A KEFAG Zrt. IV. Kelebiai Trófeaszemléje – 2015.11.09.

A KEFAG Zrt. immár negyedik alkalommal rendezte meg a dámbarcogást követő trófeamustrát

78 6 82

9

A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelte Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályvezető, Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója és Tóth Attila, a KEFAG Zrt. erdészeti igazgatója.

62 65 64 61

A szervezők akaratával ellentétben ködös reggel fogadta a rendezvényre érkezőket, ám a nap folyamán kellemes őszi napsütéses időben lehetett részünk. A társaság Dél-Kiskunsági Erdészetének Sáskalaposi Sportpályáján 46 db dámtrófeát lehetett megtekinteni. A rendezvény színvonalát Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola ötfős vadászkürt együttesének köszöntő kürtszavának zenei aláfestése is emelte.

69 66 55 56

57_4,85 kg, 11 é, 214,22 CIC

Súly: 4,85 kg, kor: 11 év, pontszám: 214,22 CIC

49 46 47 52 50_4,23 kg, 10 év, 178,08 CIC 48

53

Az idei kelebiai dámbarcogás kiváló trófeákat tartogatott az erdészethez érkező vadászvendégek részére.

Mit jelent ez a számok nyelvén:

Az elejtett 29 db lapátos bikából 22 db érmes minősítést kapott: 18 db arany-, 3 db ezüst- és 1 db bronzérmes lett. Az érmes trófeák átlagos tömege 4,53 kg lett, mely szinte azonos a tavalyival, amely 4,56 kg volt.

40_5,41 kg, 10 év, 215,37 CIC aranyérem

Súly: 5,41 kg, kor: 10 év, pontszám: 215,37 CIC, aranyérem

 

43 41 38 37 35 36 42 39

44_5,20 kg, 9 év, 211,89 CIC

Súly: 5,20 kg, kor: 9 év, pontszám: 211,89 CIC

 

25

Szabó Ferenc főosztályvezető, Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály

„Számomra nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek már negyedik alkalommal a KEFAG Zrt. Kelebián rendezett dám trófeamustráján. Az itteni – évtizedek óta folyó – szakmai munkának meg kell legyenek az eredményei és az idei év is ezt bizonyítja. Az látszódik, hogy nagyon konzekvens, szakszerű és következetes munka folyik. A korát megelőzve a KEFAG Zrt. bizonyítja, hogy a térségben egy összehangolt, nagyon komoly vadgazdálkodás folyik, ennek az eredményeit láthatjuk ezen a trófeaszemlén. Számomra lenyűgözőek ezek az eredmények, az elmúlt évek minimum szinten tartását, de folyamatos fejlődését is láthatjuk. Remélem, hogy a produktum ezek után is felülmúlja az eddigi eredményeket. A KEFAG Zrt. példaként szolgál a térségben gazdálkodó vadásztársaságoknak és kívánom, hogy összehangolt, közös együttműködéssel meg tudják őrizni ezt a populációt és a maximumot tudják kihozni a térségen belül a vadgazdálkodásból.”

28 10 11 12

6

26

Sulyok Ferenc vezérigazgató, KEFAG Zrt.

„A KEFAG Zrt. egyik kiemelt vadászterületén vagyunk. Genetikai állományát tekintve az itteni dámállomány méltán érdemelte ki azt, hogy különleges rendeltetést kapjon ez a terület. Több, mint 11ezer hektár nagyságú vadászterületünk különleges adottságokkal bír és büszke vagyok arra, hogy a több évtizedes munka folyamatosan hozza az eredményeket még akkor is, amikor egy aszályos időszak, a vadat különösen zavaró mozgás, migráns áradat után sikerül megtalálni a vadnak azt a területet, amelybe belakta magát. A zavarás ellenére úgy néz ki, hogy győzött az ösztön, az élőhelyen maradni akarás. A dám megint bebizonyította azt, hogy hálás vad: ragaszkodik a területéhez és meghálálja azt a gondoskodást, amit a vadgazdálkodó biztosít. Egy ilyen aszályos időszak után ennek a jelentőségét még inkább tudatosítani kell a térség vadgazdálkodóiban, hogy térségi szinten az élőhelyhez – főleg a Kiskunságban – hozzátartoznak a megfelelő itatóhelyek, az ivóvíz és a táplálék. A ráadás a zavarásmentesség lenne, bízom benne, hogy a következő években ez is meg fog valósulni. A terület tartalékokat rejt magában, valóban a dobogó csúcsait ostromoljuk, bizonyítja ezt a 18 db aranyérmes trófea, az 5 kg súly feletti 4 db trófea, az elégedett vendégeink és a megfelelő szakemberek is, akik a térségben dolgoznak. Köszönöm fáradságos munkájukat és tovább sok sikert kívánok számukra!”

4 3 80 1

2

27

Tóth Attila erdészeti igazgató, KEFAG Zrt.

„A KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének vezetőjeként elégedetten mondhatom, hogy az itteni dám állomány évek óta bizonyítja, hogy jó döntésnek bizonyult a dám 30 évvel ezelőtti betelepítése, hiszen nagyon jól beilleszkedett ebbe a buckás, egyébként száraz vidék életébe és megtalálta a helyét.

Az idei kilövési számunk úgy alakult, hogy 29 db lapátos dámbikát sikerült eddig terítékre hozni, ebből 22 db volt az érmes, melyből 18 arany-, 3 ezüst- és egy bronzérmes minősítést kapott. Mint minden évben, nagyon jelentős a 200 nemzetközi pont feletti lapátos bikánk is, az idén 8 ilyen bikát sikerült terítékre hozni. Az idei év újdonsága, hogy sikerült a nagybikák mellett az állományba nem illeszkedő, nem odavaló, egyébként nehezebben eladható bikákat is meglövetni, amelyek hosszútávon tovább javítják az állomány genetikai eredményeit.

Jövőbeni célunk, hogy az itt található dámállomány törzsállománya 700-750 darabdszámban stabilizálódjon. Ez a mennyiség biztosítja azt, hogy a genetikai érték kiemelkedővé válhasson, hiszen a mennyiség és a minőség összhangban lehet. Folyamatos vízellátást, élőhely fejlesztést végzünk a területen, illetve a téli és a nyári vadlegeltetést, vadetetést is elvégezzük. Fontos megemlíteni, hogy az idei terítéken lévő bikáink egyre öregebbek. A tavalyi évnél több volt az idősebb bika, a 10-16 éves korosztály idén 16 bikát számlál, ez az elejtett 29-ből nagyon jelentősnek mondható.”

74 73 72 70

79 33 35 47

81 60

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz