Spinnerbait csalikkal hazai vizeken

Booyah Pond Magic és Booyah Pikee műcsalik tesztje

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA spinnerbait csalik már jó pár éve kaphatóak a hazai piacon, habár elterjedtségük és népszerűségük meg sem közelíti a nyugati országokra jellemző mértéket. Ezek a különleges hibrid műcsalik a tengerentúlon minden pergető horgász alapfelszerelésének részei. Az amerikai piacon hihetetlen a kínálat ebből a számunkra még mindig kicsit furcsa, igazából semmire sem hasonlító csalétekből. De vajon mi is pontosan a spinnerbait? És van-e létjogosultsága a hazai vizeken?

Az első benyomás

A spinnerbait csalik lényege, hogy két önmagában is fogós műcsali típus sajátosságait ötvözik. Ezek a csalik egy vagy két (vagy akár több!) tandem körforgóból, egy nehezékkel szerelt horogból és az arra erősített lágy szilikon szalagokból állnak. Az eredmény egy bizarr külsejű, de a vízben rendkívül nagy rezonanciát keltő, igen fogós műcsali. A különböző médiumoknak köszönhetően, már sok információval rendelkeztem ezekről a speciális kis „kütyükről”, mikor végre idehaza is be tudtam szerezni párat, és legelőször kezembe vehettem az amerikai Booyah Bait co. cég spinnerbait-jeit. Azt tudtam, hogy elsősorban feketesügérre és csukára lehet eredményes a spinnerbait, így a csukákat vettem célba. Tavaly nyár végén célzottan tesztelési szándékkal horgásztam végig több napot is Booyah műcsalikkal, és az eredmény nem maradt el. Kétféle csalit teszteltem: a spinnerbait mércével mérve kifejezetten apró, könnyűpergetéshez szánt Pond Magic-et, valamint az igazán nagy csukáknak szánt Pikee névre keresztelt óriást.

A Booyah Pond Magic

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Pond Magic mindössze 10 gramm, így a könnyű pergetés szerelmeseinek jelenthet érdekes alternatívát. A csali Mustad Ultra Point horgokkal kerül forgalomba. Vonzereje a két különböző méretű és formájú – és így két különböző vibrációt leadó – körforgó kanálnak, valamint a hatvan darab ultra-lágy szilikon csíknak köszönhető. Az egyágú horogra öntött nehezék pedig élethű 3D szemeket kapott a még csalogatóbb hatás kedvéért. A csali sokféle attraktív színben kapható, amik közül én a Grasshoppert, a Firefly-t és a Red Ant-et tartom igazán nyerőknek.

A Booyah Pikee

A Pond Magic-kel ellentétben a Pikee egy sokkal robosztusabb, már-már ijesztően nagy spinnerbait, de tapasztalatból mondom, hogy nem kell tőle félni, bátran fel kell tenni, és ki kell próbálni. Mint tudjuk, a csukának nincs olyan, hogy „túl nagy” falat. Ha kellően jó a csalink mozgása, akkor a kisebb csukák is odavágnak egy ilyen hatalmas spinnerbait-nek is. Én több kisebb csukát is fogtam ezekkel a csalikkal, ami nem lehet véletlen. Ugyanakkor a csali méretei egyértelműen arra predesztinálják a Pikee-t, hogy a nagyobb csukák hatásos fegyvere legyen belőle. A nevéből is adódik, hogy a gyártó kifejezetten csukára ajánlja ezt a spinnerbait-et, és olyan tulajdonságokkal vértezte fel, hogy a legnagyobb csukák megfogására is alkalmas legyen. Ilyen plusz például a mindenegyes Pikee-hoz tartozó harapásálló előke. A műcsali mellett ugyanis a dobozban találunk egy Vibra-FLX 45 előkét is, ami a kapitális csukák félelmetes harapásának is garantáltan ellenáll. A csali hullámzó víz alatti akciójáért a 80 szál lágy szilikonból alkotott „szoknya” felel. A lomha, erősebb rezgéseket pedig két darab levél alakú kanálvillantó adja le. A Pikee súlya 24 gramm, ami már egy teljesen más felszerelés használatát teszi kötelezővé a horgász számára. Amíg a Pond Magic esetében egy medium-light bottal tudunk legkényelmesebben horgászni, addig a Pikee-hoz legalább egy erősebb medium-heavy bot szükséges. A csodálatos színekben pompázó szilikon szalagok, a hatalmas szemekkel ellátott fej természetesen itt is alapfelszereltség. Egy igazi csukafogó szerkezet ez, amit ráadásul nagyon könnyű használni.

Élesben

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA horgászatok során szerezett tapasztalataim azt mutatják, hogy a különleges spinnerbait-eket igenis szeretik a csukák. Sőt, az újdonság erejével csaptam be velük megannyi szép halat az intenzíven horgászott vizeken is. Vezetési technika terén semmi ördöngösséget nem kell alkalmaznunk a spinnerbait-ekkel. A lassú, egyenletes bevontatás a legcélravezetőbb módszer a legtöbb esetben. Persze, ha ez nem működik, akkor jöhetnek a trükkök: a megállítások, és ejtegetések. Horgászat közben a spinnerbait egyébként tipikus „körforgós” élményt nyújt a horgászoknak. Ugyanazt az ellenállást érezzük zsinórunk végén, mintha csak egy körforgóval pergetnénk. Ha valami vízinövény vagy uszadék megbénítja csalink mozgását, azt természetesen azonnal érezni is fogjuk a kezünkben. A Pond Magic-et inkább a sekélyvizű holtágakra, mellékágakra ajánlom. A nevéből is adódik (tavacska varázslat), hogy a gyártó is inkább a kisebb tavakra találta ki ezt a rendhagyóan finom pici spinnerbait-et. A nem túl mély vizeken a vízoszlop teljes magasságát át tudjuk vizsgálni vele. Könnyű, de jól dobható, és kellően lassan vezethető ahhoz, hogy a lesben álló csuka alaposan megnézhesse és utolérhesse. A Pikee ezzel szemben súlyából adódóan már a nagyobb, mélyebb tavon is megállja a helyét. Sőt, akár folyón is, ha nem túl nagy a sodrás. Én például a Bodrogon nagy megelégedéssel használtam part menti pergetéshez.

Konzekvenciák

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMindent összevetve tehát a bevezetőben feltett kérdésemre, miszerint „van-e létjogosultságuk a spinnerbait-eknek a hazai vizeken?” A válasz egyértelműen: igen! Fogtam csukákat velük folyón és holtágakon egyaránt, nagyszerű élményeket, tapasztalatokat szerezve használatuk közben. Persze a megannyi jól bevált kanálvillantónk mellett, az ember joggal érzi úgy, hogy felesleges egy ilyen újdonsággal pergetni. Éppen ezért elsősorban a kísérletezőbb kedvű, újdonságokra nyitott pergető horgászoknak ajánlom a spinnerbait-eket, valamint azoknak, akik előszeretettel pergetnek körforgókkal. Talán a körforgók azok a csalik, amikkel leginkább eredményesek lehetünk csukákra, és amiknek a használatát talán a legkönnyebb elsajátítanunk. Sok pergető horgász pont ezért ódzkodik a forgóktól, mert túl egyszerű a használatuk, és mert semmi kihívást nem jelent a horgász számára – mindamellett a csukák pedig imádják! A Booyah spinnerbait-jei ugyanazt tudják, amit minden fogós körforgó, és még sokkal többet is annál.

Ezek a csodálatos színekbe öltöztetett, lágy szilikonnal ellátott, élethű kidolgozású csalik az élővizekben fellelhető táplálékhalakat hivatottak utánozni. A külső dizájn és a gondos tervezés, napjaink egyik legtartósabb és legfogósabb műcsaliját eredményezi, ami extrém módon kitolja fogási esélyeinket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA