Biomasszával fűt a Tatabányai Erőmű – 2015.09.16.

Ünnepélyes keretek között, 2015. szeptember 16-án került sor Tatabánya 23 ezer lakossági és mintegy kétezer nem lakossági távhőfelhasználó igényeinek kielégítésére szolgáló Tatabányai Hőerőműben Európai Uniós támogatásból megvalósuló biomassza projekt fejlesztésének átadására

9 6

A rendezvényen Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő, Kocsis Mihály a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere, valamint Dr. Sámuel Emese és Kamarás Zoltán a Tatabánya Hőerőmű Kft. ügyvezető igazgatói vettek részt, továbbá a cég dolgozói és a média képviselői.

12 11 8 7 5 4

A beruházás keretében üzembe helyezték az első, 20 megawatt teljesítményű faapríték tüzelésű kazánt, valamint kialakításra kerültek az új tüzelőanyag tárolásához és szállításához szükséges tárolórendszerek is.

50 49 48 47 46 45

Korábban a termelt hőenergia költségét alapvetően a földgáz ára befolyásolta. A biomassza bázisú projekt eredményeképpen az új tüzelőanyag az eddig fűtésre használt gáznál jelentősen olcsóbb, valamint környezetkímélőbb is.

53

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, FM

„Tatabánya az első megyei jogú város, amely átállt a biomassza faapríték fűtésre. A Vértesi Erdő Zrt. állami erdőgazdasággal kötött hosszútávú együttműködés lehetővé teszi, hogy mintegy 100 ezer tonna famelléktermék hasznosításra kerüljön. Ez jó példaként szolgálhat más városok, akár kisebb, akár nagyobb települések számára is. Hasznos a projekt azért, mert az importtól való függőség csökken és itt a környéken megtermelt energiákat tudják tulajdonképpen hasznosítani. A körülöttünk lévő területekről meghozható az a biomassza, hulladék, fanyesedék mennyiség, amelyet az energetikai centrum hasznosít – természetesen az erdőket kímélve.

Ez mintegy négyszáz munkahelyet jelent itt a városban, illetve a magán- és állami erdőknél, ahol ezt a fa mennyiséget össze kell gyűjteni és tüzelhető állapotba kell hozni. Mindenképpen jelentős beruházásról beszélünk, másfél milliárd Forint állami támogatással készült el. Bízunk benne, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket, tehát méltányos áron folyamatos, megbízható energiaellátást biztosít.”

19 19 20 21 24 25 26 22

54

Dr. Bitay Márton Örs, állami földekért felelős államtitkár, FM

„Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy az állami erdőgazdaságok partnerek abban a munkában, amelyet az önkormányzatok végeznek el. Ennek a biomassza bázisú projektnek az eredményeként a Vértesi Erdőgazdaság és Tatabánya megyei jogú város a távhő ellátásának jelentős részét a jövőben a faapríték tüzelésű kazánnal fogják ellátni. Külön öröm számomra, hogy ennek a projektnek az indulása már a Földművelésügyi Minisztérium irányításával, szakmai javaslataival valósult meg, tehát nem egy korábbi időszaknak az áthúzódó eredménye. A Vértesi Erdő Zrt. jól meghallotta az idők szavát!

Ugyanis az apríték, amit ebbe az erőműbe szállítanak, az nemcsak a Vértesi Erdőgazdaság üzemi területéről kerül ki, hanem a környező magánerdőktől, illetve társerdőgazdaságoktól vásárolják. Így integrálva szállítanak be ebbe az erőműbe. Költséghatékony egyrészt az önkormányzati kiadási oldalon, másrészt a családok rezsiterheit is csökkenti.” 

39 36 34 33

37

51

Kocsis Mihály vezérigazgató, Vértesi Erdő Zrt.

„A Vértesi Erdő Zrt. évente összesen 400 ezer tonna biomasszát forgalmaz, a faapríték előállításához csak másra nem használható, gyenge minőségű faanyagot és vágástéri hulladékot dolgoznak fel. A Vértesi Erdő Zrt. a Bokodi Erőmű ellátásában is részt vett és azt az integrátori kört sikerült átmenteni. Úgy gondolom, nagyon fegyelmezett és rendszerszerű munka zajlik az erdőgazdaságnál. A kollégákban megvan az a fegyelem és rendszerismeret, amely itt, ennek a logisztikának a kialakításában is megmutatkozik. Ebben az irányban fog haladni a jövő, óriási lehetőség van a megújuló energiára és lehetőség van abban is, hogy a helyi háztartásokban az új tüzelőanyag a rezsicsökkentés alapja legyen, és ez tovább tudjon folytatódni.”

27 15

52

Schmidt Csaba polgármester, Tatabánya

„Több száz szakember dolgozik folyamatosan az Erőműben azon, hogy ezek a kazánok hőt tudjanak termelni és biztosítsák a tatabányai otthonok hőellátását. Emellett pedig egy teljesen új feladórendszert kellett kiépíteni, hiszen korábban a gáz egy csövön érkezett, most pedig a faaprítékot be kellett szállítani, fel kell juttatni a kazánokhoz, és a kazánokat is teljesen újjá kellett építeni. Azt gondolom, hogy az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt., mint állami tulajdonú vállalat hatalmas munkát végzett ezzel. Remélem, hogy ezt a tatabányaiak is érezni fogják a mindennapjaikban. Bízom benne, hogy ez egy olyan példa lesz, amely más városok számára is megoldást jelenthet. Természetesen mindenkinek a saját erőforrásainak megfelelően kell választani. Nekünk olyan szempontból egyszerűbb volt, hogy egy nagy erdőterület vesz körbe bennünket, aminek a megújulása mellett biztosítható ez a faanyag.

Fontos megemlíteni, hogy az erdőgazdaság sosem vállal többet, mint amennyi fa termelődik egy évben az ő területén, ezért von be külső partnereket is, hogy a város hőigényét biztosítani tudja a biomassza alapból. Tehát mi sem mentünk volna bele más megoldásba, mint egy fenntartható erdőgazdálkodásból származó faaprítéknak a tüzelésébe.”

  14

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz