„Átmenet múlt és jövő között” − Megújult az Ozorai Várkastély

Elkészült az Ozorai Várkastély és környezetének turisztikai fejlesztése a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központnak köszönhetően. A Várkastély átadásának ünnepségét december 17-én tartották.

 

21

Az ünnepélyes megnyitón megjelent és beszédet mondott L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, Esterházy Antal herceg, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Hirt Ferend országgyűlési képviselő, Puskás Imre helyettes államtitkár, Sárváry István, a Forster központ elnöke és Nagy Istvánné, Ozora polgármesterasszonya.

23 22 24 20

Az Ozorai Várkastély története a XV. századra nyúlik vissza: Ozorai Pipó építette a 15. században Ozora nevezetességét, a Várkastélyt. Zsigmond király híres törökverő lovagját a szerelem láncolta a városhoz, miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, frissvizű patatokkal átszelt településen. A történelem azonban az elmúlt 500 évben alaposan megtépázta a reneszánsz hangulatú épületet.

17

A Forster Központ beruházásában közel 1,7 milliárd forintos Európai Uniós támogatással elkészült a vár közvetlen környezetének, az egykori várfalnak és a száraz ároknak a helyreállítása.

„Csodálatos Castelló” címmel új vártörténeti kiállítás várja a látogatókat januártól, amely az Ozorán folyt ásatások régészeti emlékeit dolgozza fel. A vár környezetében megújult a főtéren álló egykori nagyvendéglő, a ma Esterházy Fogadóközpont épülete. Elkészült a Kula-kert is, amely a Sió egykori átkelőhelyét védő torony, azaz Kula nevét viselő pihenőkert és egyben az idelátogató vendégek turistaútvonalának első állomása.

1 4 3 2

26

Simon László államtitkár, Miniszterelnökség

„Ennek a fantasztikus reneszánsz Kastélyvárnak a környéke viszonylag elmaradott térség. Véleményem szerint olyan módon kell a turisztikai és örökségvédelmi fejlesztéseinket megvalósítani, hogy ennek a településen élő lakosok is lássák a hasznát, ne egy tőlük távol lévő, kevésbé fontos dolognak tartsák. Miközben van egy gyönyörűen felépített Várkastélyunk, fogadórészünk, parkoló, játszótér, addig az idevezető utak katasztrofális állapotban vannak, nem beszélve az emberek megélhetéséről, amelyre a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítanunk. A munkahelyteremtés és a szociális problémák megoldásában komoly kihívások állnak előttünk, amely itt, Tolna és Fejér megyében is érintett.

A mai fejlesztés sikerre, hogy ráirányítja a figyelmet arra, hogy itt még bőven akad tennivaló körülöttünk. Tíz év múlva szeretnék fejlődést elérni, hogy az ozorai Várkastély még szebb legyen, hogy az idevezető utak jó minőségű, aszfaltozott utak legyenek, a munkanélküliség minimális legyen és a Várkastély felújítása az itt élők megélhetéséhez is hozzájáruljon. A magyar kormány felelőssége, hogy a régmúlt értékeit tovább örökítse a jövőbe. Nagyon örülünk annak, hogy ebben a munkában olyan partnerünk van, mint Esterházy Antal herceg úr.”

34 33 29 25

28

gróf Esterházy Antal herceg

„Ez a mai nap számomra átmenet a múlt és a jövő között. Ha Ozorára jövök, mindig a gyermekkori élményeim térnek vissza 70 évvel ez előttről, hiszen itt nőttem fel és itt éltem életemnek 8-9 évét. Az első emlékem, ami eszembe jut, az a lovak, a telivér ménes mindennapi látványa volt, hiszen gyermekként mindennap találkoztunk a saját lovainkkal. Emlékszem, hogy a Kula-majorban az Esterházy kúriában laktunk és a többi családtagokkal, a gyerekekkel mindig csodálattal szemléltük a Várkastélyt a Sió másik oldalán. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy néz ki belülről. Ez akkoriban egy magtár volt, tehát nem mehettünk oda.

Később, 65 évvel később, amikor visszajöttem, már másként nézett ki a Pipó vár, amelyet most már majdnem az eredeti szépségében látunk. Nagyon örülök annak, hogy az egykor rommá vált, óriási benyomást keltő, masszív vár újjászületett és az utókor számára egy gyönyörű, reneszánsz várként tér vissza. Olyan, milyen ozorai Pipó idejében volt és szinte egykori szépségében pompázik.

Köszönöm a Forster Központ áldozatos munkáját. Természetesen vannak még elképzelések, amelyhez személy szerint szeretnék hozzájárulni és remélem, teljesülni fognak.”

32 31 30 18

Az ünnepélyes átadás után a beruházás részeként felújított barokk kori épületben, az Esterházy Fogadóközpontban Kodolányi Judit, Illyés Gyula unokája a közelgő Illyés-kiállítás kapcsán mesélt a költő munkásságáról, valamint Ozorához köthető éveiről.

43 37

38 39

42

Filmünket január 31-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

https://www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

https://hu-hu.facebook.com/echotelevizio

http://www.echotv.hu/video/109512/20151220_Hazai_vadasz