Galgamácsán tartották a 2015. évi Gím Trófeaszemlét a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél – 2015.10.15.

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Pilisi Parkerdő Zrt. gímszarvas trófeaszemléje a galgamácsai erdőtömb közepén található Vadászház mellett

30

7

A rendezvényen részt vett Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM, Zambó Péter, Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Gősi István Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató helyettese, Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke, Reinitz Gábor a Pilisi Parkerdő Zrt. műszaki és igazgatási főmérnöke, Macsek Lajos erdészetvezető és Szabó Zoltán Vadászati Hatóság osztályvezetője.

32 37 35 34

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területeken a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei életközösség egyensúlyának fenntartása, valamint az erdők közjóléti szerepének és természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség biztosítása.

41 46

39

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Fantasztikus látványt nyújtanak a kopjafákon kiállított trófeák súlytól függően. A gímszarvasbika nem a Pilisi Parkerdőben a legnagyobb, ez egy erős középosztály, amely itt megtalálható. A Pilisi Parkerdő Zrt. éves szinten 20 milliós látogatottságával nagy kitettségnek van kitéve, tehát szem előtt van az általuk végzett munka. 117 település található az erdőgazdaság üzemi területén, ahol odafigyelve, szakszerű vadgazdálkodást kell folytatni. Nagyon komoly gazdasági jelentősége is van az itt folyó vadgazdálkodásnak. Megemlíteném azt is, hogy a vadászterület irányítójaként az állami erdőgazdaságokkal együtt dolgozva nagy öröm számomra, hogy a vadgazdálkodási törvény eljutott a közigazgatási államtitkári értekezlet szintjére.”

31 26

28 25

36

Zambó Péter vezérigazgató, Pilisi Parkerdő Zrt.

„A Pilisi Parkerdő Zrt. nemcsak a közjóléttel, nemcsak az ország első parkerdőgazdaságaként kezeli a rábízott 60 ezer hektár állami erdőt és közel 80 ezer hektár vadászterületet, hanem olyan vadászati hagyományokat ápolunk és folytatunk, amelyeket elődeinktől örököltünk. Szeretnék köszönetet mondani kollégáimnak a trófeaszemle megszervezésében. Ez az alkalom jó lehetőséget ad arra, hogy az elejtők nélkül, a kísérővadászok újból átéljék azokat a pillanatokat, amelyek ahhoz vezettek, hogy meg tudjuk csodálni ezeket a trófeákat.”

 

43 42 44 1

38

Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök, Pilisi Parkerdő Zrt.

„2012 óta szervezzük meg a gímszarvas trófeamustrát. Korábban erdészeti szinteken külön-külön történt meg kis csoportokban a bika trófeák kiértékelése, bemutatása. Jelen pillanatban öt vadászterületen elejtett bikák kerültek a mustrán kiállításra. A Pilis vadászterületen 71 db, a Budapest-Budakeszi területen 30 db, Galgamácsa-Kálóacsa területen 23 db, Babatvalkó területen 44 db, majd Gyarmatpusztai területen 19 db. Összesen 187 db bika esett el, ebből 154 db-ot tekinthetünk meg a kiállításon, melyeket elsősorban a hazai és külföldi vendégvadászok ejtettek el. Az átlagos trófeasúly 5,5 kg.  A legnagyobb bikák elsősorban a Galgamácsa-Kálóacsa vadászterület kiváló génállománnyal rendelkező gímállományból kerültek ki. A vadászati idényben elejtett legnagyobb, 10,19 kg tömegű 210,65 CIC pontszámmal aranyérmes trófea is itt esett el. A hibás kilövések aránya szerencsére nem emelkedett az elmúlt évekhez képest. Ez a trófeamustra megmutatja, hogy a parkerdő területén a szakszemélyzet milyen módon gazdálkodik a gímszarvas állománnyal. Azt gondolom, méltán lehetünk büszkék erre az eredményre.”

25

23 24 27 22

13

21 20 19 17

40

Jobbról Dr. Nagy Péter, a meglőtt aranyérmes, gödöllői típusú, rövidszárú szarvasbika trófeájával, mellette balról kísérővadásza, Galbavi József

Filmünket november 14-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz