M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2024/11. adás – 2024.03.17. vasárnap 16:40

– Erdők Nemzetközi Napja – 2024. március 21.
– Erdőanya – örökerdő gazdálkodás a Pilisben
– Magánerdészet és fenntarthatóság
– Fenyőerdők védelme a szúfertőzéstől
– Fák, Virágok – A bambusz tavasszal
– Erdő Ernő bácsi meséi – A nyúl
– Vadvilág – Színesedő tavaszi táj

 

Erdők Nemzetközi Napja – 2024. március 21.

Az innováció segít felfedni az erdők régóta őrzött titkait. A fák kérge alatt mélyen elrejtve nagyszerű lehetőségek bújnak meg. A fák vegykonyhája olyan megoldásokat kínál, amelyekről korábban nem is álmodtunk. A FAO kisfilmje bemutatja az új utakat.

Erdőanya – örökerdő gazdálkodás a Pilisben

A Pilisi Parkerdő, Visegrád melletti „Erdőanyaként” elnevezett erdőrészletét mutatjuk be, melynek története 1854-ig nyúlik vissza. A területen végzett erdészeti vizsgálatok eredményei napjainkra a Pilisi Parkerdő örökerdő-gazdálkodásának alapkövét jelentik.

Magánerdészet és fenntarthatóság

Az erdő hármas funkciója: a természetvédelmi, a társadalmi és a gazdasági funkciók. Ezzel a hármas funkcióval nem csak az állami erdőgazdaságoknál találkozhatunk. A magánerdők tulajdonosai is alkalmazzák ezt.

Fenyőerdők védelme a szúfertőzéstől

Az erdők állapotát nagyban meghatározza az adott térségben uralkodó klíma. A fokozott felmelegedés hatással van a magyar erdőkre, és a benne élő megannyi életközösségre is. A lucfenyő hazai populációja veszélybe került, hiszen a melegebb időszakok miatt a szú bogár hosszabb időn keresztül képes kártékony hatását kifejteni.

Fák, Virágok – A bambusz tavasszal

Egy igen különleges növényt mutatunk be ezúttal. Talán nem túlzást azt állítani, hogy minden ember valamilyen formában találkozott már vele. A bambuszt Hazánkban egyelőre inkább dísznövényként termesztik, mivel igen dekoratív növény.

Erdő Ernő bácsi meséi – A nyúl

A nyúl egy menekülő zsákmányállat, mely, ha teljes erőbedobással fut az őt leső ragadozó elől, akár 70 km/órás sebességgel is képes száguldani. Háziállatként való tartása meggondolandó, és felelősségteljes gondozást igényel.

Vadvilág – Színesedő tavaszi táj

Tavasszal rügyek és virágok bújnak elő, melyek azt is jelentik, hogy a táj elkezd egy színesebb ruhát magára ölteni. A növények változása persze csak egy része a beinduló folyamatoknak. Ha tekintetünket az erdei életközösség állataira szegezzük, rögtön megláthatjuk, milyen más események zajlanak még a természetben.

 

Premier műsorunkat 2024. március 17-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!