Trófeamustra a Nyíri-erdőben, a KEFAG Zrt.- nél – 2015.11.10.

Kellemes, igazi őszi idő fogadta a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete által megrendezésre került dám trófeaszemlére érkezőket a KEFAG Zrt. üzemi vadászterületén, a Kecskemét melletti Nagynyíri-erdőben

16 63

A társaság trófeaszemléjén kiállításra kerültek rendhagyó módon a Bugaci Társerdészet területén elejtett dámbikák trófeái is.

Az ünnepség megnyitójaként Bimbó Brigitta, a Vackor Vár erdei iskola munkatársa versszavalása után üdvözlő szignál hangzott el a Kis Ferenc Erdészeti Szakiskola Szegedi vadászkürtös együttes előadásában.

A trófeaszemét Koczka Zoltán termelési vezérigazgató helyettes nyitotta meg, aki beszédében pár gondolattal felvezette a Nyíri-erdő és a dámvad kapcsolatát. Az első dámot ezen a területen az 1890-es évek közepén lőtték, azóta szerencsére több generáción át megmaradt a dám ezen a területen.

65 64 61 68

67

Madácsi Sándor erdészeti igazgató: “A kiállított trófeák nagyon változatos képet mutatnak. A 42 dámtrófeából 25 db érmes minősítést – 7 arany, 6 ezüst és 12 bronzérmet – kapott. Az elmúlt évek felfelé ívelő szakmai munkája jól megfigyelhető a társaságnál.”

A Nyíri-erdő központi helye a térség vadászatának, tudományos kutatás, szakmai munka, oktatás színtere, gazdag repertoárral rendelkezik, de kiemelkedő a vadászati ágazata, amely szépen megmutatkozik a trófeáknál. A Nyíri-erdő évszázadokon keresztül Kecskemét város erdeje volt, évszázadokon át védte külső támadások ellen, ugyanakkor felügyeletet, védelmet is kapott a várostól.

15

11 10

13

Fodor Mihály, a Bugaci Erdészet igazgatója vette át a szót, aki köszönetet mondott részvételük lehetőségéről és pár mondatban ismertette a Bugaci Erdészet természeti adottságait. A Bugaci Erdészet éves szinten 320 db nagyvadat lövet, a bőgési szezonban 3 db gímbikát sikerült elejtetni, ebből 2 érmes, 1 bronzérmes és 1 aranyérmes minősítést kapott, mely megyei szinten is kiválónak tekinthető.

A rendezvény zárásaként gím-és dám szignálokat mutattak be a kürtösök.

66 32 33 28

29 23

35

Koczka Zoltán termelési vezérigazgató helyettes, KEFAG Zrt.

„Az idei szezonunk úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült, jó évet zártunk a dám vadásztatás terén. 145 tervezett dámbika elejtésünk van, ebből az októberi időszakban 85 sikerült. A kelebiai vadászterületünkön – ami a legjobb adottságú dám vonatkozásában – 5 kg 40 dkg a legnagyobb trófeasúly. 5 kg felett 5 db van, a szakmai munkát ez a minőség azért tükrözi. A KEFAG Zrt.-nek nem fő profilja a vadásztatás, de egy olyan ágazatnak tekinthető, amelyet meg kell becsülnünk. A vadászati árbevétel 60-70%-át teszi ki a dám, ezért is fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy minőségben ez így maradjon és a vendégek a későbbiekben is visszatérjenek hozzánk. A mi erdeink összességében gyenge adottságúak, homoki területek, de a dám nagyon jól megtalálta az életfeltételeit, nem véletlenül telepedett meg. A dám először a Nagynyíri-erdőben jelent meg a homokhátságon természetes úton, migráció útján, majd telepítések folytán került aztán délebbre, Bugacra és Dél-Kiskunságra. Ez egy olyan vadfaj, amivel viszonylag könnyű gazdálkodni, és ha megfelelő figyelmet fordítunk rá, meghálálja. Nem nagy területre vándorol el, viszonylag szűk körben marad. Az erdeink állapotára olyan szempontból vigyázunk, hogy a vadlétszám olyan mennyiségű legyen, amit az erdő természetes úton eltart. Nem szeretnénk semmiképpen sem fejleszteni nagyságrendileg, de a minőségre mindenképpen vigyázni fogunk.”

 30 26

18

21 20

19

36

Huszárik Béla fővadász Észak-Kiskunsági Erdészet, KEFAG Zrt.

„Az idei dám szezonra elmondható, hogy a szokásoknak megfelelően a bikák már szeptember végén megszólaltak, elkezdtek barcogni korán reggel, késő este, sokszor napközben is. Utána október elején az időjárás miatt megszűnt a barcogás, nagyon keveset szólaltak meg, megnehezítve a vadászok dolgát. Október közepéig rapszodikus volt a bőgés, egy pár példányt sikerült csak elejtenünk. Utána jött egy lehűlés, kicsit csapadékosabb lett az időjárás és onnantól kezdve tíz napig rendkívül intenzív volt a barcogás, egész nap zengett az erdő a bikáktól. Az elejtések zömét ebben az időszakban tudtuk realizálni. A barcogási szezonban az Észak-Kiskunsági Erdészet vadászterületén 42 bika került terítékre, amely kimagasló és jó szám. A minőségről elmondható, hogy a kimagasló trófeasúlyokban elmaradtunk a tavalyi évből, de azért büszkén lehetünk arra, hogy ebben a szezonban 7 db aranyérmes, 5 db ezüstérmes és 13 db bronzérmes bikát sikerült a vendégeinkkel terítékre hozni. A lapátos bikák 75%-a érmes minősítésű, ez a mi adottságainknál nagyon szép eredmény.”

37

Huszárik Béla az aranyérmes trófeával. Kor: 10 év, súly: 4,18 kg, pontszám: 192,45 CIC

“Ezt a bikát október 22-én a barcogás közepén ejtettük el a fő barcogó helyünkön, ahol ebben az időszakban 15-30 bika is barcogott. Nehezítette feladatunkat, hogy az időjárás rendkívül ködös és párás volt. 80-100 métert tudtunk bemenni egy palánk mögé, onnan nézegettük a dámokat. Első lövésre a vendég elhibázta a bikát, de szerencsére tovább folyt a barcogás. Néhány perc múlva visszajött a bika, beállt a barcogó helyére és másodjára egy jól irányzott lövéssel sikerült elejtenie külföldi vendégünknek, aki nagyon örült neki, mert mindenféleképpen érmes bikát szeretett volna elejteni.”

44

45 42 41 40

50

38

Kovács László megbízott fővadász, Bugaci Erdészet, KEFAG Zrt.

„Nagyon köszönjük, hogy résztvehetünk ezen a trófeamustrán. Örülünk, hogy ilyen trófeákat tudtunk hozni és ilyen szép kollekciót hozott létre a Kerekegyházi és a Bugaci Erdészet közösen. A Bugaci Erdészet 10010 hektáros vadászterületen gazdálkodik, ennek 60%-a nemzeti parkos terület. A vadászterület kétharmad része erdő, a többi mezőgazdasági terület, beleértve a Bugacpusztát. Bízom benne, hogy a közeljövőben hasonló eredményeket mutathatunk fel, mert büszkék vagyunk arra, hogy a mostani 17 bikánkból 15 érmes lett.”

Kovács László az aranyérmes bika elejtésének körülményeiről is mesélt: „Ezt az aranyérmes bikát vendégvadászunk Balanyi István kísérővadásszal ejtette el. Négy mellékbikával volt jelen a tehenek mellett és csak ritkán bőgött, inkább csak morcogott. A vendégvadász egy jó lövéssel meglőtte és egy bravúros utánkereséssel Garai Gábor kollégánk hozta terítékre közel 800 méter vezetékmunkával, 200 méter hajszával.”

bugacos

A trófea adatai: elejtés ideje: 2015.09.11., elejtés helye: Bugac Nagyerdő, súlya: 11, 00 kg, kor: 13 éves, pontszám: 228,32 CIC, rózsakörmérete 34 cm, szemághossza 45 cm

55

7 2 4 5

6

Filmünket december 12-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz