M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2024/13. adás – 2024.03.31. vasárnap 16:45

– Vadasparki túra – Kacagó gerle
– Fenntartható visszafejlődés – Vadászat sólyommal
– A pilismaróti Miklós deák völgyi tavak
– Vadkárok az erdei környezetben
– Vadvilág – A Bockereki-erdő világa

 

Vadasparki túra – Kacagó gerle

Adásunk kezdetén a Budakeszi Vadasparkba látogatunk, ahol a korábbiaktól eltérően nem egy négylábút, hanem egy tollas kis állatot mutatunk be.

Fenntartható visszafejlődés – Vadászat sólyommal

Évszázadok alatt sokat fejlődött az ember és a sólyom kapcsolata, valamint a vele való vadászat is. De hol is tart most a solymászat Magyarországon?

A pilismaróti Miklós deák völgyi tavak

A pilismaróti Miklós deák völgyi tavakat– az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet – új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2014-ben adta át a felújított Miklós-deák völgyi tavakat. Az egyik, ipartörténeti értéket képviselő gát esetében az átalakítás az eredeti jelleg megőrzése mellett történt.

Vadkárok az erdei környezetben

Sokan azt gondolják, hogy a vadkár kizárólag a mezőgazdasági terményeket érinti, azonban sokkal árnyaltabb a helyzet. A nagyvadállomány és az apróvad is kárt tud okozni a faállományban. Olyan kárt, amely még a szakavatott szemnek is kihívást jelenthet, és amennyiben nem veszi észre, ez a kár meghatározó lesz a fa teljes hátralevő életében.

Vadvilág – A Bockereki-erdő világa

Az elmúlt századok erdő és tájhasználata mára odavezetett, hogy a Szatmár-Beregi sík hazánkra eső területének csak 12,5 %-át fedik erdők. Ezeknek a maradványerdőknek az egyik jeles képviselője a Bockereki-erdő, mely több,  mint 600 hektáros erdőtömbjével napjainkban a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet fennhatósága alá tartozik.

 

Premier műsorunkat 2024. március 31-én, vasárnap 16 óra 45 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!