Ajánló – HAZAI VADÁSZ – 2015. november 22 – vasárnap 11 óra

Trófeaszemle a Farkas-erdőben / Turistaház avató a Hajag hegyen / Szent Hubertus misén, az Uzsai Erdészetben / Dám Trófeaszemle Kelebián / Átadták a Dr. Majer Antal kilátót a Miklós Pál hegyen / Gím Trófeaszemle Galgamácsán

 

1-Farkas-erdő

Trófeaszemle a Farkas-erdőben

2015. október 16-án a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az OMVK Vas Megyei Területi Szervezete közös szervezésében 3. alkalommal került megrendezésre a Vas megyei trófeaszemle. A rendezvény helyszínének a Szombathelyi Erdészeti Zrt. káldi vadászterületén, a Farkas-erdő szívében található Hidegkúti vadászház és annak környezete adott otthont. A trófeaszemlén 105 db gímbika került kiállításra, melyeket a megye 19 vadászterületén hoztak terítékre. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kilenc vadászterületéről 64 db, illetve 10 vadásztársaság területéről további 41 db gímbika került kiállításra. A kiállított trófeák érmes aránya 77 % volt, melyből 11 kg trófeasúly felett 3 db, 10 – 11 kg között 5 db és 9 – 10 kg között 11 db trófeát tekinthettek meg az érdeklődők.

 

2-Hajag hegy

Turistaház avató a Hajag hegyen

A most átadott, korábban Molnártanyaként ismert, festői környezetben található átépített és felújított ház kényelmes, kulturált szállást biztosít a Bakonyban túrázó családok és bakancsos turisták számára. A bakonyi látnivalók és túraútvonalak, továbbá a VERGA Zrt. által 2014. évben átadott Fekete István tanösvény utolsó állomásának elhelyezkedése miatt kézenfekvő volt, hogy az épület a jövőben turistaházként szolgálja a turistaforgalmat. A turistaház mostani felújításához a Földművelődési Minisztérium 30 millió forinttal járult hozzá. Az épület kulcsos házként működik és az erdő közepén, kis baráti csoportoknak ad lehetőséget a pihenésre, kikapcsolódásra. A két, komfortosan berendezett szobában összesen 10 férőhellyel várja a turistákat.

 

3-Uzsa

Szent Hubertus misén, az Uzsai Erdészetben

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. által megszervezett szentmise nagy érdeklődésre tartott számot. A társaság által első alkalommal megrendezésre került Szent Hubertus mise egy hagyományőrző rendezvény első állomása. A rendezvény célja Szent Hubertus püspök által teremtett hagyományok előtti tisztelgés, a vadászatra jogosultak előtti bemutatkozás, kapcsolaterősítés. A misét dr. Renner Sándor plébános celebrálta. A rendezvény színvonalát a Bakonyi Vadászkürt Egylet emelte.

 

4-Kelebia

Dám Trófeaszemle Kelebián

A ködös reggelt követően kellemes őszi napsütés fogadta a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészet Sáskalaposi Sportpályán kiállított 46 dámtrófeát megtekinteni érkezőket. Az erdészet szervezésében – idén már negyedik alkalommal – megrendezett szemlére a környező vadászatra jogosult társaságok is elhozták az októberi barcogásban terítékre hozott bikák trófeáit. Így összességében a Dél-Kiskunsági Erdészet két vadászterületéről 34 db (a Kelebiai Vadászterületről 31 db, és a Mélykúti Vadaskertből 3 db), a DALERD Zrt. Ásotthalmi Vadászterületéről 1 db, a szomszédos Balotaszállási Rákóczi Vadásztársaságtól 4 db, a Kisszállási Földtulajdonosi Közösségtől 2 db, a Kiskunhalasi Diana Vadásztársaságtól pedig 5 db dámtrófeát mutattak be.

 

5-DR. kilátó

Átadták a Dr. Majer Antal kilátót a Miklós Pál hegyen

A Verga Zrt. igazi kilátóavató erdőgazdaságnak számít, az elmúlt időben számos kilátót létesítettek, melynek segítségével a Bakony nagyon sok oldalról megtekinthető. A mostani kilátó Szentgál község közelében lévő Miklós Pál-hegy csúcsán, a Szentgáli Tiszafásban található. A minisztérium ennek a programelemnek a megvalósításához 60 millió forinttal járult hozzá. A VERGA Zrt. a jövő évben a közjóléti programon belül újabb fejlesztéseket tervez megvalósítani. Ezen kívül jelentős összegeket kíván fordítani a meglévő létesítmények állapotának a fenntartására és a karbantartására.

6-Galgam.

Gím Trófeaszemle Galgamácsán

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Pilisi Parkerdő Zrt. gím trófeaszemléje a galgamácsai erdőtömb közepén található Vadászház mellett. A társaság kezelésében lévő területeken a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei életközösség egyensúlyának fenntartása, valamint az erdők közjóléti szerepének és természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség biztosítása.

 

Filmünket november 22-én, vasárnap 11:00 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz