Backstage – Sziágyi Erdei Iskola, a “Madárlátta Suli”

A Sziágyi Erdei Iskola, a “Madárlátta Suli” Somogy megye déli részén a rinyabesenyői erdőtömb mélyén áll. Ide érkezett egy napsütéses októberi nap reggelén a HAZAI VADÁSZ stábja. Történelmi helyre , hiszen az iskola épülete egykor a Festetics uradalom idején ( 1932-ben ), erdészlaknak épült.

A Sziágyi Erdei Iskola Somogy megye déli részén a rinyabesenyői erdőtömb mélyén áll

A Sziágyi Erdei Iskola Somogy megye déli részén a rinyabesenyői erdőtömb mélyén áll

Jákliné Mihály Bernadett, az erdei iskola vezetője, és Ihárosi Péter erdészetpolitikai osztályvezető (SEFAG Zrt.) megismertette velünk az erdészlak utóbbi fél évszázad alatti történetét, amely a 80-as évek elejére úgy tűnt, hogy véget is ér.

sasas

Jákliné Mihály Bernadett, az erdei iskola vezetője, és Ihárosi Péter erdészetpolitikai osztályvezető  megismertette velünk az erdészlak utóbbi fél évszázad alatti történetét

Az utolsó erdész elköltözését követően ugyanis – 1982-ben – állaga nagyon leromlott, a bevezetett áramot lekapcsolták, és az odavezető légvezetéket is felszámolták. Az épület a somogyi erdészethez került, és 1993-ban született elképzelés arról, hogy az épületet iskolaként hasznosítsák.

asassa

Elvarázsolt erdei út vezet a “Madárlátta Sulihoz”

A munkálatok 1994-ben fejeződtek be, akkortól vették birtokba, először a lábodi besenyői iskolások és óvodások, majd a nagyatádiak, legújabban pedig a távolabbi környék intézményei is.

Az erdei iskola áprilistól novemberig várja a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit

Az erdei iskola áprilistól novemberig várja a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit

Az erdei iskola célja az erdei életközösség, az erdei környezet, az erdei munkák, ezenkívül a napszakok, az évszakok változásának bemutatása természetes környezetében, az erdőn. Ezt a célt jól szolgálja az iskola elhelyezkedése az, hogy az épületből kilépve rögtön az erdőben találja magát tanát és diák egyaránt.

Az épületből kilépve rögtön az erdőben találja magát tanát és diák egyaránt

Az épületből kilépve rögtön az erdőben találja magát tanát és diák egyaránt

Az erdei iskola áprilistól novemberig várja a csöndre, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit. A somogyi erdők mai is meghatározzák a vidék jellegét, bizonyítékául annak, hogy a történelem során a Balatontól a Dráváig elterülő, nagy kiterjedésű megye területét ősi rengeteg és mocsaras vizek borították.

asasas

A gyerekek egész nap a friss levegőn vannak

A história szerint a XVI. században Somogy erdősültsége elérte a 80 %-ot , és így valóban Somogy volt az erdőben. Alig 100 esztendeje itt még egyetlen dombon- völgyön sustorgó rengeteg borított mindent. A nép szerint magában ebben a rengetegben volt Somogy.

asaasasas

Ismerkedés az erdővel

A “Madárlátta Suli” közelmúltjának eredményei példamutatóak. Érdemes volt megtartani a régi korok értékeit, és szakértő módon tervezni a jövőt. A Sziágyi Erdei Iskola a 20 éve tartó fejlesztések eredményeként ma már több mint 4000 vendégéjszakát bonyolít le festői körülmények között, a környezeti nevelésben.

asaasas

Klasszikus, régi vágású, korszerű, otthonos!

Töretlen a fejlesztéssorozat, mely következő ütemébe eredményeként az iskola környéki erdők történelmi, helytörténeti és biológiai sokféleségét fogja bemutatni a Rinyabesenyői erdő közjóléti fejlesztésének köszönhetően.

asasa

Valóságos park fogadja az épületből kilépőt

Életképek:

Melyik a magasabb?

Melyik a magasabb?

Ide....oda!

Ide….oda!

Segítenek a tájékozódásban!

Segítenek a tájékozódásban!

Lenyűgöző

Lenyűgöző

Filmblokkunkat hamarosan láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán, a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban!

www.echotv.hu

www.fhmag.hu

www.facebook.com/echotelevizio

www.facebook.com/fhmag

(szöveg és képek: HAZAI VADÁSZ )