Receptajánlatok a Szilveszter közeledtével: Vaddisznósült erdei gombamártással – 2016.12.29
Hozzávalók (6 adag)
A páchoz
• 1 kg vaddisznóhús (karaj és comb)
• 2 közepes fej vöröshagyma reszelve
• 1,5 fej fokhagyma reszelve
• só, bors ízlés szerint
• 1,5 dl napraforgó olaj
A sütéshez
• 2 közepes fej vöröshagyma negyedekre vágva
• 6 gerezd fokhagyma
• 2 közepes alma negyedelve
• 1 közepes paprika félbe vágva
• 2 babérlevél
• 6 szem bors
A gombamártáshoz
• 50 dkg csiperkegomba és erdei gomba vegyesen
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 ek vaj
• 1 evőkanál finomliszt
• 1 dl tejföl
• 2 dl főzőtejszín
• só, bors ízlés szerint
• 1 csokor petrezselyem aprítva
Elkészítés:
Miután a csontos húst alaposan lemostuk, lehártyáztuk, és leitattuk a nedvességet, gazdagon sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a hagymával és fokhagymával. Ezt követően meglocsoljuk olajjal, hogy mindenhol fedje, és 2 napig hűtőben pácoljuk, időnként meglocsoljuk a lefolyó olajjal. Ebben a zsiradékban hirtelen megsütjük minden oldalát, hogy egy réteget képezzünk a húson, így megtartja a zamatokat. Tepsibe tesszük, köré rendezgetjük a darabolt zöldségeket, fűszereket, illetve ki-ki ízlése szerint fűszerezheti további kedvelt fűszerrel. Végül aláöntjük a zsiradékot, kevés vizet, és lefedve 1,5-2 órát sütjük, majd a kitakarva még pirítjuk 30 percet, időnként meglocsoljuk a szaftjával. Ha kész, pihentetjük 15-20 percet, majd szeleteljük. A gombamártáshoz az apróra szelt hagymát megpirítjuk a vajban vagy a visszamaradt zsiradékban. Rányomjuk a fokhagymát, beledobjuk a szeletelt gombát, majd fűszerezzük sóval, borssal. Ha megpuhult, hozzáadjuk a petrezselymet, tejfölös habarással besűrítjük, és a tejszínnel krémesebbé tesszük. A felszeletelt húsokra mellé, rá, alá szedjük, és például krokettel tálaljuk.
Jó étvágyat!
A kitűnő minőségű hal- vadhúst és egyéb fűszereket könnyen beszerezhetik Nézőink, Olvasóink az ERDEI DELIKÁTESZ szaküzletekből:
- http://hazaivadasz.hu/2015/01/22/megnyilt-az-elso-erdei-delikatesz-szakbolt-2015-januar-18-i-adas/
- http://hazaivadasz.hu/2015/07/08/megnyilt-az-orszag-masodik-erdei-delikatesz-szakuzlete-2015-07-05-i-adas/
- http://hazaivadasz.hu/2015/11/08/erdei-delikatesz-szakuzlet-mar-tatabanyan-is-2015-11-08-i-adas/
- http://hazaivadasz.hu/2015/12/11/erdei-delikatesz-bolt-immar-debrecenben-is-2015-12-03/
- http://hazaivadasz.hu/2015/12/18/atadtak-az-orszagosan-otodik-erdei-delikatesz-boltot-2015-12-09/
( forrás: http://hazaivadasz.hu/ )