Pasztahorgászat
Nem én fedeztem fel a spanyolviaszt, így a horogpasztát sem. Csupán lépést tartok a fejlődéssel és nem utasítom el az új dolgokat. Sőt, ha lehet, tovább fejlesztem azokat, elkészítem a saját verziómat, ami esetenként még jobb is lehet. Így vagyok a horog pasztákkal is.
Rakósbotos paszta
Évek óta megtalálhatóak választékunkban a horogpaszták, azonban ezek lassú oldódású, feederes, bojlis horgászoknak való paszták. Bírják a dobást és vízbecsapódást, felgyúrhatók horogra, pasztakosárba, pelletre, bojlira. Azonban igazi gyors hatást – mely rakósbotos horgászatnál fontos – nem lehet velük elérni, pontosan a lassú oldódásuk miatt. Külföldön már több éve használnak gyors oldódású pasztákat rakósbotos horgászatoknál megdöbbentő eredményekkel, sőt pasztás versenyeket is rendeznek. A tavalyi évben vettem a fáradtságot és belemerültem a témába. Nem kevés munkával megalkottam saját rakósbotos pasztáimat, és kidolgoztam azok használatát. Az eredmények megdöbbentőek. Első versenyemen, amikor pasztát használtam, fölényesen nyertem: több, mint kétszeresét fogtam a második helyezett súlyának! Akkor is volt halam, amikor mások csak az úszót lesték. Aztán a többi versenyen is beigazolódni látszottak a paszta használatának előnyei. Később, amikor Laci barátomnak is elmondtam, hogyan kell használni, már nem volt egyértelmű a fölényem. Ekkor már inkább az aroma választásán múlott az első, vagy második hely. Most már ott tartunk, hogy a környék pontyos versenyein nem engedik használni a pasztát.
A paszta elkészítése
Ebben a cikkemben elsősorban a paszta használatát szeretném bemutatni. Annál is inkább, mert jövő évben több rakósbotos paszta is lesz a TOP MIX választékában és szeretném, ha addigra a használatával is tisztában lennének a rakósbottal pontyra vadászók.
A rakósbotos paszta különleges eljárással készül. Eredményességemet látva többen megpróbáltak otthon, etetőből hasonló anyagot barkácsolni maguknak, de igazi, jól működő pasztát nem tudtak felmutatni. Ez nem olyan, hogy „gyere kolbász, megeszlek!”
Gyártásnál a megfelelő keveréket nedvesítjük, majd egy hőkezelési eljárás után extrudáljuk és szárítjuk. Ezután pedig egy speciális darálón átdaráljuk. Fontos a szemcseméret és a homogenitás. A megfelelő paszta a horgon jól megül, folyamatosan oldódik, közben a magja elég kemény marad, hogy a horgot megtartsa.
A paszta használatának előnyei
- könnyen kezelhető, nem igényel hűtést, különleges tárolást
- takarékos, mindig annyi horogcsalit lehet belőle készíteni, amennyire szükség van
- nagyon egyszerű az elkészítése
- nagyon egyszerű a használata
- rendkívül eredményes csali
- tetszés szerinti méretű csali készíthető belőle
- tetszés szerint és egyszerűen aromázható
- szívesen veszi fel minden hal, de elsősorban a ponty
Úgy gondoltam, hogy a használatát legjobban élesben, horgászat közben tudom bemutatni, ezért kivonultam a tópartra és elkészítettük a filmet.
Tapasztalatom szerint a pasztaport célszerű a horgászat megkezdése előtt legalább fél órával bekeverni, de még jobb, ha előző este megtesszük ezt. Fontos, hogy a szemcsék felpuhuljanak. A jól elkészített pasztának selymes tapintása van.
Zsinórok, horgok, úszók
Pasztás horgászatnál a felszerelésnek elég erősnek kell lennie, hiszen a zsákmányunk nem egyszer kapitális ponty lesz. Ennél a módszernél a halak nem igazán finnyásak a zsinórvastagságra, horogméretre. Ezért főzsinórnak 0,25-ös zsinórt használtam és 6 – 8 – as méretű Gamakatsu horgot. Tapasztalatom szerint nagyon jók a G2260B és G2710 típusú horgok.
Az erősség az úszóra is vonatkozik. Kellemetlen, ha a hal elmegy és a visszacsapódó úszó darabokban érkezik meg. Vannak már kifejezetten paszta horgászathoz készített úszók, de nekem azok nem váltak be. Különösen mélyebb vizeknél nem. Mindig van áramlás, szél, amely elnyomja a súly nélküli paszta úszókat. Sekély vizeknél lehet használni a súly nélküli úszókat, de mélyebb vizekben az 1gramm körüli úszók váltak be. Ha mély vízben súly nélküli úszót használtam, az áramlás elnyomta azt, és kiszakította a pasztából a horgot. Ilyenkor kell, hogy az úszó a pasztán kívül is terhelhető legyen.
Pasztázáshoz kétféle úszót szoktam használni. Mindkettő rendkívül erős és strapabíró. Nekem az a fontos, hogy az antennájuk jól látható és üreges, vagyis kissé terhelhető legyen.
Aromák, ízek
Tapasztalatom szerint minden víznek megvan a jól bevált és működő aromája. Ha pontyot akarok fogni a Dunán, akkor a natúr, vagy az enyhén citromos, scopex-es íz működik. A Batéi tavon verhetetlen az XT81 etetőanyag és a Fűszeres Húsos Method Mix és ennek az aromája. Kiskorpádon a Fűszeres-Hal ízvilága a nyerő, Dombóváron az édes jelleg a működő.
TIPP: Pasztázásnál, ha nem ismerjük a vizet, akkor célszerű néhány aromasprayt odakészíteni. Horgászat közben pedig elindulni egy alap, nem aromázott pasztával, majd az eredménytől függően megaromázni a horogra kerülő pasztát.
Ha megtaláljuk a megfelelő ízt, a kapások megsokszorozódnak. Ettől kezdve ezzel az aromával ízesített pasztát kell használni. Egyszerűen a pasztára kell önteni egy kicsit a spray flakonból és összekeverni, majd ezt tenni a horogra. A felpasztázott horgot nem tudjuk a rakóssal simán betolni, mert a paszta leesne a horogról. Ezért én a top szettre erősített zsinórkötegelőt használom. Óvatosan ráhúzom a top szettre és abba akasztom a szereléket, majd a víz fölé érve elfordítom a botot és a vízbe teszem a csalit.
Most pedig nézzük, hogyan működik a paszta, miért olyan eredményes!
Először is fontos a paszta helyes megkeverése, nedvesítése. Ez gyakorlatilag mindennek a kulcsa. A következő a paszta horogra rakása. A pasztából ki kell venni egy csipetnyit, amennyit a három ujjunkkal meg tudunk fogni. A hüvelykujjal meg kell nyomni és ráhelyezni a horgot, majd a széleket ráhajtani a horogra és kissé megnyomni. Ez szintén fontos, mert ezzel a nyomással állítjuk be a paszta oldódási idejét. Ha nagyon megnyomkodjuk, lassan fog oldódni, ha kicsit, akkor túl gyorsan, vagy leesik a horogról. Ez némi gyakorlással megtanulható. A gombóc méretét is itt alakítjuk ki. Általában a diónyi méret a jó, de ettől a halak mérete és kapó kedve szerint el lehet térni.
A felhőben finom szemcsék lebegnek
A paszta fogóssága oldódásában rejlik. A helyesen elkészített pasztagombóc vízbe érve azonnal oldódni kezd és 2-8 perc alatt teljesen szétesik. Ha sok a hal, elég a 2-3 perces gombóc, ha kevesebb, 5-8 perces is elegendő. Azokon a vizeken, ahol én horgászom, az 5-8 perces oldódás a megfelelő. Még a Desedán is 6-7 perc alatt kapásig lehet jutni. A gombócról leoldódó finom szemcsék felhőt képeznek, különösen, ha a közelben van egy hal és egy kicsit megmozgatja a vizet. Ebben a felhőben a finom szemcsék lebegnek, ami ingerli a halat, hiszen érzi az ízét, illatát, de jóllakni nem tud vele. Ahhoz, hogy valami legyen a szájában, a gombócot kell bekapnia és ezt meg is teszi.
Az oldódás egyre lassabb és a gombóc közepe elég kemény marad, hogy a horgot megtartsa.
Ha jó a paszta, akkor így működik.
A pasztagombócot egy aroma spray-vel egyszerűen aromázhatjuk és kísérletezhetünk. Nyáron a büdös illatok, tavasszal és ősszel inkább az édes aroma szokott jól működni. De találkoztam már olyannal is, hogy csak a natúr halas paszta hozta halat.
Horgászathoz mindenképpen erős, pontyos rakósbotot használjunk. Én a CARPERIOR rakóst használtam. Gyors, gerinces, erős bot és még elég könnyű is, hogy gyors kezelhetőséget biztosítson. Számomra ezek fontos szempontok.
Üres bevágások?
Tapasztalatom szerint nem jó, ha a zsinór függőlegesen áll ki a pasztából. Ez akkor fordul elő, ha paszta úszót használunk. Ilyenkor sok volt az üres bevágás. A mi halaink még nem készültek fel a paszta úszóra. Jobban szeretik, ha nem birizgálja őket a csaliból függőlegesen kiálló zsinór. De idővel majd ehhez is hozzászoknak, ahogy a halas jellegű etetőkhöz, meg a pellettekhez, bojlikhoz. Jobban működik a módszer, ha a csali le van fektetve. Gyanútlanabb a hal, biztosabb a fogás. Pasztás horgászatnál célszerű alapetetésként erjesztett magvakat használni. Erre nem állnak oda a keszegek, kárászok, amelyek zavarhatják a horgászatot.
Én is a tejsavas Ponty mixet tettem be alapetetésként.
A kapás nem túl bonyolult
Az alapra mindenképpen kell tenni 3-5 gombócnyi pasztát is. További ráetetés nem szükséges, hiszen a horogról leázó paszta szemcsék a horgászat helyén tartják a halakat.
Általában 2-4 csalizás után jelentkezik az első hal. A kapás sem túl bonyolult, egyik pillanatban van úszó, a másikban nyúlik a gumi. Ha pasztával horgászunk, akkor más csalival nem, vagy csak véletlenül lehet halat fogni. Érdekes, hogy a hal ilyenkor egyszerűen arrébb löki a csontit és keresi a pasztát. Ez jól látható az úszón.
Közben próbálgattam az aromákat is. Ahogy ezen a tavon csaknem mindig, most is a fűszeres hús működött a legjobban, ezért öntöttem egy keveset a pasztára. A továbbiakban már ezzel a fűszeres húsos pasztával horgásztam.
Epilógus
A pasztás horgászat új színt hozott a rakósbotos pontyozásba hasonlóan, mint annak idején a bojli a pontyhorgászatba, vagy a pellet a feeder horgászatba. Itt is tetszőlegesen lehet szabályozni a csali méretét, lehet aromázni, oldódási idővel játszani és így tovább.
Bízom benne, hogy több írásomban is említett pasztás horgászatot követően ez az anyag teljessé tette a módszert és egyre többen élnek e nagyszerű csali adta lehetőségekkel.