Rétisasfészek-kilátót, lombkorona ösvényt és erdei játszóteret avattak a Gyulaj Zrt.-nél Lengyel-Annafürdőn – 2015.10.09

A Gyulaj Zrt. a közjóléti törekvéseinek köszönhetően 2015. október 9-én átadta a lengyel-annafürdői Rétisasfészek-kilátót, Lombkorona ösvényt és erdei játszóteret

52 51

A rendezvényen részt vett Dr. Mózes Csaba állami földekért felelős államtitkárság főosztályvezető helyettese, FM, Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, Fehérvári Tamás a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke, Amreinné dr. Gál Klaudia a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Mészáros István titeli prépost.

56

57 60

82 81

13 17

Az objektum megvalósításában részt vett többek között Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető, Kertai László erdei iskolavezető, Szegedi Viktória erdei iskolavezető helyettes, Vavra Zsolt parkerdei gondnok. Sörös Pál keramikus, Reichertné Guth Éva tervező, Reichert Miklós, Zöld Ágnes és Bálint Tímea társtervező, Márton Attila Arbitrio Mérnök Kft. műszaki ellenőr, Ribányi Péter felelős műszaki vezető, Mohai Károly alvállalkozó, MOHÉP Kft., Papp Károly, Nyisztor János ácsok, Fehér Gábor Fehér Gbau Kft., Patkós Gábor Patkós Stúdió Kft., Bajkó László, Závod és a Hőgyészi Erdészet dolgozói.

68 70

71 66 64 61

83

Gőbölös Péter vezérigazgató, Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

„A Gyulaj Zrt. minden beruházásakor, műszaki átvételekor nagy öröm tölti el a szívemet. Ha termelő beruházás, akkor azért, mert a gazdálkodásunkat segíti. Ha közjóléti beruházás akkor azért, mert a társadalomnak adhatunk valamit. Ez az objektum, a játszótér, a tanösvény, az interaktív táblák és a kilátó azért különösen kedvesek számomra, mert a gyermekek számára készült. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező években sok örömet fognak nyújtani az idelátogatóknak. Külön öröm számomra, hogy ennek az objektumrendszernek a generál kivitelezője is a Gyulaj Zrt. Lengyel-Annafürdő a természet csodája és biztos vagyok benne, hogy a rámpán felsétálva csodálatos dolgokat fedezhetünk fel a fák lombkoronái között.”

2 3 4 5 6 7

29

31 48 49 55

78

Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető, Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

„A kilátón számos interaktív eszközt helyeztünk el, melyek segítségével a gyerekek közel tudnak kerülni a természethez. Ilyen többek között az állatkeresős játék, amelynek segítségével makettek formájában meg lehet keresni a vadon élő állatokat, illetve a trófeakereső játék, ahol össze lehet társítani az agancsokat, lapátokat a megfelelő állattal. A kilátó legnagyobb attrakciója az, hogy saját faanyagból készült. A legtöbb kilátó az országban import fenyőből készült. Ebben az esetben saját magunknak kellett megkeresni az akácfákat. Mivel akácról, a világ legtartósabb fájáról van szó, sokkal több hibalehetőség áll fent, mint a fenyőnél. Az akácrönkből nagyon nehéz dolgozni, mert göcsörtös, emiatt nehéz tartani a statikai elvárásokat, pontos méreteket. Az összeillesztésük sok toldással, illesztési nehézséggel járt. Előnye viszont, hogy mivel tartós faanyag, nem szükséges minden évben kezelni, így a fenntartási költségeken tudunk takarékoskodni. Komplex ökoturisztikai centrumról beszélhetünk ezen a területen: erdei iskola, vendégház, pihenőtó, vadaspark, tanösvények, kilátó várja az idelátogatókat és még egyéb közjóléti eszközlétesítmény szolgálja a közérdeket.”

30

33

34 31

32 38 39 45 42 41 40 43

50

15 11 12 16

Az interaktív szemléltető eszközök, játékok megtervezésében Szegedi Viktória erdei iskola vezető helyettes segédkezett:

84 86

85 87 88 89

Az objektum akác-és fenyő faanyaga a Gyulaj Zrt. erdejéből származik, amely teljesen környezetkímélő módon lenolajjal felületkezelt:

30 32 31 37

1

76 79

Filmünket november 14-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz