X. Jubileumi Délnyugat-Cserháti Trófeaszemle Katalin-pusztán – 2015.10.17.

130 trófea gyűrűjében választották meg az Ipoly Erdő Zrt. idei X. Jubileumi Délnyugat-Cserháti Trófeaszemléjén az Év Bikáját és az Év Selejt Bikáját

4

64 65

63 62

17

52 53

Az Ipoly Erdő Zrt. Váci és Nyugat-Cserháti Erdészet által rendezett trófeaszemlének a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Katalin-pusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola parkja adott helyet.

74 70

91

58

Kemény Ákos fővadász, Váci Erdészet Ipolyerdő Zrt.

„Nincs okunk szomorkodni. A Nógrád megyei részeken kicsit erősebb volt a bőgés, mint a Pest megyei részeken. Összesen 21 vadászatra jogosult hozta el ide a trófeáit, illetve azoknak a jó részét, amely 130 ezer hektárnyi területet ölel fel Észak-Pest megye, illetve Nyugat-Nógrád megyéből. A mi váci környékünkön azt tapasztaltuk, hogy az átlagosnál kicsit gyengébb volt a bőgés, viszont a Nógrád megyei kollégák pont az ellenkezőjéről számoltak be: nagyon sokuknak átlagon felüli bőgésben volt része. Mi is örültünk annak, ami nekünk megadatott. Sokan várták a lehűlést, de nem hozta meg azt a fellendülést, amit vártunk a bőgésben. Talán nem is volt érezhető, inkább negatív hatása volt, mert elnémultak egy-két napra a bikák a frontok miatt és aztán kezdhettük elölről a keresgélést. Alapvetően egy közepes évet zárhattunk az erdészetünknél, a húsz betervezett bikából tizenhármat sikerült terítékre hozni.

Nagyon sokat fejlődött az évek során a Délnyugat-Cserháti Trófeaszemle. A Váci erdészetünk udvarán a saját trófeákat raktuk ki először, ez nőtte ki magát évről évre. Most már a negyedik alkalommal vagyunk a kiránduló központunkban, ahol van elég tér arra, hogy a trófeákat bemutassuk. A szavazás is egy ötlet volt: döntse el mindenki, hogy melyik bika tetszik neki a legjobban!

Elsősorban a szakmaiságot tartjuk szem előtt, lövéskényszer senkinek sincs a vállán, ezt minden bőgés előtti értekezleten megbeszéljük. Az fontosabb, hogy jó bikák kerüljenek terítékre, mint sem az, hogy minden vendég lőjön bikát. Akinek úgy hozza Diana, hogy nem sikerül, azt várjuk vissza jövőre, de attól még a kímélendő bikákat nem fogjuk beáldozni a vadászat oltárán.”

130

72 68

16 20 21 19 18 14

36

48

46 47 42 44 45 43

12

48 47 46 42

126

Figur Ákos kísérővadász a 13 éves, dupla villás-koronájú Év Bikájával

60 59

43 44

A rendezvény a szakmabelieken kívül civileket, nagycsaládosokat is vonzott. A díszes bemutató mellett külön erre a napra szervezett programok, helyben elkészített ízletes vadétkek, büfé és erdei bolt (helyi termékekkel, ajándékokkal) várták az érdeklődőket.

57

Dobó István erdészetvezető, Váci Erdészet Ipolyerdő Zrt.

Legnagyobb örömömre szolgál, hogy már tizedik alkalommal tudjuk megrendezni a Délnyugat- Cserháti Trófeaszemlét a Katalin-pusztai Kiránduló Központban. Az elsőt még Vácon, Kisnémedin és Bánkon rendeztük különböző helyszíneken. Ezen a területen a több, mint tíz éve elindult fejlesztések során be tudjuk mutatni a Naszály-erdő szépségeit, az itt gazdálkodó erdészek, vadászok munkáját, hogy választ adjunk arra, hogy mi is a feladatunk az erdőben. A tanösvények emelkedő látogatószáma arra ösztönzött bennünket, hogy jobban kiépítsük a kirándulók fogadására azt a helyet, ahová megérkeznek. Valamikor ezen a parkon 2-3 szolgálati lakás állt, erdei fatermékek rakodására, illetve munkagépek tárolására használtuk ezt a területet, melyből az évek alatt alakult ki ez a Katalin-pusztai környezet. Európai uniós támogatás segítségével két ütemben tudtuk kialakítani a fogadórészt, ahol a gyerekeknek számos programlehetőséget kínálunk: vadasparkon keresztül próbáljuk bemutatni a Naszályban és a környéken előforduló vadfajokat. Erdei kiállítást installáltunk a tölgy erdő fejlődésének bemutatására, illetve szálláslehetőséget biztosítunk azoknak a csoportoknak, akik több napot szeretnének nálunk eltölteni. A legutóbbi fejlesztéseink nyomán egy törpevasutat építettünk, amelyet Hangyavasútnak neveztünk el. A kis vasút 18 cm-es sínpáron fut, amelyre összesen 12 gyermek tud felülni, így tudjuk őket szállítani 650 méter hosszú pályán, mely élményelemekkel tarkított. Az agglomerációból érkező látogatók figyelmét különféle módokon szeretnénk felhívni arra, hogy a Börzsönyben további ökoturisztikai attrakciók várják őket. Ezeket a bejárható helyszíneket egy 6×4 méteres látványtérképen mutatjuk be, melyet vízszintesen, a talajra festettünk fel. Ehhez csatlakozik több érintőképernyős információs pont, melyről az egyes helyszínekről bővebb információt tudnak nyerni a látogatók.”

113

133 134 132 135 136 131

99

Filmünket november 14-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz