Bizonyított a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében – 2015.09.26-27.

Az esős, változékony időjárás nem jelentett akadályt a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat Délalföldi régióban való bemutatkozása során.

 

Aurin Leánykar

Aurin Leánykar

A rendezvény szeptember 26-27-én a Délalföldi Erdészeti Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájával együttműködve, Gyula város támogatásával valósult meg. Akik nem riadtak vissza az esőtől, nem csalatkoztak. A „Muzsikál az erdő” szervezői bizonyították, hogy a rendezvény egyik jelmondatát – azaz a „nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés” – valóban komolyan gondolják. A meghirdetett rendezvény megvalósult esőkabátban, gumicsizmában, időnként pedig az Erdei Iskola nyújtotta falak oltalma alatt.

A „Muzsikál az erdő” szervezési elveihez híven a családok valamennyi tagja számára kínált feltöltődési lehetőséget az erdő és a művészetek legkülönfélébb értékeinek felvonultatásával. A rendezvény klasszikus és népzenei koncertek egész sorát tartalmazta hidakat építve az ország különböző régióiban élő és alkotó művészek között. A kórustalálkozón fellépett a gyulai Erkel Ferenc Kórus és a sarkadi Kónya Kórus közös produkcióval, hiszen a „Muzsikál az erdő” vállalt feladatának érzi, hogy a helyi értékek, a helyi művészek bemutatkozhassanak. A kecskeméti Príma Díjas Aurin Leánykar koncertje különleges élményt jelentett az esőcseppek áztatta lombkorona alatt. Nagy sikerű koncertet adott a gyöngyösi Musica Mansueta Kamarazenekar, Tokai Ágnes énekművész, valamint a gyulai Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekar. Vasvári Csaba színművész József Attila verseket, Lázár Ervin prózát és a „Muzsikál az erdő” Irodalmi Pályázatának legjobb alkotását mély átérzéssel, szuggesztív erővel adta elő. A Corpus Harsona Kvartett erdei koncertjén a lombkorona nyújtotta különleges akusztikáját a lehető legjobban kihasználta, a kortárs zeneművektől a mély érzelmeket megmozgató, elgondolkodtató klasszikus művekig válogattak a repertoárjukban.

Lovaskocsival a Mályvádi erdőben

Lovaskocsival a Mályvádi erdőben

A rendezvény teljes egészét áthatotta az összetartás gondolata. Felavatásra került Gyula – Városerdőn az Erdei Kápolna, ahol otthont kapott Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás emlékplakettje. Az ünnepélyes eseményen Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára megnyitotta a regionális Erdők Hete rendezvénysorozatot és felavatta az Erdei Kápolnát. Puskás Lajos, a Délalföldi Erdészeti Zrt. oktatási igazgatója, az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola szakosztályának elnöke köszöntőjében kiemelte az erdei iskoláztatás szerepét gyermekeink fenntarthatóságra nevelésében. Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit, kiemelte a Gyulát körülvevő erdők és az Erdei Iskola fontosságát az idegenforgalmáról méltán híres város életében. Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola szakosztályának titkára üdvözlő szavaival megköszönte azt az összefogást, amely lehetővé tette, hogy a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat eljuthasson Gyula – Városerdőre, s megismertesse a jelenlévőkkel az erdő és a zene – művészetek együttes erejét.

A „Muzsikál az erdő” minél szélesebb rétegekhez igyekszik eljuttatni az ismeretterjesztő gondolatokat. A rendezvényen előadást tartott Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója, az erdészeti tudományos élet neves képviselője „A világ erdei – az erdők világa” címmel, melyben felhívta a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire.

A népzene kedvelői igazi különlegességen vehettek részt: lovas kocsikkal jutottak el a Mályvádi erdőbe, a tapasztalt fogatosok jóvoltából a sár nem jelentett akadályt, ahol a Biri ér partján Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza koncertjét hallgatták meg. A moldvai csángó dallamok, a dunántúli hosszúfurulya hangja betöltötte a Biri ér partját, újra egységben létezett néhány perc erejéig a népzene, művelője az ember és legtermészetesebb közege, az erdő. Maga a koncertre vezető út a Körös menti ártéri erdőben csodálatos élményt nyújtott. A helyi értékeket leginkább ismerő erdőmérnök, Puskás Lajos a vízgazdálkodás és az erdőgazdálkodás, az ökológiai vízpótlás több éves tapasztalatát osztotta meg a jelenlévőkkel. Két néptáncegyüttes is bemutatkozott a rendezvényen. A Harruckern és az Őszi Csalogató néptáncbemutatóját fergeteges hangulatú szabadtéri táncház követte. Népzenei szempontból zenei csemegének számított Petruska András és Temesvári Bence koncertje, akik bizonyították, hogy a magyar népzene megtermékenyítő hatással bír akár a rock and rollra is, produkciójukban csángó rock and roll is elhangzott.

Összatartás emlékplakett

Összetartás emlékplakett

A rendezvény sokszínűségére jellemzően fotókiállítás nyílt a gyulai Székely Aladár Fotóklub alkotásaiból és a „Muzsikál az erdő” 2015-ös Fotópályázatának legjobb pályaműveiből. A szarvasi Vajda Péter Színjátszó Csoport Salka Zsuzsanna darabját adta elő, aki a „Muzsikál az erdő” 2014-es Irodalmi Pályázatának legjobb drámaszerzője. A legkisebbek sem maradtak program nélkül, hiszen a Bábika Játszóház és az Erdei Iskola munkatársai természetes anyagok felhasználásával kézműveskedtek a gyermekekkel.

A „Muzsikál az erdő” sikeresen támogatta az „Élő Bolygónk” klíma-kampályt A rendezvényen megjelentek az „Élő Bolygónk” munkatársai, hogy a résztvevőkkel megismertessék a fenntarthatóságért folytatott kampány fontosságát.

Köszönjük azoknak az erdőjáró, művészetkedvelő látogatóknak a részvételét, akiket nem tántorított el a szabadtéri programtól az áldásos őszi eső. Várunk mindenkit a jövőben megvalósuló rendezvényeinken. Információ: www.muzsikalazerdo.hu

 

Hiszen tudják:

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Muzsikál az Erdő Alapjtvány

Forrás: www.muzsikalazerdo.hu

Fotó: www.muzsikalazerdo.hu