Galgamácsán értékelték a Pilisi Parkerdő idei vadgazdálkodási eredményeit – 2015.10.16.

Budapest, 2015. október 16. – A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területeken a vadgazdálkodás elsődleges célja az erdei életközösség egyensúlyának fenntartása, valamint az erdők közjóléti szerepének és természetes tűrőképességének megfelelő vadsűrűség biztosítása

trofeaszemle

Ez a gondolat határozta meg az idei bőgési szezon szakmai értékelését, melyet Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának megnyitója és Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárának köszöntője után Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke tartott Galgamácsán, a 2015. évi gím trófeaszemlén.

Az erdei életközösségben sokrétű kölcsönhatások működnek a növényzet, az állatvilág és a talaj között. A fenntarthatóság szakmai szabályai alapján kezelt erdei ökoszisztéma legfontosabb ismertetőjegye az, hogy képes megújítani magát, minden faj megtalálja a biológiai tulajdonságainak megfelelő élet- és növekedési feltételeket. Emiatt olyan vadgazdálkodásra van szükség, amely ép és működőképes erdei életközösséget eredményez, és a legnagyobb tekintettel van ezekre a kényes kölcsönhatásokra. Ennek legfontosabb eszköze az a vadállomány-szabályozás, amely az erdő tűrőképességének megfelelő vadsűrűséget, biológiai értelemben megalapozott egészséges populációszerkezetet eredményez, és amely a vadállomány okozta károk elkerülését szolgálja” – foglalta össze a Parkerdő vadgazdálkodási gyakorlatát Csépányi Péter.

trofeaszemle2

A Pilisi Parkerdő öt vadászterületén a 2015. évi bőgési szezonban 187 db gímbikát ejtettek el, melyből 152 db trófeát állítottak ki a Galgamácsai Vadászháznál. Az átlagos trófeasúly az összes vadászterületet figyelembe véve 5,5 kg körüli, de természetesen voltak kiemelkedő trófeák is. A vadászati idényben elejtett és egyben a szemlén kiállított legnagyobb agancs 10,19 kg tömegű, és 210,65 CIC pontszámmal aranyérmes.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelt feladatként kezeli a vadkárok megelőzését és csökkentését, ennek érdekében fokozott figyelemmel kíséri a vadkárveszélyes területeket, és ezt szem előtt tartva teljesíti az éves vadgazdálkodási terveket.

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt./Vajda Bertalan