Az Érett Bor és a Vadászat ünnepe Sümegen – 2015.07.25-26

XI. alkalommal rendezték meg Sümegen a Szent-Jakab napokat, melynek középpontjában a borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása állt.

 

A több napos rendezvény során változatos programok szórakoztatták az érdeklődőket: lövészverseny, agárbemutató, solymászok felvonulása, vadfőző verseny, Hubertus mise, majd a városi felvonulás szerepeltek a programok között.

10

 

1

Dr. Jámbor László elnök, Országos Magyar Vadászkamara

“Az országos vezetésben régóta azt valljuk, hogy a vadászat, a vadászok társadalmi elfogadottsága egyértelműen azon is múlik, hogy a kamara területi szervezetei, különböző bizottságai hogyan végzik a munkájukat, milyen kapcsolatot tartanak a helyi lakossággal, milyen programokon vesznek részt, ebben mennyire segítenek. Veszprém megye ebben a kérdéskörben nagyon régóta az élen jár. Rendkívül fogékonyak és közvetlenek, sok rendezvényt szerveznek. A Veszprém megyében működő két meghatározó erdőgazdaság pedig vadászati szempontból is jelentős vadgazdálkodási egységek. Mellette az egyéb vadásztársaságok is rendkívül színvonalas vadgazdálkodást folytatnak.”

 

 

2

Végh László polgármester, Sümeg

 

“Azt mondhatjuk, hogy ez a rendezvény a környék vállalkozóinak és vadásztársaságainak összefogásával valósult meg nagyrészt, amit az önkormányzat kiegészített. Ez az összefogás tavaly október óta alakult ki itt Sümegen, amelyben nemcsak a helyi értelmiség, hanem a helyi vállalkozók is nagy számmal benne vannak. Teljesen biztos voltam abban, hogy ez a fajta összefogás sikerre lesz ítélve. A vadászat mindig is fontos szerepet játszott Sümeg életében, hiszen egy nagy terjedelmű erdőtömb veszi körbe a várost.”

 

 

4

Pechtol János ügyvezető elnök, Országos Magyar Vadászati Védegylet

“Járva az országot, ezek a rendezvények valóban közelebb hozzák a szakmánkat a civil társadalomhoz. Elmondhatom, hogy az elmúlt négy-öt évben sokat javult a vadászat megítélése a közvélemény részéről. Az emberek tudomásul veszik, hogy egy olyan környezetben élünk, ahol a civilizáció elhódítja a természetet a vadállomány elől, az pedig összeszűkült kisebb helyre. A megítélés talán azért is változott pozitív irányba, mert amikor bekövetkezik a vadkár a mezőgazdasági vállalkozóknál, akkor egyre inkább elfogadják azt, hogy ezt a vadállományt szabályozni, csökkenteni kell. Célunk hosszútávon, hogy helyretegyük azt, ami eddig nem volt jó. Optimista vagyok, bízom benne, hogy ez meg fog valósulni.”

 

3

Varga László vezérigazgató, Bakonyerdő Zrt.

 

“A Bakonyerdő Zrt. nagyon szívesen tesz eleget minden olyan felkérésnek, amely rendezvényeket az erdőgazdaság működési területén rendeznek.  Sümegre is szívesen adtunk támogatást, hiszen erdeink egy része a városhatárban ill. a környékén található. Komoly közjóléti terveink is vannak. Büszkeséggel tölt el, hogy olyan munkatársakkal dolgozhatom együtt, akik fogékonyak a közjóléti, és a karitatív szervezési munkák iránt.”

 

 

 

6

Pap Gyula elnök, OMVK Veszprém megyei Területi Szervezete

“A Jakab napi rendezvény szervezése 11 évvel ezelőtt, egy Veszprém megyei Vadásznap Sümegen történő megszervezésével indult. Amikor vége volt ennek a Vadásznapnak, akkor döntöttük el, hogy ezt tovább folytatjuk. Számunkra fontos Sümeg városa, az itteni vadászok, és az önkormányzattal való kapcsolat. Minden évben megpróbálunk valami újat hozzátenni ehhez a rendezvényhez. Célunk, hogy hagyományt teremtsünk, hiszen úgy gondoljuk, hogy az ilyen rendezvények segítik igazán a civil társadalom és a vadászati kultúra kapcsolat fejlődését. Olyan élménnyel leszünk gazdagabbak, amiket nem lehet szavakkal kifejezni, és szinte biztos vagyok abban, hogy jövőre ismét megrendezzük.”

 

28

A madarak és a vadászok együttes munkája kapcsolódási pontként szolgál a vadászati kultúra és a civil társadalom közötti együttműködés elősegítése érdekében.

27    26    13

10    9    7

5    14    19

20    18    12

 

Filmünket hamarosan láthatják Nézőink a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban, az ECHO TV csatornán!

 

www.fhmag.hu

www.facebook.com/fhmag

http://www.idokep.hu/erdomezo 

www.facebook.com/echotelevizio

http://echotv.hu/hazai-vadasz