M5 TV – Gasztro percek – Nyírségi gombócleves– 2021/50. adás – 2021.12.11.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon dinszteljük, majd beletesszük a húst, és tovább sütjük a hús fehéredéséig. Fűszerezzük és beledobjuk a répát, gyökeret, karalábét, majd felöntjük vízzel és 1,5 órán át főzzük. Közben megcsináljuk a gombócokat. A krumplit sós vízben megfőzzük és egy tálban összenyomjuk, ráütjük a tojást, megsózzuk és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy keményebb masszát kapjunk. A gombát feldaraboljuk és a borsóval beletesszük a levesbe. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor a levest lehúzzuk a tűzről és pár perc múlva hozzá adjuk a főzőtejszínt és fél citrom levét. Vizes kézzel gombócokat formálunk a krumplimasszából, a levesbe tesszük és 10 percig főzzük.
Sertéshús 0,40 kg
Petrezselyemgyökér 1 db
Sárgarépa 1 db
Zeller 0,12 kg/ ½ db
Gomba 0,12 kg
Vöröshagyma 1 db
Zöldborsó 0,12 kg
Karfiol ¼ db
Tejszín 0,20 l
Só, egészbors
Kukoricakeményítő
Burgonya 0, 20 kg
Tojás 1 db
Petrezselyemzöld 1 cs