M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2024/26. adás – 2024.06.30. vasárnap 16:40

– Festmények és karikatúrák Balatonfüreden
– XI. Nemzeti Vadászkürtös Verseny Sopronban
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt
– Örökerdő gazdálkodás a honvédségi erdőkben
– Pétermonostora történelmi tárgyai és leletei
– Vadvilág – Dámok Gyulajban, muflonok a Bakonyban

 

Festmények és karikatúrák Balatonfüreden

Adásunk első felében a művészeté lesz a főszerep. Elsőként Prihoda Judit festőművész balatonfüredi festménykiállításán és performanszán jártunk.

XI. Nemzeti Vadászkürtös Verseny Sopronban

A látványvilág után a hangzásé lesz a terep, hiszen a Taeg Zrt. területén megrendezett kürtversenyre is hivatalosak voltunk. Bár a vizuális esztétikától sem szakadtunk el teljesen, hiszen egy kellemes zöld hátteret biztosító, üde erdő előtt csendültek fel a kürtök dallamai.

Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt

A vadászkürt hangja elválaszthatatlan a vadászatok, vadásznapok hangulatától. Olyan fúvós hangszer, melyen nincsenek billentyűk az egyes hangok képzéséhez, ezért ahhoz, hogy tisztán szólaltassák meg, nagyon jó kürtösnek kell lenni, hóban, fagyban, rekkenő nyárban is tökéletesen fújva a hangokat.

Örökerdő gazdálkodás a honvédségi erdőkben

A hazai erdőgazdálkodás különböző vetületeiről már sokszor szót ejtettünk műsorunkban, egy azonban eddig kimaradt. Ez a honvédségi erdőterületek, melyek gondozása különleges módszert igényel.

Pétermonostora történelmi tárgyai és leletei

Az erdő természeti értéke, és annak bemutatása a nagyközönség számára, rendkívül fontos. Az erdei helyszíneken azonban jelen van a történelem is, amely ugyanolyan kiemelt figyelmet érdemel. Az egykori Pétermonostora település területének bemutatása és feltárása zajlik Bugacon.

Vadvilág – Dámok Gyulajban, muflonok a Bakonyban

Aktív időszak a nyár, amely végeláthatatlan keresgéléssel zajlik. Dámok és muflonok egyaránt ezt teszik, azonban szerencsére élelemben ilyenkor nincs hiány, úgyhogy nem is oly hosszadalmas a kutatás az elfogyasztható vegetáció után.

 

Premier műsorunkat 2024. június 30-án, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!