás alaposan megnehezítette a horgászatot. A héten megtapasztalt kellemes tavaszi időjárás a hétvégére gyökeresen megváltozott. Erőteljes hidegfront érte el az országot, éjszakánként a hőmérséklet csak néhány fok volt, ráadásul a szél egész nap szinte viharos erővel fújt. A kellemetlenségeinket csak fokozták a hullámokban érkező záporok. A „bolondos” jelző barokkos túlzásnak tűnt az időjárás változékony voltára. Persze ez nem tudta elvenni a kedvünket a halak kergetésétől. Kis társaságunk három horgászhelyet foglalt el a tavon: az egyest, a kettest és a négyest. A maradék három helyet szabadon hagytuk. Így elég közel tudtunk egymáshoz kerülni ahhoz, hogy a közös élményeket együttesen át tudjuk élni!

Díjak és ajándékok

Díjak és ajándékok

A széllel vívott csata

A Nádudvari Tőzeges-tó négy, egymással összekapcsolt tórészből áll, melyeket osztótöltések választanak el. Ezeken a töltéseken alakították ki a horgászállásokat. Gyakorlatilag mindegyik horgászhely előtt fekszik egy meghorgászható tó, vagy tórész. Az egyes tavon (tórészen) osztozik az első, és a második állás. Az eddigi tapasztalataim szerint ez a legmélyebb és legcsendesebb tó, itt laknak a legnagyobb pontyok. A második tavon ugyan a hármas horgászhelyről lehet horgászni, de ezt most szabadon hagytuk. A hármas számú tavon osztoztak a négyes és ötös horgászhelyen lévők. Ezt a tavat szeretik leginkább a fehér tokhalak! A sikeresen kifogott példányok mindegyike ebből a tóból került ki. Annak ellenére, hogy a tavakat az északi oldalon csatorna köti össze, a tokhalak nem szívesen mennek át a másik három tórészbe. A jelenség okára a tógazda sem tud megnyugtató magyarázatot adni. A négyes tó a hatos számú állásról horgászható. A tavalyi szezonnyitó horgászversenyen ebből a tórészből került ki a legtöbb ponty, a Zadravec Team jóvoltából. Az egyes és kettes helyről a széllel szemben kellett horgászni, a négyesről pont ellenkezőleg, szélnek háttal. Ez döntő különbségnek bizonyult a kapásoknál, valamint a széllel vívott csatában is.

Csónakos fárasztás

Csónakos fárasztás

Megérkezett az első 10 kg fölötti ponty!

Úgy tűnik, hogy a halakat abszolút nem zavarták a mostoha körülmények. Ráadásul a kapások is szépen gyarapodtak az idő előrehaladásával. Az első éjszaka még senkinek nem sikerült tíz kiló feletti pontyot fogni, de a második napon már megjelentek a pocakosabb példányok. Szombat délután jelentkezett egy vehemens kapás a kettes helyen, hóember szerelékkel. A ponty szép komótosan oldalazott a túlsó partnál lévő akadók előtt, de az erős felszerelés és a 0,35-ös zsinór nem sok esélyt adott a szabadulásra. Néhány perc erőteljes fárasztás után már a merítő fölött fickándozott a verseny addigi legnagyobb pontya, ami a mérlegelésnél 13,80 kg-osnak bizonyult.

A 13,80 kg-os tőponty

A 13,80 kg-os tőponty

A Gigamino Five bojli színre lép

Néhány gondolatot szeretnék fűzni a saját horgászatomhoz is. Fogásaimat természetesen nem soroltuk a többi versenyző eredményei közé, csak szórakozásból és tapasztalatszerzés céljából pecázgattam. Ez a néhány napos horgászat lehetőséget teremtett a legújabb bojlink, a Gigamino Five tesztelésére! A tésztájába igyekeztük a lehető legnagyobb mennyiségű fehérjét (túlnyomó részben hallisztet) bedolgozni. Ezt a szélsőségesen halas lisztkeveréket már semmilyen aromával nem ízesítettem tovább. Az íze és az illata is erősen halas jellegű volt. A horgászat előtt a kibontott zacskóba még egy kevés halolajat öntöttem, amit a bojligolyók néhány óra alatt magukba szívtak. Ettől a felületük kissé megpuhult és még sötétebb, fekete színt kapott a csali. Az így előkészített golyókat használtam etetésre és csalizásra egyaránt. A szerelékem a lehető legegyszerűbb oldal klipszes, fix ólmos végszerelék volt. Csalizásra egy szem 20-as méretű Gigamino Five bojlit használtam.

Bolondok napja a halaknál?

Az eddigi tapasztalataim alapján, jó eséllyel kereshettem az előttem lévő vízterületen a tokhalakat. A tavalyi kapásaim is a nyílt vízről jöttek, ezért odahorgásztam először. Két marék „Ötöskét” szórtam szét a horog köré, egyéb etetőanyagot, pelletet vagy magot nem. A hideg víz miatt nem mertem túl sok etetőanyagot a helyekre bejuttatni. Több leírásban is olvastam már, hogy a hideg vízi horgászatnál nem szabad nehéz, komoly beltartalmú, halas csalikat használni. Főleg az olajok alkalmazását kell kerülni, legalább is a szakirodalom szerint. Ez az állítás a horgászatom alatt teljesen megdőlt! Lehet, hogy a halaknál is a bolondok napját tartották? A „büdös” olajos csalimra egymás után érkeztek a kapások!

A 21 kg-os tokhal

A 21 kg-os tokhal

Már matracon is volt az első fehér tok!

Az első éjszaka, röviddel besötétedés után már jelentkezett az első érdeklődő. A jellegzetes ejtős, maszatolós kapásból rögtön tokhalra gyanakodtam. A bevágás után be is igazolódott a gyanúm. A nagytestű jószág tompa ellenállása rögtön óvatosságra intett. Néhány pumpálás után tudatosult a halban, hogy valami történik vele, amire egy fergeteges kirohanással válaszolt. Hasonlóan viselkedik, mint az amur, csak sokkal kitartóbb és gyorsabb a rohamainak a hossza. Tavaly ősszel a partról akartam kifárasztani két példányt is, de mindkét esetben a partszéli dulakodásunk közben kiakadt a horog a tok szájából. Nem akartam ismét megadni az esélyt az ellenfelemnek, ezért a mostani horgászatomnál minden halért csónakkal mentem be. A fárasztás így sokkal egyszerűbb, biztonságosabb és kíméletesebb volt. Tíz perc csónakázás után már matracon is volt az első fehér tok! A súlyát 21 kilósra becsültük. Gyors fotózás után már eresztettem is vissza a vízbe, amit különösen nagy gondossággal kellett végrehajtani.

Tokhal portré

Tokhal portré

Gigamino Five bojli = fehér tokhal!

A tokhalra jellemző heves védekezés rendkívüli módon megterheli a hal szervezetét, amit csak hosszas „élesztgetéssel” lehet orvosolni! Minden tokhalat legalább 10 percig a csónak mellett tartogattam, úsztatgattam, lélegeztettem, hogy ismét erőre kapjon, és saját magától ússzon el. Ez nagyon fontos a halak védelmében!

Tokhal visszaengedés-1

Tokhal visszaengedés-1

Tokhal visszaengedés-2

Tokhal visszaengedés-2

 

Tokhal visszaengedés-3

Tokhal visszaengedés-3

Tokhal visszaengedés-4

Tokhal visszaengedés-4

Tokhal visszaengedés-5

Tokhal visszaengedés-5

Még két hasonló ejtős kapásom volt a további néhány órában, azonban ezek egyike sem végződött sikerrel. Az elsőnél még megakasztottam a halat, ami egy rövid roham után angolosan lelépett, de a horgomon hagyta az egyik vértjét! A második kapás meg sem akadt. Mielőtt még teljesen elcsüggedtem volna, végre egy húzós kapás is érkezett! Ennek elkövetője egy nyolc kiló körüli tükörponty volt. Második nap már a csapattársaim horgászatára is gondolnom kellett, ezért csak az egyik botomat hagytam a meder közepén, a másikat átvittem a túlsó part alá, az akadók szélére. Innen reméltem a szebb pontyokat, és számításom teljesen bejött. A reggeli felcsalizást követően egy órával a mederből ismét jelentkezett az ismerős ejtős kapás. Természetesen ismét tokhal volt!

A harmadik tokhalam

A harmadik tokhalam

Jól kezdődött számomra ez a szezon! Egyrészt egy kitűnő hangulatú évadnyitó versenyt sikerült lebonyolítani, másrészt az utóbbi hónapok fejlesztése – a Gigamino Five bojli – a gyakorlatban bizonyította fogósságát.

(szöveg és képek: Polgár Károly)