M5 TV – Erdei utakon – Reviczky Gáborral – Ajánló – 2021/12. adás – 2021.03.20. szombat 12:40
– Bársony István Emlékház bemutatása
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdő lakói
– Szakrális helyek az erdő rejtekén
– Nyíló természet március havában
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mivel táplálkoznak a fák?
– Gasztro percek – Lencseleves fogolyhússal
Bársony István Emlékház bemutatása
A Bakonyban található Gaja-völgy Fejér megye kiemelkedő szépségű és értékű természeti látnivalói közé tartozik. Ennek mélyén rejtőzik a 2014-ben felújított Bársony István Emlékház, amely a környék erdő – és vadgazdálkodásának múltját s jelenét mutatja be.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Az erdő lakói
Az erdő számtalan élőlénynek ad otthont, és ezek mind fontos részei az erdő életközösségének. A szemmel nem látható baktériumoktól kezdve, a hatalmasra növő fákig mind-mind egy komplex rendszer fontos szereplői.
Szakrális helyek az erdő rejtekén
Nap és Föld, fák, színek, illatok, neszek – a Természet minden porcikájában az élő Istent hordozza. Aki erdészként vagy vadászként jobban világában él, érthető okokból, a hittel is szorosabb kapcsolatban áll.
Nyíló természet március havában
“A természet, titkos műhelyeiben, még dolgozik új alkotásain, nem árulja el titkait, világraszóló újdonságait. A díszletek még téliek. Csak a fény más, mely a kopott díszletekre hull. Csak színe van és illata. Ez még nem a virágok parfümje, nem is az a meleg, állati földszag, amely néhány hét múlva, nedves erjedéssel, fehér és bódító gőzökkel fejfájást okoz és őrültségekre késztet. Kis, üde illat ez, olyan, mintha szellőztetnének.” – Márai Sándor
Erdő Ernő bácsi meséi – Mivel táplálkoznak a fák?
A fák kétféle módon is táplálkoznak. Egyrészt a földbe nyúló hatalmas gyökérzetükkel felszívják a vizet és az ásványi anyagokat, másrészt a zöld levelekkel a napfény által fotoszintézissel oxigént és cukrot állítanak elő.
Gasztro percek – Lencseleves fogolyhússal
A fogoly tyúk alakúak a fácánfélék családjába tartozik. A fiatal fogolyhúsa hasonlít csirkéjéhez, de az íze intenzívebb. Finom lencsével kombinálva levesként, zöldségek hozzáadásával, finom levest készíthetünk.