M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2022/34. adás – 2022.08.20. szombat 17:40
– A Mátételkei Alkotóházban jártunk…
– Lelki utazás zenei dallamok útján
– Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete
– Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs
– Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban
– Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves
A Mátételkei Alkotóházban jártunk…
Mai kirándulásunk első helyszíne Mátételke község. Ha egy térséget szeretnénk megismerni, a növény- és állatvilág mellett a kulturális hagyományokra is érdemes időt szánnunk. Hát még itt a Bácskában, ahol a Mátételkei Alkotóház szinte esszenciáját kínálja a régi tárgyak, életformák, épületek megidézésével e gazdag múlt bemutatásának.
Lelki utazás zenei dallamok útján
A Muzsikál az erdő környezettudatos rendezvénysorozat következő állomása a Mátra ölelésében volt, ahol a szervezők az erdők értékeit népszerűsítették a klasszikus zene erejével. Népes közönség előtt az erdei helyszínen olyan kiváló komolyzenei produkciók hangzottak el, melyek egy lelki utazásra is lehetőséget adtak.
Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete
Adásunkban folytatjuk a hazai kastélyokat bemutató sorozatunkat. Ezúttal Szabadkígyósra kirándulunk, ahol a Wenckheim Kastély csodálatos épülete tárul fel előttünk. Azt is megtudjuk, hogy milyen kapcsolat fűzte össze a Wenckheim családot koruk akkori modern műszaki vívmányaival.
Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs
Az állatvilágban csak a szarvasfélék családja növeszt agancsot. Ez a koponyából kinőtt csontképződményt ágakra bomlik és hegyes csúcsokban végződik.
Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban
Mai összeállításunk fő szereplői azonban a dámok, hiszen fontos időszak zajlik életükben: az agancsok tisztázása, a védő háncsrétegtől való megszabadítása, mely sokszor nem is annyira egyszerű folyamat.
Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves
A zöldséget sajtreszelőn hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítővel félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majoránnával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjük, sózzuk. Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, piros aranyat, borsot és 3-5 centis gombócokat hengergetünk. Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk egy fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócot. Jó étvágyat!