Recept: Vaddisznógombócok almás káposztával
Hozzávalók (4 személyre):
Húsgombóchoz:
80 dkg vaddisznócomb vagy lapocka
15 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 kk pirospaprika
1 tojás
5 dkg rizs
Almás káposztához:
70-80 dkg savanyú káposzta
4 nagy jonatánalma
5 dkg füstölt szalonna
1 csipet szárított majoranna, csombor, zsálya
1 kk pirospaprika só, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A húst gondosan megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, több ízben megmossuk, leforrázzuk, 10 percig állni hagyjuk, leszűrjük, ismét megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, majd a szalonnával együtt megdaráljuk. Ha a hús „ellenállna”, kétszer daráljuk meg. Mélyebb tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a félig előfőzött, lecsepegtetett rizst, ízlés szerint köménymagot, borsot és sót, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel tojás nagyságú gombócokat formálunk belőle.
Az almás káposztához a szalonnát apróra felkockázzuk, kisütjük, a tűzről lehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát, rádobjuk a káposztát – vigyázat, főzés előtt kóstoljuk meg, és ha túl savanyú, kissé mossuk ki! – Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadunk az ételízesítőt, a fűszereket, összekeverjük és felforraljuk. Beletesszük a húsgombócokat, lefedjük és lassú tűzzön az egészet puhára pároljuk. Az almákat megtisztítjuk, megmossuk, magházukat kiemeljük, cikkekre vágjuk. Az elkészült káposztás húst egy tűzálló tálba szedjük, a gombócok közét megrakjuk az almával és most már csak addig rotyogtatjuk fedő alatt – kb. 4-5 perc –, amíg az alma megpuhul.
Kenyérrel vagy fokhagymás kaláccsal és tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!
( forrás: https://www.facebook.com/MagyarFejlesztesiBank )