Recept – Hűtött finomság a meleg tavaszi napokra: Joghurtos áfonyaparfé
Hozzávalók (4 személyre) :
Parféhoz:
40 dkg áfonya
10 dkg porcukor
1 citrom leve
4 dl joghurt vagy kefir
2 dl tejszín
Díszítéshez:
1 dl tejszínből készült hab
ízlés szerint áfonya, néhány citromfű, mentalevél, vegyes gyümölcs
Elkészítés:
Az áfonyát megmossuk, felaprítjuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot, péppé zúzzuk, turmixoljuk, majd beleöntjük a joghurtot és simára keverjük vele.
Kemény habbá verjük a tejszínt, kíméletesen a krémhez adjuk és az egészet egy fémtálba öntjük (jó hővezető!). Beletesszük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe és 30 percenként, két alkalommal erőteljesen (habverővel vagy kemény gumilapáttal) megkeverjük, majd kb. 1,2-1,3 literes őzgerincformába simítjuk, majd legalább 6 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Tálaláskor egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát, szárazra töröljük és alakjának megfelelő tálra borítjuk. Szobahőmérsékleten 10-15 percig vagy a hűtőszekrényben 30 percig „puhulni” hagyjuk. Tejszínhabbal, gerezdekre vagy szeletekre vágott gyümölcsdarabkákkal, citromfű- vagy mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!
( forrás: https://www.facebook.com/MagyarFejlesztesiBank )