Ajánló – HAZAI VADÁSZ TV Magazin – 2014. február 16-i adás

Alelnöki vadászat / Elhivatott vérebes, Zalából / Szívbemarkoló megemlékezés a Vértesben / Megnyílt a FeHoVa / Vendégségben Bolyhos Lászlónál / Bálozó Dianák / Kolostorrom a Klastrom völgyben

 

Alelnöki vadászat

hongrie2014003.jpgAlain Durand, az 1,2 millió tagot számláló Francia Vadászok Országos Szövetségének első alelnöke a közelmúltban hazánkban, a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészeténél vadászott. Az elutazását követően egy telefoninterjúban kérdeztük a nálunk gyűjtött élményeiről és a megszerzett tapasztalatairól: 

“Úgy gondolom, hogy most már Önökhöz is több francia fog menni, mert a magyar vadászat megérdemli, hogy közismertebb legyen Franciaországban. A vadászat, a vadállomány és a fogadtatás is mind nagyszerűek, ezért nem tudom elképzelni miért ne működne egy eddiginél szorosabb kapcsolat a két ország vadászati között!”

v3

 

Elhivatott vérebes, Zalából

A vérebvezetésnek hazánk nagyvadas vadászterületein komoly hagyományai vannak és a magyar utánkeresők is a világ legjobbjai közé tartoznak. A négylábú vadásztársak, azon túl, hogy – megtalálva a rosszul meglőtt vadat – lerövidítik annak szenvedését, a sebzést vétő vadász óriási lelkiismeret furdalását is csökkentik, mindemellett gazdasági értékmentést végeznek. A Zalaerdő Zrt. hivatásos vadásza, Egle Zoltán ugyancsak megszállott vérebes…

 

 

 

Szívbemarkoló megemlékezés a Vértesben

v2Január 25-én a második világháborúban, 1943. telén, a Vértesben meghalt hős Magyar katonákra és a civil áldozatokra emlékeztek a Vértesi Erdő Zrt. által Vérteskozma közelében felállított emlékműnél. Kocsis Mihály vezérigazgatója beszédében kiemelte: az erdészet továbbra is elkötelezett fenntartója lesz az ehhez hasonló emlékhelyeknek. L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő leszögezte: a Magyar Kormány elkötelezett az első és a második világháború emlékhelyeinek méltó ápolásában, megőrzésében és örül, hogy ez a szemlélet jellemzi az erdészeket, vadászokat.

fe2

Megnyílt a FeHoVa

Február 13-án, a Budapesti Hungexpo területén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg Közép-Európa legjelentősebb, évről-évre látogatottsági csúcsokat döntögető vadászeseményét, a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítást és Vásárt.

A rendezvény különlegességeiről, érdekességeiről a következő adásunkban részletes tudósítást láthatnak a Hazai Vadász nézői.

 

 

Vendégségben Bolyhos Lászlónál

vadászat_cr1Az igaz vadászok számára – mondani szokták – a természet szeretete sokkal fontosabb, mint maga a vad elejtése. Fokozottan igaz ez Bolyhos Lászlóra. Az újszilvási vállalkozó évtizedek óta vadászik, s bizony gyakorta előfordul vele, olyannyira belefeledkezik környezete csodálatába, hogy lemarad a kedvező pillanatról. Ám a falakon függő, párját ritkító trófeák sora bizonyítja, hogy azért az évek során jó néhányszor mellészegődött a vadászszerencse. Hazánk egyik legjelentősebb, világszerte elismert pálinkakészítő vállalkozása és Bolyhos László vadászpályafutása egyszerre indult.

 

Bálozó Dianák

d1Február első napján, a Csongrád megyei Mórahalmon rendezte meg hagyományos bálját a Vadászati Kulturális Egyesület Diana Vadászhölgy Klubja. A népes vendégsereget a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakiskola kürtegyüttesének a szignáljai köszöntötték, majd Bán Beatrix elnök üdvözölte az egybegyűlteket. A rendezvényt Pál Gyula, a Safari Club magyarországi vezetője nyitotta meg. A bál bevételét – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a szervezők jótékonysági célokra, illetőleg a vadászhölgy klub rendezvényeinek megvalósítására fordítják.

 

Kolostorrom a Klastrom völgyben

IMG_8242A Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészete által kezelt Salföld községtől délnyugatra, egy festői szépségű völgy közepén kiemelkedő dombon találhatóak az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálos rendnek a kolostorromjai. A Mária Magdolna tiszteletére szentelt templomot, amely a pálosoké volt, először 1263-ban említik egy oklevélben. A kolostor a török időkben elpusztult. Az 1960-as években helyreállították a romot, majd a Bakonyerdő Zrt. 2002-2003-ban a Vidékfejlesztési Minisztérium segítségével a kolostor mellett lévő régi csemetekerti kőépület helyreállításával pihenőhelyet hozott létre, esőbeállóval, fa asztalokkal, padokkal és tűzrakóhellyel, valamint irányító és ismertető táblákkal. 2004-2005-ben a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatai segítségével a templomrom teljes rekonstrukciója megvalósult.

 

HAZAI VADÁSZ TV Magazin február 16-án vasárnap, 11 órakor az ECHO TV csatornán!

 

http://echotv.hu/hazai-vadasz

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

( szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )