M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/20. adás – 2021.05.15. szombat 12:40
– Erdőrezervátum a Dél-Vértesben
– 2021-ben is Muzsikál az Erdő
– Szöszműhely – erdei állatkák az alkotóműhelyből
– A májusi vidék hangulata
– Gasztro percek – Pandúrgulyás
Erdőrezervátum a Dél-Vértesben
Az erdőrezervátum egy olyan védett erdőterület, mely a természetes állapotú erdei életközösség megóvását, illetve különféle kutatások folytatását szolgálja. Az elmúlt évtizedekben Európa számos országában jelöltek ki ilyen területeket. Hazánkban a 90-es években kezdődött meg az erdőrezervátum-hálózat létrehozása, mely mára már 63 ilyen térséget foglal magába. El is látogattunk az egyik ilyen védett erdőséghez, a nevében is különleges, JUHDÖGLŐ-VÖLGYI erdőrezervátumhoz, amely 1976 óta a Vértesi Tájvédelmi Körzet része.
2021-ben is Muzsikál az Erdő
Az elmúlt bő egy év eseményei sokakat késztetett arra, hogy elhagyva a zsúfolt városok zaját, túracipőt ragadjanak és kimenjenek a természetbe. A tavaszi idő eljöttével pedig még többen vágyakoznak a szabadba, a zöld környezetbe. Különösen akkor, ha a dús lombok alatt sokszínű kulturális programok is várják a természetkedvelőket.
Szöszműhely – erdei állatkák az alkotóműhelyből
Létezik egy különleges, varázslatos műhely, ahol nap mint nap apró kis csodák születnek. A szöszműhely kedves, erdei állatkái szinte életre kelnek a két itt alkotó, lelkes tündér kezei közt, akik szívvel-lélekkel készítik figuráikat. Gyuszi Nyuszi, Sanyi Süni vagy épp Rókus Mókus, mindannyian a TündériennArt Alkotóműhely gyapjúból készült lakói.
A májusi vidék hangulata
Erdei-mezei valóságshow-nk mai kiadásában a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartozó Mezőtúr melletti földeken, illetve Békés megye távolabbi részein teszünk látogatást kameránkkal, bepillantva a természet mindennapjaiba.
Gasztro percek – Pandúrgulyás
A húst 1,5 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsírt közepesen erős tűz fölött fölolvasztjuk, majd a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk rajta. A húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. Sóval ízesítjük és fél kiskanál borssal ízesítjük. Kisebb tűz fölött saját levében szűk 1 óra alatt jó félpuhára pároljuk. A tűzről leemelve a pirospaprikával meghintjük. A babérlevéllel, a finomra vágott tárkony és kapor felével meg a mustárral ízesítjük, jól elkeverjük. Az alaplével fölöntjük, a tüzet megerősítjük alatta, fölforraljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, mindet vékony csíkokra vágjuk, a húsos levesalaphoz adjuk a borsóval együtt. A tárkonyecettel ízesítjük, megsózzuk, a tüzet mérsékeljük alatta, a gulyást kb. 30 percig főzzük. Nagyjából 10 perccel a főzés vége előtt a tejfölt a tejszínnel és egy merőkanálnyi forró levessel simára keverjük, a gulyás levét ezzel sűrítjük, dúsítjuk, ízesítjük. Amint újra forr, a félretett kaprot és tárkonyt beleszórjuk, a nagy hártyáitól megtisztított sertésvelőt egészben, a borjút félbevágva belerakjuk. A citrom kifacsart levével pikánsra ízesítjük. Amikor kész, finomra aprított petrezselymet és borsikát (csombort) keverünk bele