M5 TV – Gasztro percek – Egri gömbpalacsinta – 2021/46. adás – 2021.11.13.

Sütünk 8 db palacsintát, elkészítjük hozzá a tölteléket: a tejet, cukrot, a darált diót őrölt fahéjat, mazsolát összefőzzük sűrű masszává! Kiterítünk egy tiszta konyharuhát, megkenjük vajjal a közepét, rárakjuk az első palacsintát, megkenjük a diós töltelékkel majd a következőt is, és így rétegezzük. A végén összekötjük a konyharuha négy sarkát, így egy gömbforma alakul, majd hideg tejbe feltesszük főni. Mikor felforr, tíz percig benne hagyjuk pihenni! Kifordítjuk a konyharuhából, a maradék tejből sűrű vanília krémet főzünk, a palacsintát egy kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, erre öntjük rá a sűrű vaníliakrémet, majd felmelegített sütőbe rakjuk. Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Sütőből kivett palacsintára rákenjük a tojásfehérje habot, és kb. 140 fokos sütőbe visszahelyezve készre sütjük 15 perc alatt.

 

Palacsinta                                     8 db
Tej                                                1,5 l
Dióbél darált                                0,15 dkg
Mazsola
Kristálycukor                                 0,15 dkg
Őrölt fahéj
Vaj
Reszelt citromhéja                         ½ db
Konyharuha
Vanília puding                               1,5 cs
Tojás                                              5 db
Rum vagy rumaroma
Dió vagy mandula