Átadták a Hajag turistaházat a Vegra Zrt.-nél – 2015.10.16.

Október 16-án  – a „Szabadon bejárni Magyarországot” program keretén belül –  két új beruházást avattak fel a Verga Zrt.nél: a Dr. Majer Antal kilátón kívül átadásra került a Herend közelében lévő, Hajag hegy oldalán felújított, Hajag turistaház is

7

A rendezvényen részt vett Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Jánszky László Herend polgármestere, Schumacher István, a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

5

4

A most átadott, korábban Molnártanyaként ismert, festői környezetben található átépített és felújított ház kényelmes, kulturált szállást biztosít a Bakonyban túrázó családok és bakancsos turisták számára. A bakonyi látnivalók és túraútvonalak, továbbá a VERGA Zrt. által 2014. évben átadott Fekete István tanösvény utolsó állomásának elhelyezkedése miatt kézenfekvő volt, hogy az épület a jövőben turistaházként szolgálja a turistaforgalmat.

17

A turistaház mostani felújításához a Földművelődési Minisztérium 30 millió forinttal járult hozzá.

8

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

 „2010 előtt az állami erdők elzárt területek voltak, az erdőgazdálkodás és vadászat funkció volt a legerősebb. Mára ez jelentősen megváltozott: már mi is bejuthatunk ezekbe az állami erdőkbe, kirándulni tudunk, ehhez azonban infrastrukturális fejlesztések is kellenek. Ennek a most átadott Hajag turistaházban is az az üzenete, hogy a családok induljanak el, barangoljanak ezen a gyönyörű területen, ahol sok, a történelmünkről ismert információ megtalálható, legyen az II. András legendája, vagy a Fekete István tanösvény. Gépjárművel nem megközelíthető, tehát a klasszikus erdei úton haladva tudjuk elérni, a lovas, biciklis turistáknak is lehetőséget adva. A közjóléti tevékenységben ezt az irányt kell tartanunk, szeretnénk minél több ilyen turisztikai létesítményt átadni. Tervünk, hogy hazánkban 30 ezer lépésenként legyen egy ilyen turistaház, ahol a természetet szerető turisták meg tudnak pihenni. Sok segítséget kapunk a Verga Zrt.-től, sok állami erdőgazdaság önerőből beruház, amelyben partner a Földművelésügyi Minisztérium is: mind a kilátó, mind a Hajag turistaház is abból az egy milliárd Forintos keretből épült, amit a minisztérium minden évben az állami erdőgazdaságoknak kifejezetten közjóléti funkciók erősítésére ad. A Verga Zrt.-nél megfigyelhető volt ez a változás, 2010 után a közjóléti funkciókra összpontosítottak. A 2010-14-es időszakban elvégzett tervezési, stratégiai munka gyümölcsét arathatjuk most le. Fontos a konkrét kivitelezési munka is, de az egész rendszer kigondolása az előző ciklusra tehető, így sok mindenkinek tartozunk köszönettel, akik már hosszú évek óta részt vettek ebben a munkában.”

12

14 13 11 10

9

Schumacher István vezérigazgató, Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

„Az építkezés mindenhol tőkeigényes tevékenység, de az erdőben, a világtól távol még költségesebb. Fajlagosan biztos, hogy költségesebb volt ennek az épületnek a megépítése, mint egy lakott területen. Ami a megközelítést illeti, túlzottan nem is kívánom támogatni, hogy egy kiépített út jöjjön ide, mert alapvetően a bakancsos turistának készült. Remélem, egyre több olyan honfitársunk lesz, aki hátizsákkal a hátán újból nekiindul megismerni országunkat. Ez egy régi tanyavilág fennmaradó épülete, amit most megmentettünk és reméljük, hogy jó pár évtizedig bírni fogja az idők ostromát a turisták számára lehetőséget biztosítva egy-két este eltöltésére. Az erdész szakma széles skálán mozog. Az erdő nemcsak a fából áll. Természetesen a fő alkotóeleme a fa és ez biztosítja azt az anyagi forrást, amivel a többit meg tudjuk valósítani. Az erdő a pihenésről, védelemről szól és arról, hogy a városi munkában megfáradt ember kijutva a természetbe kikapcsolódjon. Egészségmegőrzés szempontjából is fontos, hogy minél többen válasszák ezt az utat. Mi azért dolgozunk, hogy ebben segítsük az embereket.”

21 23

19

16 15

27 26 25 20

Az épület kulcsos házként működik és az erdő közepén, kis baráti csoportoknak ad lehetőséget a pihenésre, kikapcsolódásra. A két, komfortosan berendezett szobában összesen 10 férőhellyel várja a turistákat.

29 30

31 28

18

Filmünket november 22-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz