Receptajánlatok a Szilveszter közeledtével: Vaddisznósült erdei gombamártással – 2016.12.29

Hozzávalók (6 adag)

10464076_533512696770793_2093846917314348797_nA páchoz

• 1 kg vaddisznóhús (karaj és comb)
• 2 közepes fej vöröshagyma reszelve
• 1,5 fej fokhagyma reszelve
• só, bors ízlés szerint
• 1,5 dl napraforgó olaj

A sütéshez

• 2 közepes fej vöröshagyma negyedekre vágva
• 6 gerezd fokhagyma
• 2 közepes alma negyedelve
• 1 közepes paprika félbe vágva
• 2 babérlevél
• 6 szem bors

A gombamártáshoz

• 50 dkg csiperkegomba és erdei gomba vegyesen
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 ek vaj
• 1 evőkanál finomliszt
• 1 dl tejföl
• 2 dl főzőtejszín
• só, bors ízlés szerint
• 1 csokor petrezselyem aprítva

Elkészítés:

Miután a csontos húst alaposan lemostuk, lehártyáztuk, és leitattuk a nedvességet, gazdagon sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a hagymával és fokhagymával. Ezt követően meglocsoljuk olajjal, hogy mindenhol fedje, és 2 napig hűtőben pácoljuk, időnként meglocsoljuk a lefolyó olajjal. Ebben a zsiradékban hirtelen megsütjük minden oldalát, hogy egy réteget képezzünk a húson, így megtartja a zamatokat. Tepsibe tesszük, köré rendezgetjük a darabolt zöldségeket, fűszereket, illetve ki-ki ízlése szerint fűszerezheti további kedvelt fűszerrel. Végül aláöntjük a zsiradékot, kevés vizet, és lefedve 1,5-2 órát sütjük, majd a kitakarva még pirítjuk 30 percet, időnként meglocsoljuk a szaftjával. Ha kész, pihentetjük 15-20 percet, majd szeleteljük. A gombamártáshoz az apróra szelt hagymát megpirítjuk a vajban vagy a visszamaradt zsiradékban. Rányomjuk a fokhagymát, beledobjuk a szeletelt gombát, majd fűszerezzük sóval, borssal. Ha megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet, tejfölös habarással besűrítjük, és a tejszínnel krémesebbé tesszük. A felszeletelt húsokra mellé, rá, alá szedjük, és például krokettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

A kitűnő minőségű hal- vadhúst és egyéb fűszereket könnyen beszerezhetik Nézőink, Olvasóink az ERDEI DELIKÁTESZ szaküzletekből:

( forrás: http://hazaivadasz.hu/ )