M5 TV – Gasztro percek – Kiszely leves – 2022/16. adás – 2022.04.16.
A húsos orjacsontból a vegyes zöldséggel, 1 darab vöröshagymával, sóval, borssal és a babérlevéllel levest főzünk, azután leszűrjük. A leszűrt levet újra feltesszük forrni, és elkészítjük a rántást, mellyel berántjuk a levet. Az orjacsontról leszedjük a puhára főtt húst és beletesszük a forró lébe. Amíg az alapleves fő, a vesét külső hártyáitól megtisztítjuk, a belsejét is kivágjuk, majd enyhén sós vízben 30 percig főzzük. A vízből kivéve lehűtjük és vékony csíkokra vágjuk. Ezt is hozzáadjuk a leveshez, az előzőleg megabált velővel és 2 babérlevéllel együtt és összeforraljuk. A kész levesbe kevertünk még 2 dl tejfölt és egy evőkanál ecetet. A tetejét tálalás előtt karikára vágott lilahagymával szórjuk meg. Jó étvágyat!
• 1 kg orjacsont
• 30 dkg vese
• 30 dkg velő
• 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyem)
• 1 darab vöröshagyma
• só
• egész fekete bors
• 2-3 babérlevél
• 1 evőkanál zsír
• 1 evőkanál finomliszt
• 2 dl tejföl
• egy evőkanál 10 %-os ecet (ízlés szerint)
• 1 darab lilahagyma