A Somló-hegyi kilátó ünnepélyes átadása – 2015.10.09

Vértesi Erdő Zrt. jóvoltából felújították a Somló-hegyi kilátót, melynek megnyitó ünnepségén járt a Hazai Vadász stábja

26 15

Az ünnepség megnyitójaként “Felhívó jel” majd “Köszöntés” hangzott el a Vértesi Erdő Zrt. Vadászkürt együttes előadásában, Ruppert József vezetésével.

Az ünnepségen részt vett Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Popovics György Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke, Bodrogai László Vértesi Erdő Zrt. Felügyelő Bizottság elnöke, Kocsis Mihály Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Igó István Vértessomló község polgármestere.

14

16 10 7 8

A Vértesi Erdő Zrt. számára fontos küldetés, hogy tevékenységét megismertesse a lakossággal, a társadalmi szereplőkkel. A társaság évről évre tulajdonos engedélyével és elvárása szerint létesít, vagy újít fel közjóléti berendezéseket működési területén. Az erdőgazdaság a terület kezelőjeként kapcsolódott be a vértessomlói kilátó felújításába, mely a település melletti 315 méter magas Somlyó hegy tetején található.

3 2 18 5 9 13

A kilátót az orosz megszállás alatt építették, eredetileg megfigyelőpontként használták. A felújított kilátó 15 méter magas, négy szintes építmény, körülötte tűzrakóhely és padok találhatók.

2

22

Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, FM

„Külön öröm számomra, hogy a volt szovjet álláspontra ráépült létesítmény végül elnyeri méltó hivatását és azt a célt fogja szolgálni, hogy annak a társadalmi rétegnek, amely szeretettel viszonyul a természethez, egy kilátási pontot jelentsen. Mindannyian felfelé törekszünk, a kilátók, hegytetők vonzásában éljük az életünket. Az ember szeretne egy olyan magaslatra fellépni, ahol minél messzebbre el tud látni. Ilyenkor egyre több következtetést, összefüggést fog felismerni és könnyebben megismeri azt az utat, ami az ő számára ki van jelölve és ami segíthet abban, hogy odataláljon a megfelelő célhoz. Ennek a kilátónak az átadása a szó nemes értelmében egy ünnep, hiszen természetkedvelők, családok fognak ide felvándorolni, amely mind azt a rekreációt fogja erősíteni, amely első számú feladatunkká fejlődött fel az utóbbi néhány évben az állami erdőgazdaságok vonatkozásában.”

29 28 20 25

21

Kocsis Mihály vezérigazgató, Vértesi Erdő Zrt.

„Korábban a helyi tűzoltó egyesület gondozta ezt a kilátót és a mai napig rendkívül népszerű a somlói lakosok körében. A kilátó felújításával nem titkolt célunk a helyi közösséghez, helyi lakossághoz való közelebb kerülés, tehát azt mondhatjuk, hogy a helyiek örömére készült. A Vértes egy alacsony röghegység, 300-400 méter felett van a legmagasabb pontja. Mivel ez katonai eredetű kilátó, nagyon jól választották ki a helyszínt. Aki felmegy a tetejére, elláthat Komáromig, illetve körbe a Bakonyig is. Azt gondolom, keresve sem lehetne jobb helyszínt találni a kilátónak, mint ez.”

 

31 30 28 32

19

14 19

Filmünket november 14-én, szombaton 17:30 órakor láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.hazaivadasz.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz