M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2024/10. adás – 2024.03.10. vasárnap 16:40

– Élet a szarvasfarmon – Tavaszi etetés Bőszénfán
– Fák, Virágok – Mediterránok tavasszal
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Kilátók
– Hazai tájak – Sasbérci kilátó
– Erdő Ernő bácsi meséi – Az erdészek
– Diósjenői táj, gondos erdőgazdálkodás
– Vadvilág – A tavasz első fuvallata…

 

Élet a szarvasfarmon – Tavaszi etetés Bőszénfán

Lassan megjelennek a tavasz első napsugarai, és a vadállomány fellélegezhet a tél szűkösebb, táplálékszegényebb időszakából. Nincs ez másképp a Bőszénfai szarvasfarmon sem. Ellátogattunk hát, hogy első kézből tudjuk meg, hogyan vészelték át a telet a vadállatok, és hogy megtudjuk, miért fontos még ilyenkor is etetni őket.

Fák, Virágok – Mediterránok tavasszal

Látogassunk el újra a Jeli arborétumba, ahol a tavalyi év során már megismerhettünk igen sok érdekes növényfajt. Hamarosan beköszönt itt is a tavasz, és a viszontagságos tél után, nézzük meg, miként vészelték át ezt az időszakot a mediterrán növények.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Kilátók

Az ország számtalan területén, legyen az bármilyen földrajzi adottságokkal rendelkező terület, találkozhatunk kilátókkal. A kirándulók nagy örömére egyre több helyen magasodnak ezek a közjóléti létesítmények, melyeket lelkesen használatba is vesznek a turisták.

Hazai tájak – Sasbérci kilátó

A Cserhát legmagasabb pontja a 466 méter tengerszint felett kicsúcsosodó Sasbérc, melynek kilátója festői szépségű panorámával szolgál. A mesébe illő házikóra emlékeztető toronyépület, igazi kuriózumnak számít itthon a szabálytalan kövekből álló falával, fa erkélyével és csapott tetejével.

Erdő Ernő bácsi meséi – Az erdészek

Az erdészek olyan természetkedvelő emberek, akik óvják az erdő növényeit és állatait, hogy azok nyugalomban élhessenek. Munkájuknak köszönhetjük még a kiépített sétautakat és erdei pihenőhelyeket.

Diósjenői táj, gondos erdőgazdálkodás

Magyarországon igen meghatározó szerepet töltenek be a magántulajdonban lévő erdők. Ahogyan az állami erdőknél, itt is hatalmas szakmai tudás szükséges az erdők kezeléséhez. Diósjenőre látogatunk, ahol él rendkívüli erdész, akinek életét már a kezdetektől meghatározta a csodálatos magyar táj, és a gyönyörű magyar erdők.

Vadvilág – A tavasz első fuvallata…

Természetfilmesünk Blaumann Ödön, aki hétről hétre igyekszik bemutatni a magyar vadállományt, most kamerájával a Bakonyba látogatott.  A tél nyomai, még nem múltak el maradéktalanul, a vadállomány azonban már felkészült az enyhébb, tavaszi időszakra.

 

Premier műsorunkat 2024. március 10-én, vasárnap 16 óra 40 perctől láthatják Nézőink az M5 TV csatornán!