I. SZENT HUBERTUSZ Bajnokság – 2014. november 15-16 – VADEX Ökoturisztikai Központ – Soponya

A VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központjában november 15-16-án rendezték meg az I. Szent Hubertusz Bajnokságot. A szombat reggeli megnyitón a vadászverseny menetét és szabályait Tapasztó Sándor vezetőbíró ismertette, aki elmondta, hogy a vadászati kultúra ápolása, hagyományok megőrzése, a természet és az ökológia tisztelete a rendezvény elsődleges célja.

k-4

Minden vadász és kutya páros négy alkalommal bizonyíthatta a rátermettségét olyan, különböző jellegű vadászterületeken, ahol a szárnyasvad megfelelő búvóhelyet talált. A nevezett 23 kutya között a magyar vizsla mindkét szőrváltozata, weimari vizsla, rövid- és drótszőrű német vizsla egyaránt szerepelt. Egy-egy futamban húsz perc állt az indulók rendelkezésre, összesen négy darab sörétes töltényt használhatott a vadász, de legfeljebb két szárnyasvadat ejthetett el. A teljesítményt összetett szempontrendszer szerint értékelték a bírók, akik saját elmondásuk szerint a vadászat és a vizslák iránti szeretetből, elhivatottságból vállalják a versenyeken való közreműködést. A feladat teljesítése előtt a bírók ellenőrizték többek között a szükséges engedélyek meglétét, a kötelező egészségügyi csomag érvényességi idejét, a vadászfegyver és lőszer típusát valamint a vadász által alkalmazandó stratégiáról.

k-3

Balról jobbra: Tauber István (a verseny II. és III. helyezett kutyáival), Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója, Kálmán Gyula ( a verseny győztese és kutyája), Tapasztó Sándor ( vezető bíró)

A vadász bírálatánál lényeges volt, hogyan tartja be a vadászati normákat, előírásokat továbbá az, hogy miként viszonyul a természeti életközösségekhez, a vadhoz és a kutyájához. A bírák minősítették a kutya ösztönös képességeit, kiképzettségét és a vezetővel való kapcsolattartást is. A nagysikerű rendezvény létrejöttét kiemelkedő méretű támogatás övezte: a Eukanuba forgalmazója az Alpha-Vet Kft, az Aba-i Vadásztársaság, a Dég és vidéke FTK, a Nagy-Sár-Hant FTK, a Natbolé Kft, az Országos Vizsla Klub, a Sárréti Egyetértés VT Alap, a Varga-Farm Kft. adománya mellett, magánszemélyek is segítettek: Barabás Dávid, Domján Miklós, Gődér Árpád, Karsai László, Ludányi László, Vadász Tamás, Varga Gábor.

A futamok bírálati lapjainak összesítése után a vasárnapi eredményhirdetésre a Baranya Vadászkürt Együttes szignálja hívta a résztvevőket.

k-5

Az I. Szent Hubertusz Bajnokság első öt helyezettje:

1. BARNA DRÓTOS ALI drótszőrű német vizsla kan. Vezetője: Kálmán Gyula

343 pont, „Szent Hubertusz Mestervadásza” különdíjjal

2. CSIPKÉSKÚTI HÉKÁS rövidszőrű magyar vizsla kan. Vezetője: Tauber István

341 pont, „A Legjobb Magyar Vizsla” különdíjjal

 3. CSIPKÉSKÚTI HANCÚR rövidszőrű magyar vizsla szuka. Vezetője: Tauber István

318 pont, „A Legjobb Magyar Vizsla Szuka” különdíjjal

4. MESSZIVADÁSZ ALÍZ drótszőrű magyar vizsla szuka. Vezetője: Illés Attila

313 pont

5. MEZŐFÖLDI KAJTATÓ TORKOS vezetője: Szabó Sándor

304 pont, „A Bírók Választása” különdíjjal

(szöveg és képek: VADEX Zrt.)